Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 24°C Még több cikk.

Díszkút az egykori országzászló helyén

Több mint hatmillió forintos beruházás eredményeként megújult Enese központja. A tér meghatározó díszeleme az az egyedi szökőkút, amely az ötvenes években lebontott országzászló helyére került.

Régi tervét valósította meg az enesei önkormányzat: megújult a település – a helybeliek által csak „Köz"-ként emlegetett – központja. A több mint hatmillió forintos beruházás – ebből 2,6 millió forint LEADER-pályázati forrás – részeként négy pihenőpad, két kandeláber, hat zászlótartó rúd – a nemzeti, az uniós, az enesei, illetve a testvértelepülések: Bős, Csíkszentmihály és St. Stefan zászlóinak –, díszvilágítás került a térre, amelynek az egyedi szökőkút a meghatározó központi eleme. Emellett felújították a szomszédos buszmegállót is.

– Beszédes területe Enesének a „Köz", ahol találkozott a Tétet Lébénnyel, a Sopront Győrrel összekötő út, ahol összejött hajdan a falu fiatalsága, barátságok és szerelmek szövődtek – említette Mesterházy József polgármester. – Itt állt a hűs vizű artézi kút, a község több mint százéves tűzoltó kútja, az úgynevezett kettős kút, illetve a mázsaház és az országzászló.

Megjegyzem: Enese azon kevés Győr vármegyei település közé tartozott, ahol a trianoni tragédiára emlékezve körülbelül három és fél méter magas, obeliszkhez hasonló mementót állítottak. Ezt a második világháború után átkeresztelték szabadságzászlónak, amit aztán az ötvenes években lebontottak. Mindezeket visszaállítani nem akartuk, de emlékezni rájuk igen. Ezt szolgálja a díszkút előtt elhelyezett könyvszerű emléktábla, amelyről egy odagravírozott régi fénykép alapján tárul elénk a múlt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kistérség tíz évre kapja meg a volt munkásőrség földszintjét

A volt munkásőrlaktanyába költözhet a Csornai kistérség fogyatékosok napközi otthona. A város… Tovább olvasom