Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Dicséretet kaptak, de pénzt nem

Továbbra is várnak a csatornára a rábaközi kistelepülések. Legutóbbi pályázataikat elutasították forráshiány miatt.

A helyiek többsége igényelné a közművet.

A rábaközi, szennyvízcsatorna nélküli települések többsége ismét egy sikertelen pályázati fordulón van túl. Benyújtott igényüket ugyan nem utasították el a Regionális Operatív Programban, de pénzt nem kapnak. Forráshiányra hivatkozva tették az önkormányzatokat tartaléklistára.

Roncs Gábor, Pásztori polgármestere portálunknak elmondta: pályázatukat befogadták, megdicsérték, de nem támogatták. A falu régi pályázónak számít a témában. A helyiek közül csaknem mindenki igényelné a közművet.

Roncs Gábor
Roncs Gábor

– A megfelelő dokumentumok, a nagyszámú igénylő ellenére újabb kudarcot éltünk át – fogalmazott. – Érthetetlen különben az eljárás, mert információim szerint még 2,5 milliárdot oszthatnának szét erre a célra. Mást nem tehetünk, várunk.

Roncs Gábor hozzátette: úgy tudja, idén már nem írnak ki új pályázatot, így legelőbb talán 2011-ben szerezhet forrást Pásztori a beruházásra.

Hasonló cipőben járnak a rábatamásiak is. Szabó István polgármestertől megtudtuk: őket ˝tartaléklistára˝ tették a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.

Szabó István
Szabó István

– Ez azt jelenti, hogy még akár márciusban is születhet kedvező döntés. Az illetékes munkatársakkal beszéltem, és azt az ígéretet kaptam, ha lesz pénz, akkor Rábatamási megkapja a szükséges támogatást.

A település 430 millió forintos pályázati igényt nyújtott be, amit 80 milliós önrésszel egészítenének ki. A községben az előzetes felmérés szerint a lakosság hetven százaléka vállalná a rákötést. Potyond ugyancsak azon falvak közé tartozik, amelyek több pályázatot is benyújtottak már a kivitelezésre. A legutóbbi lehetőséggel azonban nem tudtak élni. Molnár Vilmos polgármester úgy tájékoztatta portálunkat, hogy anyagi okokból gondolták meg magukat.

Molnár Vilmos
Molnár Vilmos

– A költségvetésünk nem teszi lehetővé, hogy komolyabb terveket készítsünk ebben az évben. Korábban százmillió forintos igényt nyújtottunk be, de többször is elutasítottak bennünket. Most várakozó állásponton vagyunk, talán egy tavaszi kormányváltás után sikerül forrást szereznünk. Bízom benne, hogy kedvezőbb lehetőségei lesznek a hozzánk hasonló kisközségeknek is – tette hozzá Potyond első embere.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2010. március 15. 10:59
  „Miért hiszik azt, hogy csak a fővárosban él és víról a korruptció? Vajon miért erőltetik a szennyvíz csatorna építését és a szemétszállítást vidéken? Kiki is húzzák ezért a hasznot és kik zsebelik ki a lakósságot e miatt?
  köztudott,hogy a szemétszállítás ra kötelezték az embereket! Még akkor is fizettenek velük, ha nincs szemét. A csatornázás költségeit pedig szintén a lakosság nyakába varrják csupán azért,hogy legyen egy cégnek csatorna rendszere és legyen miért gátlástalanúl emelni e szolgáltatás díját! Nem is beszálve arról,hogy vannak települések a hova még a dombokra is átemelő búvárszivattyúkat raktak azért, hogy a lakosságnak még áramot is szolgáltatni kelljen a csatoprna díjbezsebelők szivattyúinak az üzemeltetésére.
  Még, hogy vidéken nincs korruptció? Nevetsées!”
 • 2. jéger 2010. március 11. 18:15
  „Mikor veszik már észre, hogy Magyarországon vannak vidéki városok és falvak, ahol dolgozó emberek élnek!!!
  Nem csak főváros létezik, ami bűzlik a korrupciótól és a saját zsebre dolgozó politikusoktól.”
 • 1. éaa 2010. március 11. 15:16
  „700 km autópálya, vagy közmű? Ez a kérdés.
  Csak egy autózásra küldjétek el Senkiházyt a Rábaközbe! Nagyobbak a kátyuk, mint gondolná.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alternatív energiák: a faapríték és pellet helyben, a szélerőműre várni kell

Az alternatív energiatermelés egyelőre gyermekcipőben jár a Rábaközben. Tovább olvasom