Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Egészségház: újabb tízmillió forintot szavaztak meg

Csorna - A Margit Kórház C épületében egészségházat alakít ki a helyi önkormányzat. A beruházás 44 milliójából 38 milliót pályázaton nyert a városháza, melynek közel hatmilliós önrészén túl még tízmilliót szavazott meg legutóbb a testület.

Június közepén kezdik és szeptember harmincadikáig fejezik be a csornai Margit Kórház C épületében azt az egészségházat, melyre több mint harmincnyolcmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a
helyi önkormányzat. A beruházás negyvennégymillió forintba került volna, ám a háziorvosok utólagos igényei miatt a csornai önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén még tízmillió forintot szavazott meg.


Üresen állt az épület

– A C épület háromnegyed része üresen áll azóta, hogy 2007-ben 175-ről 80-ra csökkentették az aktív ágyak számát – kezdte az előzmények ismertetését Turi György polgármester. A városháza kereste a megoldást arra, hogy a kihasználatlan épületet valamilyen egészségügyi funkcióval lássák el. Így született az ötlet, hogy egy helyre kerüljenek a jelenleg több helyen dolgozó házi-, gyermek- és fogorvosok, a védőnők és az ügyelet- írtuk korábban.

A csornai önkormányzat pályázott a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programra, s abból a közelmúltban el is nyerték a harmincnyolcmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást, ami az egészségház teljes költségvetésének 86,5 százaléka. A maradék 5,9 millió forintos önrészt a városháza biztosítja.

A földszinten négy felnőtt-háziorvosi rendelőt különítenek
el, és ott lesz az ügyeleti rendelő is. A beruházás során kialakít-
ják a központi betegfogadót, az előjegyzési, adminisztratív egységet. Ugyanott két gyermekháziorvosi rendelő és a két területi védőnői szolgálat is helyet kap.

Az épület emeletére négy fogorvosi rendelő kerül, mindkét szinten akadálymentesített mellékhelyiségeket, illetve a dolgozók szociális és pihenőhelyiségeit is kialakítják. A tetőtérbe közösségi helyet terveznek.

Költözés: Kiürítik a nem használt helyiségeket, október elejétől működik
Költözés: Kiürítik a nem használt helyiségeket, október elejétől működik

Új igények merültek fel

– Az egyeztetések során a háziorvosok részéről utólag felmerült igényeknek helyt adva a testület még tízmillió forintot szavazott meg a beruházásra, melyet a város egymilliárd forintos kötvényének terhére biztosítunk – mondta a polgármester. Hozzátette, az egészségházprojekt bekerülési költségei a forgalmi adó (áfa) változásának függvényében még emelkedhetnek. A megemelkedett költségek révén nagyobb és komfortosabb rendelők készülnek a polgármester szerint.

A város a kivitelezésre közbeszerzési eljárást hirdetett meg, ám erre csak egyetlen érvényes ajánlat érkezett egy helyi cégtől. Turi György elmondta, a kivitelezővel június 14-én kötnek szerződést és azon a napon át is adják az építési területet a munkásoknak. Az épületrész jobbára üres, ottjártunkkor néhány orvosi asztalon kívül nem volt semmi a szobákban. A kivitelező ígérete szerint szeptember 30-ig fejezik be az átalakítást.


Jelentős megtakarításokat jelenthet

A beruházás kapcsán a csornai polgármester hangsúlyozta, nemcsak az jelent előnyt, hogy az orvosok egy helyre költöznek, de az önkormányzat a többi, különálló épület rezsijét is megtakarítja, mint ahogy nagy terhet jelentene a kötelező akadálymentesítés megoldása is. A kiürülő épületek hasznosításán már gondolkodnak a városháza illetékesei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rendszer az egészségügyi ellátásban

Kapuvár - A kapuvári orvosi ügyeletet működtető cég fejlesztései nyomán egy rendszerbe került az… Tovább olvasom