Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Eddig tizennégy telken tizenkét ház áll

Veszkény - Építési telkek kialakítása, középületek felújítása, a járdák rendbetétele szerepel a veszkényi önkormányzat tervei között. A faluban sokat jelent a cégek jelenléte.

Veszkényben jelenleg háromszáz munkahely van, tizennégy építési telket vásároltak meg fiatalok és további tizennégy házhely kialakításán dolgozik az önkormányzat.

A község valamennyi útja rendezett, az iskola felső tagozata Kapuvárra „költözött", az alsóhoz és az óvodához természetesen ragaszkodnak a helyiek. Röviden ez az elmúlt időszak veszkényi leltára. Matzkó János beszélt a Kisalföldnek a további fejlesztésekről is.

Pályázatokra támaszkodnak

– A legtöbb beruházásunkat pályázati támogatással tudtuk megvalósítani, de sajnos olyan is akadt, melyet elutasítottak forráshiány miatt – kezdte Matzkó János polgármester. – Támogatással újítottuk fel nemrégiben a Kossuth utcát és a Rákóczit, ez utóbbihoz hitelt is vettünk fel. Úgy érzem, jól döntöttünk, hiszen a felújítás időszerű volt. Szintén pályázatból tesszük rendbe a sportcsarnok tetőzetét és a vizesblokkokat. Hároméves kifutással nyertünk pénzt a középső iskolaépület rekonstrukciójához. Idén a tetőszerkezetet újítjuk fel, aztán jövőre a homlokzatot és kicseréljük a nyílászárókat is. Jogos igény a helyiek részéről a járdák karbantartása. Valóban rossz állapotban vannak, de egyelőre nincs olyan pályázat, amit ehhez igénybe vehetünk. Két civil szervezetünk is eredményes volt pályázaton, a sportkör a működésére nyert 200 ezer forintot, a dalárda pedig a hangtechnika fejlesztésére 150 ezret.

Újabb cégek a láthatáron

Matzkó János büszke rá, hogy falujában jelenleg 300 munkahely van.
Két nagyobb vállalkozás és több kisebb ad kenyeret nemcsak helyieknek, hanem vidékről érkezőknek is. A polgármester örömmel tette hozzá, hogy a cégek újabb fejlesztéseket terveznek, melyek munkahelybővítéssel is járnak.

Ehhez szorosan kapcsolódik az önkormányzat telekprogramja. A Veszkényben dolgozó vidékiek közül ugyanis többen szerettek volna letelepedni a községben. 2005-ben tizennégy házhelyet alakítottak ki, 2006-ban valamennyit eladták és mostanra tizenkét ház már áll az új utcában. A község újabb hathektáros területet vásárolt meg, melyen első lépésben hét, később ugyanennyi telket alakítanak ki. Az ingatlanokat önköltségi áron, 1,5 millió forintért adják el, és jelentkező is akad bőven. Az építkezők 150 ezer forintos letelepedési támogatásban részesülnek.

Az iskolát sajnálják

Matzkó János a kevésbé jó hírek között említette, hogy iskolájuk elvesztette önállóságát.

– A törvényi előírások szerint kellett eljárnunk, hiába ragaszkodtunk volna az intézményhez. Így szeptembertől Kapuvár tagiskolájaként működik tovább, de az alsó tagozatot sikerült helyben tartanunk. Tizennyolc alsósunk van, ez a szám az óvodai negyvenkettes létszám tudatában válik érdekessé. Az oviból kikerülők közül ugyanis több gyereket a szülők nem helyben íratnak iskolába, hanem Kapuvárra viszik – jegyezte meg.

Soron a középületek

Veszkény további fejlesztési tervei között szerepel a középületek felújítása. Ezek közül rossz állapotban van a művelődési ház, az idősek otthona, a posta. „Az önkormányzatnak sajnos anyagi lehetősége nincs a beruházásokra. Várjuk az alkalmas pályázatokat" – tette hozzá Matzkó János.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánpénzekből közadomány

Kapuvár - A kapuvári képviselő-testület döntése szerint az önkormányzat közérdekű kötelezettségvállalás címen lakossági pénzeket vár a város fejlesztésére. A polgármester szerint nem számítanak milliókra, s nincs lehetőség a korrupcióra sem a pénzek nyomán.
Tovább olvasom