Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Dőry-kastély: 180 millió kellene

A mihályi Dőry-kastély tavaly év vége óta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezelésében van.
Az eredeti elképzelésekkel ellentétben 2005. év végén mégsem nyitották meg újra a mihályi Dőry-kastélyszállót. Dr. Varga Kálmán, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke tavaly ősszel még úgy nyilatkozott, hogy néhány dolgozóval ugyan, de rövidesen várják konferenciák, továbbképzések résztvevőit.
Dr. Varga Kálmán lapunk érdeklődésére a nyitás csúszását azzal indokolta, hogy az átadás-átvételt csak karácsony után sikerült végrehajtani.

– Az átvétel sajnos elhúzódott, a kulcsokat is csak röviddel az év utolsó napja előtt kaptuk meg a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH) – mondta az elnök. – A kastélyt gyakorlatilag teljesen kiürítették, úgy vettük át, hogy egyetlen bútor vagy felszerelési tárgy sem volt az épületben. Két nagy feladat áll előttünk. Az egyik, hogy minimális szinten felszereljük a kastélyt és legalább néhány szobát lakhatóvá tegyünk.

A korábbi munkatársak közül egyelőre kettőt tudunk újból alkalmazni, ők a napokban lépnek be. Tervezzük persze, hogy a létszámot bővítjük, de ehhez előbb a forrásokat kell előteremtenünk. Továbbra is várjuk régi vendégeinket, mert amellett, hogy konferenciák, továbbképzések résztvevőire számítunk, a turisták előtt is nyitva lesz a kapu, illetve az egyéb rendezvényeknek is helyet adunk.

A hivatal elnöke elmondta: néhány millió forint áll rendelkezésükre az ingatlan felszerelésére. Költeniük kell az állagmegóvásra is, hiszen az utóbbi időben erre nem sok figyelmet fordítottak.
A használatbavételhez szükséges beruházásokat még e hónapban
elkezdik és ha minden a tervek szerint alakul, márciusban nyitják újra az intézményt.

– Az apróbb javításokkal egy időben indítanánk a nagyobb helyreállítást. Ennek első lépése a tervezés és a tudományos kutatómunka, illetve a kivitelezés, amire összesen ötvenmillió forintot irányoztunk elő ebben az évben – tette hozzá dr. Varga Kálmán. – Az előzetes kalkulációk szerint a Dőry-kastély teljes rekonstrukciójához 150–180 millió forintra lenne szükség. Szeretnénk, ha a helyreállítás mintaszerű lenne, a hivatal munkatársainak közreműködésével. Egy „gyöngyszemet" akarunk Mihályiban létrehozni, ami „mesterségünk címere" lehet. Olyan elképzeléseink is vannak, hogy visszaállítjuk a teljes középkori árokrendszert. A tervek szerint a helyreállítási munkáknak nyáron, kora ősszel már nagyon látványos jelei lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilisban befejeződik a beruházás

Várhatóan április végére fejeződnek be a Felnőttkorú Fogyatékosok otthonának bővítésének munkálatai.… Tovább olvasom