Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Eddig tartott a falu takarékos gazdálkodása

˝Idén, úgy néz ki, feléljük tartalékainkat. Takarékos gazdálkodásunk eddig tartott˝ – fogalmazta meg Nagy László, Rábaszentandrás polgármestere. Hozzátette: a fejlesztések maradnak el, hiszen a falu működtetése lesz a legfontosabb feladatuk.

Rábaszentandráson idén csak kisebb, önerős munkákat végeznek el, leginkább karbantartásokat. Anyagi gondjai ugyan várhatóan nem lesznek az önkormányzatnak, de a tartalékhoz kell hozzányúlniuk.˝Óvodánkat, iskolánkat mindenképpen megtartjuk.˝
Nagy László polgármester
– Működtetjük intézményeinket, és ahol nagyon szükséges, elvégezzük a javításokat, felújításokat – jegyezte meg a polgármester. – A folyamatban lévő beruházásokat azért befejezzük, ilyen például az úgynevezett Hősök terének kialakítása. Erre pályázati támogatást nyertünk. Nagyot azonban nem álmodhatunk, igencsak ˝vékonyak˝ az elképzeléseink. Szükség lenne néhány utcában új járdára, a középületekben a fűtés korszerűsítésére. Saját erőnk azonban csekély lesz, több polgármester kolléga már elmondta, miért. Az elvont adóbevételek például érzékenyen érintenek bennünket.


Nagy László kifejtette: óvodájukat, iskolájukat mindenképpen megtartják. Az oviba tizennyolc kisgyerek jár, az iskolában, mely a szanyi katolikus iskola tagintézménye, nyolcan tanulnak. A településvezető bízik benne, hogy utánpótlás is lesz, így fel sem merült az elöljárókban, hogy megszüntessék bármelyiket is.

– A temető fejlesztését folytatjuk, persze itt sem szabad nagy dolgokra gondolni – mondta még Nagy László.

A falu eddigi fejlődésével elégedettek a helyiek. Szabó Béla érdeklődésünkre kifejtette: a gondot az okozza, hogy kevés a fiatal, egyre több az üres ház.

A rábaszentandrási iskolában Nagy Imréné a tanítónő. Minden feltétel adott az intézményben a munkához.
A rábaszentandrási iskolában Nagy Imréné a tanítónő. Minden feltétel adott az intézményben a munkához.

– Megöregedtünk, sokan vagyunk nyugdíjasok, nem épülnek az új házak. Én a szanyi Tüzép vezetője voltam, láttam, mennyi építőanyag fogyott még tizenöt-húsz évvel ezelőtt is. Azóta leállt minden. Persze ez nemcsak Rábaszent- andráson probléma, hanem minden faluban.

A fiatalok elköltöznek, a községben is legalább tíz ház eladó. Betelepülők viszont nemigen akadnak. Illetve van néhány család, de közülük többen megkeserítik mindennapjainkat az életmódjukkal – vázolta a szent- andrásiak helyzetét Szabó Béla.

Szabó Béla: ˝Öregszik a falu, egyre több ház eladó.˝
Szabó Béla: ˝Öregszik a falu, egyre több ház eladó.˝

Az elmondottakat felvetettük a polgármesternek is. Nagy László igazat adott.

– Egyetértek. Valóban, amit az emlegetett családok művelnek, elfogadhatatlan. Az önkormányzat próbálja őket jobb belátásra bírni, és a közösség számára felháborító ténykedésüket visszaszorítani. Ám erre kevés lehetőségünk van – tájékoztatott a községvezető.

Olvasóink írták

  • 2. k2968 2013. január 21. 14:04
    „Mi az ,hogy a beilleszkedni nem képes embereket nem lehet rendre kényszeríteni????Ezt nem hiszem el.Csak többet kell utánajárni és megkövetelni a "rendőrségtől"a munkát!!!Mit akarnak?Majd magától megjavul?Nem tanulnak a Kelet-magyarországi közbiztonságból?”
  • 1. zeta62 2013. január 21. 12:26
    „"Az önkormányzat próbálja őket jobb belátásra bírni, és a közösség számára felháborító ténykedésüket visszaszorítani. Ám erre kevés lehetőségünk van - tájékoztatott a községvezető."

    Ez konkrétan nem igaz. Csak kényelmesebb az "ejnye-bejnye"!
    Következetesen MINDEN szabálysértést, vétséget, bűncselekményt jelenteni, és nem mellesleg mint elöljáró MEGKÖVETELNI a rendőri intézkedést. Ha a körzeti megbízott nem megfelelően látja el feladatát, esetleg fél intézkedni, a kapitány nyakára járni, míg le nem cseréli. ENNYI. S akkor várható változás. De ahhoz nem elég üldögélni, ahhoz a polgármesternek és a jegyzőnek is tennie kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évköszöntő íjásztalálkozó Farádon

A farádi lovaspályán rendezték a Hanyi Táltos Csikók Íjász- és Hagyományőrző Egyesület szervezésében a negyedik évköszöntő íjásztalálkozót. Tovább olvasom