Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Drágább a gáz, jobban fogy a szén, a fa

Jobban fogy a fa, a szén, de a vásárlók többsége egyszerre csak kis tételt tud kifizetni.
Megnőtt a kereslet a tűzifa iránt a rábaközi Tüzép-telepeken. A szakmában dolgozók azt mondják, ez minden bizonnyal a gáz árának folyamatos és drasztikus emelkedése miatt van. A fa mellett az olcsó szenet is keresik.

Bognár Sándor több mint harminc éve dolgozik az egyik csornai Tüzépen. Azt mondja, akkor volt „igazi" a forgalom, amikor egy cég működött a városban és még vezetékes gáz sem volt a környéken. Azóta több telep is működik Csornán és a közeli településeken is.

– Nálunk a jiri kockaszén fogy legjobban, az a legolcsóbb – mondta a Kisalföld érdeklődésére Bognár Sándor. – Keresik még a ledvicei diót is ami szintén nem a legdrágább fajta. A jiri eddig 1720 forint volt mázsánként, most 1870 forintra megy fel az ára. A ledvicei mázsája 2400 forint. Viszik a lengyel szenet is, igaz, azt kisebb mennyiségben, hiszen drágább, mint a többi. Sokan keresik a tűzifát, a hasí- tott akácot és a csert.

A kereskedők úgy látják: mostanában nem az időjárás, mint inkább a vásárlók pénztárcája határozza meg, mennyi tüzelőt szereznek be. Sokan inkább többször kisebb tételt vitetnek haza.

– Van, aki csak öt mázsa fát tud kifizetni és inkább többször jön hozzánk, ahogy az anyagi helyzete megengedi – ismertette a csornai tüzépes. – Persze ellenpélda is akad, hiszen a napokban három ügyfél is húsz mázsa fára fizetett be. Hasonló a tapasztalata a Winkler és Tonkó Tüzép csornai vezetőjének, Tonkó Gézának is. P azt mondja: előfordul, hogy mindössze egyzsáknyi szenet visznek el a telepről.

– A pénztelenség befolyásolja a forgalmat – jegyezte meg Tonkó Géza.

– Már az olyan alapvető szükségleten is, mint a fűtés, igyekeznek spórolni az emberek. A nyugdíj és a fizetés kézhezvétele után többen fordulnak meg nálunk, de jellemző, hogy öt-tíz mázsákat vásárolnak. Akad olyan is, aki csak néhány zsákot rakat meg a tüzelővel. Az olcsóbb barnaszenet viszik és inkább hetente többször is kijönnek hozzánk, hogy ne egy összegben kelljen sokat kifizetni. Van olyan vásárlónk, aki csupán hétvégére tölti fel a szeneskamrát. Spórolnak a szállításon is, és saját maguk oldják meg, hiszen manapság már városon belül is néhány ezer forintba kerül a fuvar hazáig.

A Tüzépen dolgozók elmondták: annak idején azok tették okosan, akik a gáz beköttetésekor a régi fűtésrendszert is meghagyták. Így most, a gázár emelésének hírére visszatérhetnek a régi kazánhoz. Igaz, mint hozzátették, a tűzifa és a szén ára is emelkedik.

Tüzelőárak

Az akácfa kugli ára a Rábaközben 2500 forint körül alakul mázsánként, a hasított akác valamivel drágább. A csertölgy kugliban 2200 forint, a hasított 2300. Szénárak: a cseh dió 2400 forint mázsánként, a ledvicei hasonló áron kapható. A lengyel dió mázsája háromezer forint felett van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikrorégiós központ lenne Rábatamási

Újra indul az „ötös fogat” a Rábaközben. Nevezetesen öt település ismét szorosabbra fűzi az elmúlt években kialakított, aztán kissé meglazult kapcsolatát. A rábatamásiak harmadszor választották polgármesterüknek Szabó Istvánt. A képviselők közül hárman szintén „régiek”, négyen pedig új tagok a testületben. A települési vezetőt terveiről kérdeztük. Tovább olvasom