Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Diploma a szív egészségéért

A Magyar Kardiológus Társaság Nemzeti Echocardiographiás Akkreditációs Bizottsága diplomát adományozott dr. Debreczeni Kálmánnak, a csornai Margit Kórház osztályvezető főorvosának.

Dr. Debreczeni Kálmán, a csornai Margit Kórház osztályvezető főorvosa jó érzéssel fogadta azt a diplomát, amit a negyedszázada elkezdett és eredményesen végzett szívultrahangos vizsgálatokért kapott.

– A diploma elismerése a 25 éve kezdett szívultrahangos, vagyis echocardiographiás vizsgálatnak és az abban elért eredménynek, meg a Kórháznak is, hogy ilyen szintű munkát végzünk – mondta Debreczeni főorvos. – Korábban ilyen cím nem létezett, ebben az évben adták át először. Annak idején dr. Mézes Péter mellett kezdtem ezt a munkát. Amikor a harmadik – kardiológiai – szakvizsgámra készültem, Budapesten Lengyel Mária professzornál tanulhattam a vizsgáló eljárást, amit Magyarországon ő honosított meg. Ezt a vizsgálatot itt a Kórházban jó színvonalú Esaote készülékkel, a kisKórházakhoz képest nagy forgalmú szakrendelésen végezzük.

A főorvos elmondta, a vizsgálat során a szívet láthatóvá teszik. Korábban csupán egy kis részt jelenítettek meg a képernyőn. A megfigyelt terület mozgásából – egyebek mellett – következtetni lehetett a szív funkcionális állapotára, illetve különböző vastagságokat, így például a szívizom faláét tudták mérni és a mozgás sebességét lehetett vizsgálni. Azután olyan készüléket helyeztek üzembe, amely a szív egészét láthatóvá tette. A következő lépés 1992-ben történt, amikor színes vizsgálógépet kaptak.

Így olyan adatokat tudunk nyerni, amit korábban csak szívkatéterezéssel lehetett, vagyis bizonyos betegségekben a katéterezés mellőzhetővé vált.

A vizsgálatnak semmilyen kockázata nincs, a betegség folyamata, illetve a javulás jól nyomon követhető, a beteg számára nem megterhelő. A magas vérnyomás, a következményes szívelégtelenség és a cukorbaj okozta károsodások a szíven rendszerint hamarabb láthatók vele, mint EKG-val.

– Jóleső érzéssel fogadtam ezt a diplomát, mert az egészségügyben az elismerésnek más formája manapság nem létezik. Külön öröm, hogy egy szakértő grémium ítélte úgy: érdemes vagyok erre a diplomára is, amit a Margit Kórház munkatársaként kaphattam meg – nyilatkozta a főorvos.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedről a művészetek városába érkezett

Olaszországban tanul festészetet az egyedi származású Bella Dóra. Minden vágya teljesült ezzel, de előbb férjhez „kellett mennie”, hogy az Örök Városba kerülhessen. Neveli gyermekét és tíz képével készül egy bolognai kiállításra.
Tovább olvasom