Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Dolgozik a cukor-bizottság

A cukorgyárak privatizálását és eladását vizsgáló bizottság a hét elején megkezdte munkáját.
A bizottság döntött arról, hogy bekéri az 1989 és 1998 között működő kormányzatok privatizációs dokumentumait, amelyekből fény derülhet arra, hogy kik készítették elő azokat a munkaanyagokat, amelyek végeredményeként Magyarország összes cukorgyára külföldi kézbe került.

A bizottság bekéri a cukorreform következtében eladott kvótamennyiséghez kapcsolódó dokumentumokat. Ezekből megtudható lenne, milyen álláspontot képviselt a kormány által delegált magyar biztos a tárgyalásokon.

– Amíg ezek a munkaanyagok megérkeznek, a bizottság többek között meghallgatná a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének főtitkárát, valamint a Cukoripari Kutatóintézet vezetőjét – tájékoztatott Font Sándor a vizsgálóbizottság társelnöke.

A bizottság egyik tagja Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő, aki a Kisalföldnek elmondta, a bizottság egyelőre az elmúlt évek történéseivel foglalkozik, ám ezek tapasztalatait leszűrve támpontokat adhat a jövőbeni tervekhez, így a Rábaközbe tervezett cukorgyári elképzelésekhez is.

Olvasóink írták

 • 6. machers 2011. augusztus 08. 18:39
  „Inkább azt vizsgálnák, hogy mennyibe kerülne egy kg. cukor előállítása, illetve hol lenne a piaca.”
 • 5. KAP 2011. augusztus 02. 14:23
  „Privatizálták a cukorgyárakat? nagy dolog, szinte mindent privatizáltak, hiszen lebontottuk a szocializmust, ami esetleg jó volt benne, azt is. Ennyit a politikáról.
  Egy dologról nem beszél senki: azért zártak be a cukorgyárak Magyarországon, mert a gazdák nagy része felhagyott a répatermesztéssel, leadta a kvótáját és cserébe komoly kártérítést kapott (EU-támogatás). Alapanyag nélkül meg nincs az a gyár ami termelni tud, még ha magyar a tulajdonosa, akkor sem. Ebben az esetben nem a sokat szidott multik a főgonoszok, hanem be lettek etetve az emberek, a magyar meg be is vette, ahogy kell. Most meg cukorgyárat akarnak építeni? persze állami támogatással? és majd plusztámogatást kapnak azok, akik pár éve felhagytak (szintén támogatva) a répatermesztéssel. Ez Magyarország, következetesség=0.”
 • 4. árnyék 2011. augusztus 01. 14:24
  „Csak nehogy pénzt / akár csak 100,- azaz egyszáz forintot is / kérjenek a gazdáktól, mert akkor már bukott is az egész. Anno a Raskó Gyuri is abba bukott bele a jó ötleteivel, hogy pénzt kért a gazdáktól! XDDD”
 • 3. pancser 2011. július 30. 00:22
  „Mi értelme van az egésznek? Az állami gazdaságok eladását is vizsgálni kéne amit a Fidesz korszakban kótyavetyéltek el ügyvédeknek és más olyanoknak akiknek valójában nem sok közük volt a mg-hoz. Lásd Lajta-Hanság!”
 • 2. valkür 2011. július 29. 20:09
  „pozdorja!
  Sajna biztosan igazad lesz!
  Szerintem a Rábaközi gazdák bele sem gondoltak mennyibe kerül egy cukorgyár!
  Én amondó vagyok ha cukorgyárat akarnak építsenek a saját pénzükön és ne az államén mert a tutijó unio velünk magyarokkal kénye kedve szerint játszadozik!”
 • 1. pozdorja 2011. július 29. 09:11
  „Szélmalomharc! Kiderítik majd hogy szinte minden jelenleg is a parlamentben ülő politikus keze bemocskolódott ezzel az üggyel, aztán írnak majd valami kamu jelentést hogy nem találtak felelőst, meg már elévült, stb....
  El is lesz simítva az ügy, ők pedig elégedetten, egymás vállát veregetve számolgatják majd a "kitűnő" munkáért kapott pénzkötegeket. Megéri?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc hónapja csúszik a fűtés átépítése

Százmilliós beruházásra készül a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. Az önkormányzati tulajdonú cég még az… Tovább olvasom