Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Drágállják az útvonalengedélyeket a gazdálkodók

Legyőzendő akadálynak, ellenségeknek érzik magukat a közutakon közlekedő gazdálkodók.

A kombájnokat, pótkocsis szerelvényeket aratás idején sem segítik az autósok. A gazdák szerint drágák az engedélyek.

Legyünk előzékenyek a mezőgazdasági munkagépekkel betakarítás idején a közutakon – hívja fel a járművezetők figyelmét az agrárkamara.

Azt kérik, a közlekedők lehetőség szerint biztosítsák a méretes szerelvények zavartalan haladását. A gazdák tapasztalata azonban egyelőre az, hogy türelmetlenek velük szemben. Legalábbis megyénkben.

Az aratás miatt gyakran találkozhatunk gabonaszállító, pótkocsit vontató gépekkel, kombájn által vontatott vágóasztallal. A nagyméretű szerelvények mozgása útvonalköteles, ami azonban még nem jelent garanciát a közlekedés biztonságára.

Az aratásban részt vevő járművek közlekedése engedélyhez kötött. A felvételen szereplő gazda csak portálunk kedvéért hajtott ki a vágóasztallal a közútra.
Az aratásban részt vevő járművek közlekedése engedélyhez kötött. A felvételen szereplő gazda csak portálunk kedvéért hajtott ki a vágóasztallal a közútra.

– Egyre több termelő váltja ki az útvonalengedélyt. Ettől azonban a közutak nem lettek sem jobbak, sem szélesebbek. Ráadásul az utazók nem tudnak arról, hogy mikor várható a munkagépek vonulása – jegyzi meg az agrárkamara közleménye. A szervezet azt kéri a közlekedőktől, hogy legyenek figyelmesek, türelmesek és megértők az aratókkal. Amennyiben lehetséges, biztosítsák számukra a zavartalan haladást. A nehezen belátható szakaszokon, kanyargós utakon legyenek elővigyázatosak a túlméretes szerelvényekkel.

Nagy István csornai mezőgazdasági vállalkozó arról számolt be portálunknak, hogy a kombájnosokat sokan ellenségnek, legyőzendő közúti akadálynak tekintik.

– Leginkább a mi megyénkre jellemző, hogy nem segítik haladásunkat. Érdekes módon más régiókban ez nem jellemző – beszélt tapasztalatairól.
– Én ezt a hatalmas átmenő forgalomnak tudom be. Ledudálnak bennünket, veszélyes előzéseket kezdenek, gyakran ˝nemzetközi jelzésekkel˝ fejezik ki véleményüket. Aratás idején tíz-tizennégy órákat dolgozunk. Azt várnánk, hogy inkább segítsenek bennünket, hiszen ez szezonmunka és mindannyiunk érdeke, hogy a betakarítás zavartalan legyen. Ennek ellenére nincsenek jó tapasztalataink.

Nagy István: ˝Sok autóvezető számára legyőzendő akadályok vagyunk munkagépeinkkel.˝
Nagy István: ˝Sok autóvezető számára legyőzendő akadályok vagyunk munkagépeinkkel.˝

Az útvonalengedélyekről Nagy István megjegyezte: drágák. Ő tavaly három munkagépe után több tízezer forintot fizetett ki. Emiatt a gazdák inkább kerülő utakon, sokszor bujkálva közelítik meg a gabonatáblákat.

Időszakos hozzájárulás a teljes közúthálózatra egy évre 20 ezer forint, áfa nélkül. Fél évre 15 ezret, három hónapra 10 ezret, kijelölt útvonalra egy évre 8, fél évre 6, három hónapra 4 ezret kell fizetni.
– Nem elég az engedélyt megkérni, biztosítani kell felvezető járművet is. Ennek viszont külön műszaki vizsgával kell rendelkeznie, hogy használhassa a sárga villogót. A kisebb gazdák, vállalkozások ezt nem tudják vállalni, emiatt kényszerülnek egérutakra. Nem könnyíti meg a dolgunkat az sem, hogy sok településen, például Csornán is, az utcákba súlykorlátozás miatt nem is hajthatunk be – tette hozzá Nagy István.

A szabályozások szerint a 2,55 méter szélességet meghaladó járművek, járműszerelvények közlekedéséhez a közútkezelő hozzájárulása szükséges.

