Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Dinamikusan gyarapodó rábaközi községek

Kóny, Szany - Két rábaközi település, egymástól 30 kilométerre. Különböző adottságokkal, mégis hasonló gondokkal, mutatókkal. A Kisalföld Kóny és Szany ismérvei között vont párhuzamot.
Kóny és Szany – a Rábaköz legdinamikusabban fejlődő két települése. Előbbit Győr és a 85-ös főút közelsége, utóbbit a betelepülő cégek „tették naggyá". A Kisalföld számok, tények alapján hasonlította össze a két községet. Mutatóik közel azonosak. Szany „iparilag" áll jobban. Ott iparűzési adóból 57 millió folyik be a közösbe. Előnye szintén a dél-rábaközi falunak, hogy iskoláját a katolikus egyház működteti. Fejlesztésekre mégis hasonló összegeket költöttek az elmúlt években. Kónyban 91 millió forintot, Szanyban 84 milliót.


Milliók a civileknek

Kóny polgármestere tizenkilenc éve Aller Imre, Szanyban Németh Gergely három éve ül a polgármesteri székben. Szanyban 2344-en élnek, Kónyban 2717-en. A dél-rábaközi falu éves költsége 344,9 millió forint, Kónyban 550,1 millióból gazdálkodik az önkormányzat. A különbség abból adódik, hogy Szanyban az iskola egyházi fenntartásban van, így működtetése nem terheli a büdzsét. Amúgy az intézményi ellátottság hasonló a két községben: óvoda, védőnői szolgálat, egészségház, könyvtár, idősek klubja, sportlétesítmények mindkét helyen vannak. Mindezekre Szanyban 88,4 millió, Kónyban iskolával együtt 344,5 millió forintot fordít az önkormányzat. A községi alkalmazottak száma Kónyban 96, Szanyban 39.

És hogy mire is telik ebből az első hallásra jelentősnek tűnő költségvetési összegből? Szociális kiadásokra például, ami Kónyban 13,9 millió forint, Szanyban félmillióval több. A civilek is részesülnek a közösből, szintén hasonló összeggel támogatják őket az önkormányzatok: Szanyban 7 millióval, míg Kónyban 6,3 millióval. A civil társadalmat is nagyjából ugyanazok a szervezetek képviselik: sportegyesület, horgászok, tűzoltók, nyugdíjasok, dalosok. Kónyban aktívak még a természetjárók és van polgárőrség is. Szanyban színesíti a palettát a néptánc-
együttes és a galambászok.

A különbségek a gazda- sági mutatóknál jelent- keznek a két település összehasonlításában.

A szanyi óvodába százhat gyerek jár. A község intézményeire évente 88,4 millió forintot költenek. Fotók: Kisalföld-archívum
A szanyi óvodába százhat gyerek jár. A község intézményeire évente 88,4 millió forintot költenek. Fotók: Kisalföld-archívum

Kónyban az adó kevesebb

A vállalkozások számát tekintve ugyan még nem – Kóny 188, Szany 154 –, de az általuk befizetett adóforintokat számolgatva igen. Szanyban 57 millió forintnyi iparűzési adó folyik be a kasszába, míg Kónyban ez az összeg kevesebb, mint a szanyi fele, 20,8 millió forint. Tudjuk persze, hogy Szanyban az Interfa kft. egyedül is komoly befizető, ráadásul jó néhány kisebb-nagyobb vállalkozás települt a társaság miatt a községbe. Az egyéb, helyben maradó adókkal együtt mégis közel ugyanannyi a bevételük: Szanyban 61,1 millió forint, Kónyban 54,7 millió.

Mindkét településre jellemző, hogy az önkormányzati képviselők nem vesznek fel tiszteletdíjat. Kónyban nem is állapították meg ennek mértékét, Szanyban az összesen másfél milliós tiszteletdíjat jótékony vagy közcélokra ajánlották fel.

Kónyban tavaly huszonhárom baba született. Győr közelsége vonzza a fiatalokat a faluba.
Kónyban tavaly huszonhárom baba született. Győr közelsége vonzza a fiatalokat a faluba.

Fejlesztésre tízmilliók

Az elmúlt években fejlesztésre közel ugyanannyit költött a két önkormányzat. A szanyiak összesen 84 millió forintból építettek kerékpárutat, járdát, vásároltak játszótéri játékokat, újították fel a temetői utakat. Iparterület kialakítására 40 millió forintot költöttek. Pályázaton tavaly 29 milliót nyertek. Kóny eredményesebb volt: 46,3 milliós támogatást „hoztak össze". Fejlesztéseikre az elmúlt években 91 millió forint jutott: útépítés, játszótér-kialakítás, szabadidőpark kiépítése, parkoló létrehozása, traktorvásárlás, az iskola vizesblokkjának felújítása. Elképzelések mindkét faluban vannak a jövőre is. Kónyban a családi napközi bevezetését, a falusi turizmus támogatását, a faluház fejlesztését tervezik. Szanyban a közoktatási intézmények rendbetétele, a belvízelvezető rendszer kiépítése, további kerékpárút építése, a templomtér felújítása, falubusz beszerzése lenne időszerű sok egyéb feladat mellett.

És a végére néhány demográfiai adat: a 60 éven felüliek száma Kónyban 556, Szanyban 505. 18 éven aluli Szanyban 431 él, Kónyban 507. Az iskolások száma Szanyban 281, Kónyban a tagintézményekkel együtt 302. A szanyi óvodában 106 kisgyerekre felügyelnek, a kónyiban, szintén a tagintézményeikkel közösen, 143-ra. 2008-ban Kónyban 23 baba született és 30-an haltak meg. Ugyanezek a számok Szanyban 24 és 53.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Magyar sasok˝ a kiállítóteremben

Kapuvár - Áder Attila kapuvári gyűjtő II. világháborús repülős emléktárgyait állítják ki mától a… Tovább olvasom