Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Díszpolgári címet kap Csornától Áder János

Szülővárosa díszpolgára lesz Áder János köztársasági elnök. Csorna képviselő-testülete keddi ülésén döntött a címről.
Díszpolgárként Áder János olyan, a várost szolgáló, a hírnevét öregbítő csornaiak sorába kerül, mint a kórházalapító dr. Kokas Lajos, a premontrei rendet újraszervező dr. Horváth Lóránt Ödön apát, prépost prelátus, vagy Kocsis István válogatott labdarúgó. De díszpolgára Csornának Horváth Elemér csornai születésű, Amerikában élő, József Attila-díjas költő, Nagy Kálmán zenepedagógus, Lipovits Károly testnevelő, Gulyás József volt községi bíró, Tocsik Antal kereskedő, mecénás.

Áder János
Áder János

A javaslatot Turi György polgármester terjesztette a testület elé, a képviselők megszavazták.

Turi György polgármester elmondta, megválasztása után előbb elektronikus levélben gratulált a köztársasági elnöknek, majd levélben is kifejezte jókívánságait a maga és a helyiek nevében.

– Nagy büszkeséget éreztem, amikor Áder János eskütételét, majd beszédét hallgattam a televízióban. Azt hiszem, minden csornai pártszimpátiától függetlenül büszke lehet rá, hogy az ország legfőbb közjogi méltósága közülünk való. Levélben is megtettem és ezúton is azt kívánom neki, hogy Isten adjon erőt, egészséget a rá váró, embert próbáló feladatok ellátásához. Néhány nappal ezelőtt a köztársasági elnök levélben köszönte meg a gratuláló sorokat. Úgy érzem, írása, bár nekem címezte, valamennyi csornainak szól. „A bennünk élő jó mozgósítása olyan feladat, amelynek teljesítése során mindannyiunk erőfeszítéseire szükség van. Jókívánságai abban is megerősítenek, hogy a nemzet előtt álló, közös célokért folytatott munkában a jövőben sem leszek egyedül" – fogalmazott Áder János.

Turi György hozzátette: úgy gondolja, Áder János eddigi élete, pályafutása és magánélete is méltóvá teszi őt arra, hogy Csorna díszpolgára legyen.

– Ráadásul abban is biztosak lehetünk, hogy a köztársasági elnök nem felejtette el, honnan indult. A megválasztása előtt és közvetlenül utána is büszkén említette meg rábaközi, csornai származását. Az Országgyűlés előtti beszédében például azt mondta: „Szólítom szülőföldem lakóit, a rábaközi embereket, akik arra tanítottak engem, hogy csak az elvégzett munka termi meg gyümölcsét." Ciklusonként egy díszpolgári cím adható a helyi rendelkezések szerint. Azt hiszem, ebben az évben ő szolgált rá legjobban a kitüntetésre – jegyezte meg Turi György.

A hagyományok szerint Csornán az augusztus 20-i, városi ünnepségen adják át a díszpolgári címet tanúsító oklevelet. A köztársasági elnöknek nemzeti ünnepünkön nyilván számos elfoglaltsága lesz. A városháza rövidesen felveszi a kapcsolatot az elnöki hivatallal és olyan időpontot egyeztetnek, mely Áder Jánosnak is megfelel és méltó lesz az elismerés átadására.

