Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Egész évben ünnepelnek a csécsényiek

Rábacsécsény - Ünnepségsorozattal emlékeznek meg a rábacsécsényiek községük első írásos említésének 750. évfordulójáról. A hétvégén az elmúlt években felújított templomukat szentelte fel dr. Pápai Lajos megyés püspök.
Első írásos említésének 750. évfordulóját ünnepli idén Rábacsécsény. A nevezetes évfordulót rendezvénysorozattal teszik emlékezetessé. Ennek nyitánya a hétvégén volt, amikor a felújított templomot szentelte fel Pápai Lajos megyés püspök.

Dr. Pápai Lajos püspöki misét mondott, mellette Szarka Gábor plébános.


Szent László adománya

Rábacsécsény első írásos emléke 1258-ból való és mint Chechan szerepel a község neve. Szent László királytól való adományként írták le. Birtokosai a Csecsényi család, illetve a pannonhalmi apátság volt a XVI. századig.

A század közepén került a Sibrik családhoz, a família jelenléte aztán évszázadokon át meghatározta a település fejlődését, történelmét. „1636 őszén egy ötszáz főből álló török lovascsapat Sibrik Pál győri lovaskapitány negyvennégy házból álló falujára, Csécsényre rontott és hódolásra szólította fel. Ezt a falu megtagadta. Erre a lakosok közül többet levágtak, harmincnégyet rabságba hurcoltak. Elhajtották a jobbágyok 250 marháját, a földesúréval együtt számolt 2000 darab juhát, az uraság 300 gulyabarmát, 150 darabból álló ménesét. Felégették a falu házait, az uraság malmát, 27 asztagját, a jobbágyoknak összesen 80 asztag gabonáját. Így a falu 1659-ben még mindig puszta hely volt" – írta falutörténetében Pájer Imre.

Az elmúlt években újították fel kívül-belül a rábacsécsényi templomot. A jelenlegi kultúrház kárpótlásából hatmillió forintot kapott az egyházközség.


Rákóczi és Deák közelében

Csécsény földesúri családjának tagjai közül többre is méltán büszkék lehetnek a helyiek. Sibrik Miklós például kurucezredesként harcolt Rákóczi mellett, a fejedelmet Rodostóba is követte. Mikes Kelemen leveleiben többször említést tesz „Sibrik apánkról". Sibrik ezredes hamvait Rákócziéval együtt hozták haza, Kassára. Lánya, Mária és férje, Kisfaludy László nagyszülei voltak a két költőnek, Károlynak és Sándornak.

Nevezetes Sibrik volt Antal is. Az ő idejében, a XVIII. században érte el a család a legnagyobb vagyoni jólétet. Többször volt Győr vármegye alispánja. Leánya, Sibrik Erzsébet pedig a „haza bölcsének" édesanyja volt. Tehát Deák Ferenc közeli rokoni szálakkal kötődött a Rába-parti községhez és a helyiek biztosak benne, hogy többször meg is fordult a faluban. Emlékét a főtéren dombormű őrzi.

A hívek segítségével

A vasárnapi ünnepségen dr. Pápai Lajos megyés püspök áldotta meg a falu felújított templomát. Az épület eredetéről pontos adatok nem maradtak fent. Mai formáját a XIX. században nyerte el, egyes források szerint a XVIII. századi templom átalakításával. Mostani rekonstrukciója 2005-ben kezdődött. Erre az időre ugyanis statikailag annyira megromlott állaga, hogy szinte balesetveszélyessé vált. Első lépésként megerősítették az épületet. 2006-ban a tetőszerkezetét cserélték ki, és a templombelsőt burkolták, festették. 2007-ben kívül is tatarozták, a felújítási munkákra összesen 11,3 millió forintot költöttek.

Szarka Gábor plébánostól megtudtuk: a jelenlegi kultúrház kárpótlásából hatmillió forintot kapott az egyházközség, amit a beruházásra fordítottak. 2006-ban az önkormányzati képviselő-testület tagjai éves tiszteletdíjukat, összesen 583 ezer forintot ajánlottak fel a célra. Abban az évben a megyei önkormányzat is támogatta a munkákat 200 ezer forinttal, a New York-i Kapisztrán Ifjúsági Alap pedig ezer dollárt utalt át. A rábacsécsényi, illetve a településről elszármazott hívek is adakoztak, összesen 4,4 millió forint jött így össze.

Az ünnepi szentmise előtt a templomban a község történelmét ismertették és megemlékeztek azokról a csécsényeikről, akik szerte a világban öregbítették szülőfalujuk hírnevét. Dr. Pápai Lajos imájában azt kérte, hogy a Mindenható hallgassa meg mindazok kérését, akik a megújított épületben hozzá fohászkodnak.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmentették a kultúrházat

Öntésmajor - Hatszáznegyvenezer forintból végül sikerült megmenteni a kultúrházat az összedőléstől.… Tovább olvasom