Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Dísztérré változott a faluközpont

Kedden adták át a megújított főteret Kónyban. Felújították például a Hősök szobrát, parkosítottak, térköveztek. Jövőre 1848-as emlékművet is állítanak.

Gyorsan, alig egy hónap alatt elkészült Kónyban a főtér átalakítása. Az önkormányzat LEADER-támogatást kapott a fejlesztéshez, a parkosítást saját erőből finanszírozták. A területen várhatóan tavasszal 1848-as emlékművet is felállítanak. A hivatalos átadást tegnap délután tartották.

A kónyi dísztér kialakításával alig egy hónap alatt végeztek a kivitelezők.
A kónyi dísztér kialakításával alig egy hónap alatt végeztek a kivitelezők.


Aller Imre polgármester elmondta: a faluközpont megújításának újabb ütemén vannak túl. Ezúttal a Béke utca és a Soproni utca által ölelt területet változtatták meg. A 11,4 millió forintos pályázati forráshoz önerőként a huszonöt százalékos áfaterhet biztosították.

A munkát október végén kezdték el. Áthelyezték és felújították a Hősök szobrát, a millenniumi keresztet, megszüntették a már nem használt aszfaltos kézilabdapályát. Ezerhatszáz négyzetméternyi térburkolatot raktak le a szakemberek, sétálóutakat építettek ki. Aller Imre hozzátette: a dísztér parkosítását saját erőből valósították meg.

Előrelátóan az 1848-as emlékműnek is előkészítették a területet. Tavasszal dől majd el, milyen típusú emlékművet állítanak a szabadságharc kónyi résztvevőinek tiszteletére. Kutatások bizonyítják, hogy a helyiek kivették részüket a megmozdulásokból. Szabó Pál akkori községbíró szervezte például a kaszákkal, kapákkal felszerelt jobbágyok mozgását. A bírót ezért a szabadságharc leverése után vagyonelkobzásra ítélték. Ő maga útkaparó lett, gyerekei földmunkásként dolgoztak tovább.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az illegális lerakókat rövidesen kamera is figyeli

Befejeződött Csornán a gyöngyösmajori hulladéklerakó rekultivációja. Húszezer köbméternyi szemetet… Tovább olvasom