Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Drága az olcsó tábor is

A kapuvári iskolák rendelkezésére álló balatonakali tábor három éve bérleti konstrukcióban működik. A balatoni árakhoz képest olcsó ellátás azonban így sem népszerű a kapuváriak körében: egy iskola sem tud megtölteni egy-egy turnust.
Már több mint harmincéves a régi kapuvári diákok kedvenc üdülőhelye, a balatonakali tábor. Úttörőtáborként indult, később a Rábaközi Művelődési Központ felügyelete alá került. A fenntartási költségek emelkedése miatt a tulajdonos önkormányzat három éve meghirdette a tábor fenntartását. A jelenlegi bérlőt három pályázóból választották ki és ötéves szerződést kötöttek vele.

Visszaforgatják

Hámori György, a kapuvári képviselő-testület oktatási bizottsága elnöke lapunknak elmondta, a bérleti díjból befolyó pénzeket teljes egészében visszaforgatják a tábor felújítására. Az utóbbi három év tapasztalatai alapján végre igazi gazdája van a sok vihart megért tábornak. A működést és a felújításokat ellenőrizendő a képviselők tavaly meglátogatták Akalit, s felmérték az ottani állapotokat. Hámori György szerint a tábor állapota szinte láthatóan javul.

A szülők sokallják az árat

A Széchenyi-iskola igazgatójaként elmondta, az intézményből idén mintegy 40 diák megy nyaralni egy hétre. A tanulóktól fejenként tizenötezer forintot kértek. Ez az ellátás a különféle kirándulások költségeit is fedezi. Még hajókázás és buszos kirándulás is belefér. Mindezek ellenére nem túl népszerű a szülők körében az akali tábor. Ennek az igazgató szerint anyagi vonzatai vannak. A szülők terheinek csökkentése érdekében az iskola felajánlotta a részletfizetés lehetőségét is, ám ez sem tette vonzóbbá a táborozást. A jelentkezők kis száma miatt szinte egyik kapuvári iskola sem tudja egy turnusban megtölteni az akali tábort.

Szalainé Soós Edit, a Pátzay-iskola szervező pedagógusa elmondta, e hónap tizedikétől negyven tanulót küldenek Akaliba négy pedagógus felügyeletével, akiknek az iskola napidíjat fizet. Korábban több gyerek jelentkezett, idén az anyagiak miatt kevesebben.
Jó tapasztalatai vannak Akaliról Bernád Csaba gimnáziumigazgatónak is. A Felsőbükiből, négy osztályból mintegy hatvan diák megy a táborba hat pedagógus felügyeletével.

A kihasználtság

Kovács Csaba, a tábor jelenlegi bérlője elmondta: a gyerekeknek a balatoniakhoz képest szinte iskolabüfé-szintű árakat biztosítanak. A táborban folyamatosan fejlesztenek, megoldották a szennyvíz problémáját, s most egy fedett terasz kiépítése folyik. A tábor kihasználtsága csaknem 80 százalékos, fogadnak Kapuvárról sportolókat is. Nemrég a labdarúgók jártak náluk, hamarosan a karatésok jönnek. A táborlakók igényei szerint gondoskodnak programokról, így például dörgicsei múzeumlátogatásról is. Kovács Csaba hangsúlyozta, a kapuváriak közül a sátorozni kívánó vendégeiket is kulturált táborhellyel várják.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiskolák csak meszelve

„ Nem a szándékon múlik az iskola, óvoda nagy nyári karbantartása” – fogalmazott… Tovább olvasom