Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Dokumentumok az iskola múltjából

Ötven évvel ezelőtt, 1959-ben adták át Kónyban az iskola új épületét. A jeles alkalomra emlékezve iskolatörténeti kiadványt jelentetett meg az intézmény Dokumentumok a kónyi iskola történetéből címmel.

Az első írásos adat 1808-ból való.

A kiadvány szerkesztését, anyagának összegyűjtését a helyi pedagógusok vállalták. Kutattak a győri püspöki és a megyei, illetve a soproni levéltárakban is. Az első, latin nyelvű jelentés szerint 1808 áprilisában a kónyi iskolában hatvankilenc fiú és harmincegy beíratott lány tanult. Az 1845/1846-os tanévben százhárom volt a fiú és kilencvenöt a lány. Az olvasó megismerheti a könyvből az intézmény vagyonának helyzetét, pedagógusait és számos régi fénykép mutatja be, hol, milyen körülmények között nevelték a kónyi gyerekeket.

Az iskola mint egyházi intézmény egy 1948-as jelentésben szerepel utoljára. A szerzők részletesen beszámolnak az államosítás körülményeiről is. A helybeliek számos dokumentumot bocsátottak rendelkezésükre. A történetet idős kónyiak visszaemlékezései teszik még szemléletesebbé.


Olvasóink írták

  • 1. donkarti 2009. október 30. 13:24
    „Láttam a kiállítást.
    Nagyon szép gyűjtőmunka eredménye.
    Gratulálok mindenkinek aki a megvalósításban közreműködött!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb habfoltok jelentek meg a Rábán

Nem a bőrgyárak szennyezése, hanem az őszi avar okozhat újabb habzást a Rábán. Erről tájékoztatta… Tovább olvasom