Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Dísztök búza helyett

Angliai és holland piacra termelnek dísztököt a rábaközi gazdák: a cucurbita nagyon népszerű.
Ma már dísztököt is terem a kiváló rábaközi határ. A furcsa formájú növény a búza, árpa, kukorica helyét foglalta el, hozzáértők azt mondják: magasabb ráfordítással és több munkával ugyan, de tisztesebb hasznot hoz elődeinél. A termés holland és angol háziasszonyok nappaliját díszíti.

Török sipka, indián mix

Füzérként a bejárati ajtó fölött, tálcára rakva az asztalon, vagy éppen töklámpásnak elkészítve az ablakban díszlik Hollandiában és Angliában a Rábaközben termelt dísztök. A térségünkben még szokatlan növényt a rábcakapi Németh István honosította meg, 1998-ban ő termelte először. Holland megrendelésre vállalkozott erre, „törte az utat" és kísérletezett. Azóta több gazdatársát rávette, hogy a hagyományos kultúrák helyett „cucurbitával" foglalkozzon. Összesen tizenkét hektáron termelnek dísztököt. A fajtanevek is árulkodóak: török sipka, indián mix, fesztivál, baby bo mix.

– Aki komolyan veszi a gazdálkodást és kertészeti múltja is van, örült az újnak és bátran belevágott – beszélt a kezdetekről Németh István. – A terület évről évre nő, számításaink szerint a jövőben még nagyobb lehet a piaci részesedésünk. Arra számítunk, hogy a francia és a spanyol területek egy része kiesik a termelésből és helyüket a magyarok foglalhatják el. Ha továbbra is jó minőséget produkálunk kedvező áron, megbízható szállítással, a kereskedők szívesen kötnek velünk üzletet.

Itthon is keresik

Semmi akadálya tehát annak, hogy a zsíros rábaközi földeken teret hódítson a fura forma. És persze az sem mellékes, hogy a vevő pontosan fizet. Németh István szerint az angolok és a hollandok nem sajnálják a pénzt, hogy otthonaikat feldíszítsék, akár magyar tökkel is. Odakint gyakori az is, hogy nagy mennyiségben termek, üzlethelyiségek ékesítésére vásárolják. A szakemberek szerint most már idehaza is lenne igény a dísztökre, az idei győri Terményáldáson például népszerűbbek voltak, mint a biotermékek. Csak éppen a kereskedelemmel vannak bajok. A rábcakapi gazda azt mondja: a hazai piac egyrészt telített, másrészt mindenki tízszeres hasznot akar. „Ehhez viszont nem adjuk a nevünket" – jegyezte meg.

Nagy ráfordítás, sok munka

A tök termesztését egyébként a dinnyééhez lehet hasonlítani. A szedés augusztus elejétől szeptember közepéig tart, ez a legjobb időpont, Nyugat-Európában ugyanis ilyenkor nincs dísztök. Ám idáig eljutni komoly anyagi befektetéssel jár, egy hektárra 400–500 ezer forintot kell költeni. A gyomirtást kapálással lehet csak megoldani és a szedés is kézzel történik. A dísztöktermelés legnagyobb kockázata természetesen az időjárás. A nagy meleg a legjobb, ahogy Nagy Ferenc mondja: amikor másoknak az aszálykárt fizetik, nekik akkor van a legnagyobb termésük, öntözés mellett persze.

Érdekesebb feladat

Nagy Ferenc Acsalagon négy éve termeli a dísztököt, idén három hektáron. Tapasztalata szerint is nagyon sok a ráfordítás, a kézi munka. A bevétel a többi növényhez képest tisztes, igaz, a sok munkát senki nem irigyli a gazdától.

– Érdekesebb munka, mint a gabona- vagy kukoricatermesztés, de eleinte félve vágtam bele, hiszen annyit buktunk már az újításokkal – mondta érdeklődésünkre Nagy Ferenc. – Nem is tudtuk, miről van szó, hiszen annyi fajta van. Megpróbáltuk és nem bántuk meg, évről évre tanulunk valamit. Gondolkodunk például, hogy egyes fajtákat kordonra kellene futtatni, de ez meg igencsak költséges lenne. Az ember kínjában viszont mindent kipróbál.

Praktikus tanácsok

A közönséges tök, az olajtök vagy a dísztök kabaktermése sokféleképpen hasznosítható. Használati és dísztárgyak, rituális maszkok, kozmetikumok, gyógyszerek és takarmány készül belőle. A dísztököt akkor kell szedni, amikor a szára már megbarnul, és a kacsok a szár környékén elszáradtak. A színeket úgy őrizhetjük meg, ha a tököt egy pohár bórax, három pohár víz elegyében megmossuk, vízoldható viasszal bedörzsöljük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár: újra gyártanak

A közel egy éve megvásárolt kapuvári húsgyár tulajdonosa, Román Gyula munkásgyűlésen értékelte az elmúlt fél év történéseit. A Kapuvári Hús Rt. tulajdonosa kijelentette, bár jelenleg veszteségesen dolgozik a gyár, mégis lát biztató jeleket, kitörési lehetőségeket. Román Gyula tulajdonos a veszteség okaként az ágazat szinte katasztrofális helyzetét jelölte meg. Tovább olvasom