Az engedélyt az illetékes közútkezelő megyei igazgatósága adja ki. Időszakos hozzájárulás a teljes közúthálózatra egy évre 20 ezer forintba kerül, áfa nélkül. Fél évre 15 ezret, három hónapra 10 ezret kell fizetni. Ha a gazda egy kijelölt útvonalra kér engedélyt, akkor egy évre 8, fél évre 6, három hónapra 4 ezer forintot fizet. Kistérségi közúthálózatra kérve a hozzájárulást egy évre 4800, fél évre 3600, három hónapra 2400 forint a díj, szintén áfa nélkül.

Nem véletlen persze, hogy a hatóságok is odafigyelnek a mezőgazdasági szerelvényekre. Igaz, személyi sérüléssel járó balesetet ritkán okoznak ezek a járművek, de anyagi kárral járó ütközések többször előfordulnak. 2005 szeptemberében Mihályiban történt súlyos sérüléssel járó karambol. Az esti órákban a Dőry-kastély melletti hídnál egy kombájnnal ütközött a szembejövő Renault Clio. A fent lévő vágóasztal szinte felnyársalta az autót, melynek sofőrje súlyos sérüléseket szenvedett.

Olvasóink írták

 • 4. Captain 2010. július 23. 09:01
  „Használni kell a vágóasztal kocsit!
  Néhány felelőtlen, esetleg lusta gazda sajnálja rá az időt, hogy ráálljon a kocsira, vagy ügyetlen és meg sem próbálja.
  Az pedig elképesztő, hogy éjszaka vonulnak a 6 méteres vágóasztallal, ráadásul kivilágítatlanul. A kombájnon világít az összes lámpa, elvakítva a szembejövőt, és csak az utolsó pillanatban lehet észrevenni, hogy a sávomban jön szembe egy iszonyú vasdarab.”
 • 3. krieghofnyuszi 2010. július 21. 14:02
  „Azért az is említésre méltó,hogy a "szomszédban" ilyen problémák fel sem merülnek,mivel NEM KELL a mez.gazd.gépeknek a közúton közlekedni,van saját útjuk. De mit is várunk magyarországon,mikor a frissen elkészített és átadott utak 1-2 éven belül tönkremennek, a közútkezelő alkalmazottainak meg aszfalt a kocsibejárója,és a járdája otthon....”
 • 2. kizitus 2010. július 20. 07:41
  „Teljesen igaza van az előttem szólonak. Tegnap a Barbacs és Maglóca között közlekedtem és mindegyik gép, amellyel útközben találkoztam vágóasztallal közlekedett.
  Tisztelem azokat a gazdákat, akik tűző napon kint dolgoznak akár sötétben is, de legyenek tekintettel az úton más közlekedőkre is. Mindenkit hazavárnak és életveszélyes, ahogy ők is felelőtlenül a vágóasztallal közelekednek.
  "Aratás idején tíz-tizennégy órákat dolgozunk. Azt várnánk, hogy inkább segítsenek bennünket, hiszen ez szezonmunka és mindannyiunk érdeke, hogy a betakarítás zavartalan legyen." - írta a ripoter. De ha a vágóasztallal lesodornak valakit az útról és baleset következik be, akkor ki fogja az ő által termelt árut megvenni a boltban és ha több ilyen lesz, mert felelőtlenül közlekednek a gazdák, akkor akár csődöt is mondhatnak és azt saját maguknak köszönhetik.
  Nagyon jól fogarmazott abban a részben, ahol azt írta: "MINDANNYIUNK ÉRDEKE".
  Legyenek szivesek levenni a vágóasztal a közlekedő járműről és vontassa agép után. Köszönöm!!!!!”
 • 1. Bala29 2010. július 17. 17:45
  „Sokat közlekedem a térségben és sajna az a tapasztalatom hogy rendszeresen vágóasztallal hajtanak ki a közútra a gazdák. Én türelmes vagyok velük szemben de azért ezt nagyon nagy felelőtlenségnek tartom tőlük.
  Például konkrétan tudok olyan rábaközi tsz ről is ahol egy az egyben eladták az összes vágóasztal szállító pótkocsit mert nem volt pénz és arra meg csak ugyis egy évben pár héteig van(lenne) szükség...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotótáborban Egyiptomról

Ifjúsági tábort tartanak Rábcakapin, az egykori iskolában és lelkészlakban. A győr–mosoni és a… Tovább olvasom