Olvasóink írták

 • 15. 1120 2012. június 05. 21:05
  „Valamilyen rejtélyes oknál fogva (tisztelet a kivételnek) vissza-visszatérően mindig csak a "legalja" tartja szükségesnek azt, hogy naponta bizonyítsa: MINDEN normális emberi érzésnek híján van... :(”
 • 14. HOHO62 2012. június 05. 18:17
  „Tisztelt Polgármester úr.
  Ahhoz képest hogy az előző ciklusba nem igen akart önnel az Áder úr találkozni / vagy talán fordítva/
  nagyon megváltozott a véleménye.”
 • 13. kerteszb 2012. június 04. 10:46
  „Tipikus...”
 • 12. Jarod 2012. június 04. 09:44
  „9. taryt 2012.06.03. 20:53 Ez legalább jó döntés volt, jó helyre kerül a kitüntetés.”
 • 11. nyekkmacsek 2012. június 04. 09:04
  „..grat a testületnek........, ez már tényleg az meghunyászkodó benyalás csúcsa......., úgy nyaltak neki, hogy le se kellett tolni a gatyát !!!
  remek !!”
 • 10. kukszi 2012. június 04. 08:48
  „Varga József nagyon sokat tett Csornáért megérdemli a kitüntetést.
  Az igaz Ő Földszigeti, de idő számítás óta Csornán él és dolgozik.”
 • 9. taryt 2012. június 03. 20:53
  „Varga Józsefet szavazta meg a Fidesz-KDNP frkació. Ő volt a máltai szolgálkat csornai vezetője.”
 • 8. kukszi 2012. június 03. 08:12
  „Nem.
  Na,ki lesz???”
 • 7. taryt 2012. június 02. 22:34
  „És azt hallottátok, hogy ki lesz a másik díszpolgár idén? Már meg is szavazták Áder úrral együtt.”
 • 6. sorok_közt 2012. június 02. 20:14
  „idézet a 2011.07.19-i Kisalföld-ből:

  "Állami támogatással, 48 millió euróból épül napelemgyár Csornán. A hírt kedden Győrben sajtótájékoztatón jelentette be Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, Becsey Zsolt államtitkár és Áder János EP-képviselő.

  A beruházó a Svájcban bejegyezett, de magyar tulajdonban lévő Ecosolifer AG hasonló nevű kft.-je. A tervek szerint már idén ősszel megkezdik az üzem kivitelezését és 2012-ben a termelés is beindul.

  160 új munkahely létrehozására vállalt garanciát a befektető. A kormány 935 millió forint állami támogatást nyújt. Áder János a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nem csak Csorna és a Rábaköz, de az ország szempontjából is jelentős fejlesztésről van szó."

  ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?”
 • 5. Jerry 2012. június 02. 20:08
  „kukszi,ezt mondták sp-re is, aztán mi lett belőle?Még dr sem.”
 • 4. kukszi 2012. június 02. 18:07
  „Nem szabad ilyen ellenségesen ítélkezni,ami késik az nem múlik.
  Inkább örüljetek, hogy Csorna adja az ország első emberét !!
  Összességében értékelve az elvégzett munkáját maximálisan rászolgált erre a megtiszteltető címre.
  Vegyetek példát Maglócáról, ahol nagyszülei éltek milyen büszkék Áder Jánosra.
  Áder János egy kiváló képességű karizmatikus személyiség,ilyen államfőre van szüksége Magyarországnak.”
 • 3. kackac 2012. június 02. 10:22
  „Jerry-nél a pont.:)
  A csornai elkerülőt még sokan használják:
  befektetők, tisztességes politikusok meg a szerencse is.
  kackac”
 • 2. Jerry 2012. június 02. 08:23
  „Ugyan, nem kell ferdíteni.A város tényleg sokat köszönhet Áder elvtársnak,többek között a jelenlegi képviselőt is.Ami meg a sokat emlegetett Csornát elkerülő utat illeti, a városi pletyka szerint készen van, hiszen Áder János már évek óta használja.”
 • 1. ferde 2012. június 02. 07:36
  „Ekkora szolgalelküséget! Azért mert valakit magas pozicióba helyez a politika, egyből díszpolgárrá kell avatni. Azt kellene nézni mit tett városunkért, jobban mondva mit nem tett. Többek közt neki is köszönhető, hogy az országban legforgalmasabb városunknak (ahol két nemzetközi főutvonal halad át), lesz utoljára elkerülő útja! Biztos így akarják megköszönni neki a sok sok munkahelyet, a nagy durral beharangozott napelemgyárat, stb. Most látszik igazán milyen igaza van Kertész Ákosnak aki szerint alattvalók vagyunk. Hát csak így előre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélt szezon után százmilliós beruházás

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője úgy véli, harminc évre rendbe tették a távvezetékrendszert… Tovább olvasom