Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Dör első díszpolgára

A község érdekében végzett munkájáért, érdemeinek elismeréseként Dör önkormányzata díszpolgári címet adományozott Szalay Béla nyugalmazott pedagógusnak.
Dör önkormányzata idén döntött először a díszpolgári cím odaítéléséről. Az első kitüntetett Szalay Béla lett, aki pedagógusként, iskolaigazgatóként évtizedeken keresztül szolgálta a falut.

Munka, hozzáértés, feladatvállalás

– Dörben 1953-ban kezdtem dolgozni, korábban Rábcakapin tevékenykedtem, aztán a hadseregbe kerültem, ott is tanítottam – emlékezett Szalay Béla. 1978-ig folyamatosan Dörben munkálkodtam, tíz évig tanítóként, majd igazgatóként. 1978-tól a rábapordányi körzeti iskola igazgatója voltam, de a döri intézmény is hozzám tartozott. Rábapordányból mentem nyugdíjba 1992-ben és utána tíz éven át óraadóként vettem részt az oktatásban. Tehát 1950-től 2002-ig ötvenkét évig gyakoroltam a szakmát. Szívesen tettem, hisz ezt tanultam, szerettem, s talán értettem is hozzá.

Béla bácsi szerint a több mint fél évszázados életúthoz a testi és lelkierő mellett fontosak voltak a szilárd kapcsolatok a helybeliekkel, a segítőkész kollégák és a kezdeményezések iránt fogadókész települési vezetők. Azt mondja, önmagában a pedagógusnak sincs rangja. Ki kell azt érdemelni munkával, hozzáértéssel, esetenként a falu gondjainak vállalásával.
A napjainkban sokat vitatott iskolabezárások kapcsán Szalay Béla úgy véli: csak érzelmi alapon nem lehet megközelíteni a kérdést. Például a döri iskola 1723 óta működik, és mindig fontos szerepe volt a faluban. Ám ezt egyre kevésbé tudja felvállalni. Mivel a jelenlegi tanulólétszám alig harmadát teszi ki a huszonöt évvel ezelőttinek, be kell látni, hogy az intézmény fenntartása már-már megoldhatatlan feladat.

– A belső késztetésem az lenne, hogy ezt az iskolát őrizzük meg, amíg lehet, ugyanakkor nem hiszem, hogy a felső tagozat hosszú távon megtartható, az alsóhoz viszont ragaszkodni kell – vélekedett.
Béla bácsi idejét nem csak a pedagógusi munka töltötte ki. A tanítás mellett más feladatokat is vállalt.

Sport és színjátszás

– Fiatal tanítóként 1955-ben részt vettem a sportkör újjászervezésében – idézte fel a múltat. – Emlékszem, kezdetben lovas kocsikkal, később traktorral jártunk a futballmérkőzésekre. Az iskolai sportban az asztalitenisz és a sakk felé fordultunk, szép eredményeket értünk el. A színjátszásban is közreműködtem, ezt 1956-ban kezdtük és szinte minden korosztály szerepet kapott a darabokban. Hosszú éveken keresztül élveztük a közönség szeretetét, többször előfordult, hogy egy-egy előadásra a faluból elszármazottak és a rokonok is hazajöttek. Szerveztünk ismeretterjesztő előadásokat, a szülők akadémiája másfél évtizeden keresztül működött.

Nem kellett erőlködni, hogy harminc-negyven ember összejöjjön egy-egy előadásra. Az „Otthonunk, Dör" című helytörténeti monográfiát gondos előkészületek után két év alatt tudtam formába önteni és tíz éve jelent meg. Mostanában a második világháború döri vonatkozású eseményeivel foglalkozom, többek között jó néhány egykori hadifoglyot is meghallgattam. Az összegyűjtött anyagból is egy könyvet szeretnék írni.

Szalay Béla meglepődött, hogy Dörben elsőként lett a díszpolgári cím tulajdonosa. Egy felmérés adatai szerint a lakosság zöme is egyetértett a mostani elismeréssel.

– Van egy dal, amelynek egy mondata a következő: „Kidőlt keresztfának nem köszön már senki." Úgy látszik, ez Dörben nem így van – jegyezte meg erre a generációk pedagógusa.

„ Élvezem az emberek túlnyomó többségének megbecsülését, sok mindent kaptam ebben a faluban. Számos olyan család van, ahol három generációt tanítottam. Sőt, a valamikori esti iskolának köszönhetően néhányat a mai nyolcvanévesek közül is tanítványomként tisztelhetek."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt a megye legidősebb asszonya

A megye legidősebb asszonya, Szentes Józsefné 105 éves korában elhunyt Budapesten. Utolsó kívánsága… Tovább olvasom