Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Dörben már van szökőkút

Szökőkúttal gazdagodott Dör. A napokban adták át a község legújabb büszkeségét, a Petőfi és a Szabadság utcák kereszteződésében kialakított teret.
Az artézi kút felújításához nem lett volna 28 millió forintjuk, a kút körüli tér kialakításához viszont nyertek 6,7 milliót a döriek. Így most medencével, szökőkúttal, pihenőpadokkal lett látványos a Petőfi Sándor és a Szabadság utca kereszteződése. Nem hiányoznak a döri fazekashagyományokat bemutató motívumok sem és még egy kisebb erőművük is van.

A döri önkormányzat régóta próbált vizet fakasztani a néhány éve elapadt artézi kútból. Szakértőket hívtak, vizsgálatokat rendeltek meg. Valamennyien állították, hogy a 480 méter mélységből a jelenlegi rendszeren már nem lehet vizet nyerni.

A döri fazekashagyományokra emlékeztető kútdísz Csutiné Oposits Eszter szerint jó ötlet volt. Kislányával, Jázminnal együtt nézték meg a kutat.
A döri fazekashagyományokra emlékeztető kútdísz Csutiné Oposits Eszter szerint jó ötlet volt. Kislányával, Jázminnal együtt nézték meg a kutat.


– Egy új fúrása viszont huszonnyolcmillió forintba kerülne, de a szakértők nem garantálták, hogy pozitív kutunk lesz, azaz külső segítség nélkül tör fel a víz a talajszint fölé – magyarázta Dóczy Géza, Dör polgármestere. – A helyiek egyre gyakrabban kérték, ha már kút nincs is, legalább a térrel kezdjünk valamit. A LEADER-program keretében nyertünk végül közel hétmillió forintot. Az összeg jó része, közel hárommillió forint a napelemes erőműre ment el. A megtermelt áramot átadjuk a szolgáltató rendszerének.

A tér központi eleme tehát a szökőkút lett, vízforgatós medencével, azaz csak annyi vizet kell pótolni, amennyi elpárolog. A kútdíszt Völcsey Lajos helyi fazekas készítette el, döri korsóból folyik ki a víz, amit egy tálon helyezett el.

A döriek tetszését elnyerte a fejlesztés. Ottjártunkkor Vecsey Mihály, Csutiné Oposits Eszter, illetve kislánya, Jázmin nézték meg a falu új látványosságát.

– Nem mindennapi, hogy egy ilyen kis faluban szökőkút legyen, de nagyon szép – mondta Csutiné Oposits Eszter.

– Megszépült a tér, egy központ alakult ki, ami találkozó-, beszélgetőhelye lehet a falubelieknek. Vigyázni kell rá, akkor sokáig gyönyörködhetünk benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes tűzoltók versenyeztek Bágyogszováton

Bágyogszováton mérték össze tudásukat a minap a térség önkéntes tűzoltó-egyesületei. Tovább olvasom