Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Döglött disznó és kanapé is úszik a Kis-Rábán

Kapuvár - A szobabútortól a disznótetemig sok szemetet és kerti hulladékot halásznak ki naponta a Kis-Rába kapuvári szakaszán. A vízügy illetékesei szerint tettenérés esetén eljárást indíthatnak.
A Kis-Rába kapuvári szakaszán nap mint nap több köbméternyi szemetet szednek ki a város központjában lévő duzzasztónál. Az ott dolgozók szerint hetente szállítják el a kiszedett hordalékot, melyben a disznótetemtől a komplett szobabútorig szinte minden megtalálható. Illetékesek elmondták, a szemét jellegéből következtethető, hogy az a folyó kapuvári szakaszán keletkezik. Ottjártunkkor épp friss lótrágyát vitt a víz a duzzasztómű aljához.

A kisebb képen uszadék a Kis-Rábán: ottjártunkkor épp friss lótrágyát vitt a víz.
Uszadék a Kis-Rábán: ottjártunkkor épp friss lótrágyát vitt a víz.

– Naponta két-három alkalommal kell takarítanom a duzzasztó bevezető szakaszát – mondta el lapunknak Katona Lajos, a duzzasztó gépésze. A hordalékban a mezőgazdasági jellegű hulladék szinte állandóan jelen van, emiatt már egy előterelőt raktak a mederbe. Ezenkívül komplett szobabútorzatot, hűtőgépet, televíziót és disznótetemet is szedett ki a folyóból. – A felgyülemlett hordalékot hetente – kéthetente több köbmétert – rendszeresen elszállítják, ám a kiskerti és az állattartással kapcsolatos hulladék naponta többször is munkát ad a gátnál – mondta a gépész. Hozzátette, az anyag jellegéből adódóan feltételezhető, hogy a keletkezett szemét egy része lomtalanításból származik.

Katona Lajos elmondta, a több köbméternyi szemetet hetente kell elszállíttatni. A kisebb képen uszadék a Kis-Rábán: ottjártunkkor épp friss lótrágyát vitt a víz.
Katona Lajos elmondta, a több köbméternyi szemetet hetente kell elszállíttatni.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékesétől megtudtuk, a fenti probléma nem ismeretlen előttük. Mint mondták, nagy a gond, ám – mint más, illegális szemetelés esetén – csak tettenérés esetén lehet eljárást indítani. Tudatták, a helyi önkormányzatok közterület-felügyelői is figyelhetik az illegális lerakókat, ám a kapuvári esetben hozzá kell tenni, a keletkező szemét vélhetően a folyó menti kertekből, ingatlanokból kerül a vízbe, ez esetben szinte lehetetlen a szemetelők tettenérése.

Vízügyi illetékesek szerint azonban már volt példa szabálysértési eljárás indítására, ám a szakemberek véleménye szerint szemléletváltással kellene kezelni a szemetelés kérdését.

Olvasóink írták

 • 11. egyapuka 2009. április 17. 15:55
  „Igazad van nagyi!!!!”
 • 10. futóbab 2009. április 17. 11:22
  „Rozsomaknak üzenem!Ha a parasztok nem szarnának,Te nem ennél!!!Nézz körül,városon is akad paraszt,talán még több is mint falun,hiszen egymás seggébe ér a szátok!!
  Mindezektől független,nagyon elítélem a szemetelőket.Mi magyarok a civilizált embereknek tartjuk magunkat,de sajnos csak szóban igaz.Hol vannak a tettek?Miért kell a környezetünket szennyezni akkor amikor vannak ingyenes lerakodó szemét telepeink,lehet szelektíve gyűjteni a hulladékokat,a beteg állatok mehetnek a dögtemetőbe..stb.Egyre nagyobb szükségünk lenne arra hogy óvjuk és védjük Földünket!Nem egymásra kell mutogatni,hanem tenni azért,hogy ezen a darab földön még nagyon sok nemzedék tudjon biztonságosan élni.
  Vagy egyesek a holdra fognak költözni?Ott sem fenékig tejfel ám az élet!Inkább vigyázni kellene a biztosra,mint sóvárogni a bizonytalan és elérhetetlen után.
  Egy külvárosi nagymama.”
 • 9. rozsomak 2009. április 16. 20:41
  „A szeméthegyek többségét a "parasztok" keletkeztetik. Mondhatni, a szarevő büdösparasztok. Akik egyébként a képmutatásban is élenjárnak. Ezzel nem állítom azt, hogy a népesség egyéb csoportjai teljesen kizárhatóak ebből az eléggé el nem ítélhető tevékenységből, csupáncsak jó lenne, ha a megbélyegzésből adódó örömérzet helyett azok, akiket valóban zavar a jelenség, a probléma valódi okát látnák.”
 • 8. MTT 2009. április 16. 20:06
  „Reálisnak, - ha van trágyájuk, disznójuk is van, talán akkor van mit enniük, addig sem lopnak tőlünk...Vicceltem”
 • 7. Dr.Kotász 2009. április 16. 19:49
  „Tisztelt Olvasók!

  Szerintem a Kisalföld szinte már cukkolja a jóérzésű embereket ezzel az állandó szemét itt szemét ott cikkeivel. Nagyon bírnám ha végre valaki már tenne is valamit. Mondjuk a Kisalföld? Tehetne ,mert sok száz millíós profitot zsebel be évente, de sajnos az kivándorol a nagy Angliába a tulaj zsebébe. Áldozhatna egy keveset egy ilyen nemes céla. Nem? Én a magam részéről szívesen mennék és szedném a szemetet csak valaki szervezze meg, hogy mikor és hol. Legyen egy teherautó, szemeteszsák, kesztű aztán indulhat a rock & roll. Csak hétvége, mert a paraszt hétközbe dolgozik, hogy az ingyenélőknek ki lehessen fizetni a segélyt, meg a szemétszállítás díját amit a segélyezettek szintén nem fizetnek. Vissza kellene hozni a közveszélyes munkakerülés büntetését, mert most nagyon rossz fele tartunk ilyen téren.”
 • 6. Reális 2009. április 16. 19:25
  „A lótrágyát a gartai cigányok szórják a vízbe!A reggeli ganéjozás után talicskával lökik a lószart a vízbe!Láttam a mocskokat!”
 • 5. ASHER 2009. április 16. 18:36
  „szegeny malacka!!!
  inkabb a MG es a M Krisztike uszna ott!!
  azokert nem kar!!!!!”
 • 4. Duracell-copy 2009. április 16. 18:06
  „Lehet, hogy az nem döglött disznó, hanem egy kémjelentés, disznóbőrbe varrva. Ki tudja a mai világban?”
 • 3. gagarin 2009. április 16. 16:36
  „olvassátok a szemét...........-hez való hozzászólásokat”
 • 2. tódi 2009. április 16. 15:35
  „Pontosan tudja mindenki / már a környékbeliek / hogy kik szórják szét a holmit - lomit...
  Szinte névjegykártya van hozzá ,a város bizonyos részein.

  A többi mondanivalóm már rasszizmus... már ha az igazság annak számít.
  Hogy meddig lesz így - amíg megtehetik.”
 • 1. Lillycat 2009. április 16. 13:18
  „Tettenérés... komolyan vicc az egész. Ha mégis egyszer tetten érik a szemetelőket, remélem csak kenyéren és vízen fognak élni. Víznek megteszi az általuk szennyezett Kis-Rába.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsi lett a garázs az új busznak

Rábasebes - Ebédet szállít, az időseket és a gyerekeket utaztatja, sőt, az útépítésből is kiveszi… Tovább olvasom