Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Drogmegelőzés ötéves kortól

Az elmúlt évi rendezvény sikerén felbuzdulva második alkalommal rendezte meg a Kapuvári Rendőrkapitányság a drognapi előadás-sorozatot.
A rendezvény sikerét mi sem jelzi jobban, mint a zsúfolásig megtelt Rábaközi Művelődési Központ.

A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, dr. Csokán Csaba alezredes előadása nyitotta a programot. Az alezredes a rendőrség szempontjából elemezte a hazai droghelyzetet. A megyei bíróság képviselője és a győri drogambulancia munkatársának előadása után dr. Zacher Gábor, az országos toxikológiai intézet vezetője ismertette a kábítószer hatásait az emberi szervezetre. A Kisalföldnek adott interjújában elmondta:

fiataloknak szóló előadásában nem megijeszteni akarta a diákokat, de meg kell ismertetni mindenkit azzal, hogy mivel jár a drogfogyasztás. Hangsúlyozta: a kábítószerezés az esetek jó részében már nem okoz élvezetet a fogyasztónak.

– A heroin bevételekor keletkező öt másodpercnyi élvezetért küzd a drogos egész nap – mondta Zacher doktor. Véleménye szerint – bár adatok nem állnak rendelkezésre – a megelőzés olcsóbb lenne országos szinten, mint a drogfüggők gyógyítása. Dr. Zacher Gábor azonban hangsúlyozta: ahhoz, hogy a tizenéves fiatalok nemet mondjanak a drogokra, már négy-öt éves korban rá kell nevelni a gyermekeket a kábítószer elutasítására. Ennek eredménye azonban csak hosszú évek múlva jelentkezhet. – A tervszerű megelőzési programoknak csak a kisebb városokban lenne látható eredménye, erre jelenleg nem költ elég pénzt az állam – mondta a toxikológiai intézet vezetője. Úgy véli – bár könnyű drogok nincsenek –, a fiatal fogyasztókat nem bezárni kellene, hanem ránevelni a helyes életvitelre – mondta Zacher doktor, aki az egészségügyi dolgozóknak külön ismertetőt tartott. A szakmában dolgozókat tíz kreditponttal jutalmazták a szervezők.

A kapuvári drognapon részt vevő diákok körében nagy sikere volt az előadásoknak. A megkérdezettek közül Szrenka Szilvia elmondta, olyan információk birtokába jutott, melyek megerősítik benne a drogok minden fajtájával szembeni ellenérzéseit. Hasonlóan nyilatkozott a tizennégy éves Varga Annamária is. Véleménye szerint az előadások elérik felvilágosító céljukat korosztályának körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földtulajdonosok nem ellenzik a szélerőműveket

A Rábaközben is egyre több településen vetődött fel szélerőműparkok építésének gondolata. A beruházók a községi vezetőkkel egyezkedtek és a földtulajdonosokat is megkeresték. Az elképzelések szerint többek között a kapuvári, a bágyogszováti, a rábapordányi, a Dél-Rábaközben pedig a ciráki, a gyórói, a dénesfai és a répceszemerei határban foroghatnak a lapátok. Tovább olvasom