Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Diáktársai segítik a megvakult fiút

Műtétje után szinte teljesen megvakult a jánossomorjai Fülesi Péter. A megváltozott helyzetben családján kívül iskolatársaira, a csornai Csukás-iskola diákjaira is számíthat.


Gerincműtét után vesztette el szeme világát a jánossomorjai Fülesi Péter.

Egyik szemére egyáltalán nem, másikra csak homályosan lát a tizenkilenc éves fiatalember. Péter példásan viseli a megpróbáltatásokat, szülei mellett iskolatársai, tanárai állnak mellette, szó szerint is.

Hogy a látása is rámehet, egy szóval sem említették

Fülesiné Horváth Mária azzal kereste meg portálunkat, hogy a nyilvánosság előtt szeretne köszönetet mondani fia társainak.

Elbeszéléséből aztán egy fiatal srác megdöbbentő története bontakozott ki.

– Péternek gerincferdülése volt és egyre rosszabbodott az állapota. Annyira, hogy az operáció mellett döntöttünk – idézte fel a közelmúltat Fülesiné Horváth Mária. – Egy évvel ezelőtt történt mindez. Az orvosok kétszer műtötték meg. Az első beavatkozás ötórás, úgynevezett felszabadító műtét volt. Tíz napra rá hajtották végre a nagy műtétet, tizenegy órán keresztül. Már itt is megmutatkozott az emberek segítsége, hiszen az operáció előtt vért kellett gyűjtenünk. Természetesen figyelmeztettek bennünket mindenféle veszélyre, volt szó bénulásról, egyéb szövődményekről, de hogy a látása is rámehet, egy szóval sem említették.

Az orvosok is megdöbbentek az eredménytől

Pétert a műtét után három napig altatták. Szülei mellette voltak a kórházi szobában, amikor a fiú az ébredés után jelezte, hogy nem lát. Először semmit nem érzékelt a külvilágból, kicsivel később aztán egyik szemével minimálisan.

Fülesi Péter jó közösségbe került az évkihagyás után. Társai mindenben segítik, számíthat rájuk barátjuk.
Fülesi Péter jó közösségbe került az évkihagyás után. Társai mindenben segítik, számíthat rájuk barátjuk.

– Az orvosok is megdöbbentek az eredménytől. Azt mondták, hogy ilyen komplikáció a világon is csak néhányszor fordul elő – folytatta az édesanya. – Egy-két évet adtak, hogy tisztul majd a látása. Eltelt a tizenkét hónap, de javulás nincs. Sajnos Magyarországon információink szerint nem létezik olyan kezelés, amivel javíthatnának Péter szemén.
Fülesiéknek át kellett alakítaniuk az életüket. Péter egy évet kihagyott a szakközépiskolában is, így nem idén, csak jövőre érettségizhet.

Nagyszüleitől kapott egy laptopot, az iskolában azzal jegyzetel, mert a vakírást is megtanulta közben. Az osztálytársai, tanárai nagyon segítőkészek, szerencsénk van velük. Váratlanul gyűjtést is szerveztek a fiamnak, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt.

A szülők kártérítést remélnek a gyógyuláshoz

A Csukás-iskola tanulói az intézmény szalagavató báljának bevételét ajánlották fel társuknak és gyűjtöttek is. Péter meglepődött, hiszen nem számított még erre a segítségre is. Szülei úgy döntöttek, a pénz – 250 ezer forint – egy részét letétbe helyezik, a maradékon pedig a fiú iskolai felzárkóztatását finanszírozzák.

Eltelt a tizenkét hónap, de javulás nincs. Sajnos Magyarországon információink szerint nem létezik olyan kezelés, amivel javíthatnának Péter szemén - mondta Fülesiné Horváth Mária.
– Az egyéves kihagyás nagyon meglátszik az eredményein. Előtte sem volt túlzottan szorgalmas, de most szükség van a különórákra, hetente kétszer, háromszor. Hálásak vagyunk az iskolatársaknak. A mindennapokban segítik Péter közlekedését, kikísérik a buszra és az órai munkában sem hagyják magára, ahogy számíthat a pedagógusokra is. Jó közösségbe került, minden tisztelet az övék. Külön is köszönjük az igazgató úrnak és Szalókiné Ács Viktóriának, az osztályfőnöknek, aki a szervezésben vett részt – jegyezte meg Mária.

– Ha létezik is egyáltalán valamilyen megoldás, beavatkozás, azt csak külföldön találhatjuk meg. A költségek azonban meghaladnák erőnket, ezért vállaljuk fel a pereskedést. Az esetleges kártérítésből talán segíthetünk Péteren – mondta az édesanya.

Fülesi Péter jelenleg Győrben, a vakok és gyengénlátók intézetében készül fel a megváltozott körülményekre. Ott tanítják, hogyan lehet normális életet élni szembetegségével. A fiú jól viseli a megpróbáltatásokat. Nem csügged, nem szed kedélyjavító gyógyszereket. Vannak persze rosszabb napjai, amikor türelmetlen, de szerencsére hamar túlteszi magát ezen. ˝Velünk együtt ő is bízik a javulásban, bár hiú ábrándokat nem kerget. Nem akarunk megint csalódni, de mindent megteszünk a fiunkért˝ – tette hozzá Fülesiné Horváth Mária.

Dr. Kristóf János, a Csukás Zoltán Szakközépiskola igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: a tanítványoknak egyértelmű volt, hogy segítenek társukon.

– Pétert szeretik az iskolában, így a betegsége után egyként mozdult meg a közösség. Tudják, hogy a segítőeszközök nem olcsók, ezért a szülőknek minden fillér jól jön. Mondhatom, hogy példás volt a diákok összefogása a jó ügy érdekében – fejtette ki.

Olvasóink írták

 • 3. érzőember 2010. március 10. 07:54
  „Egyébként kitartást és jobbulást kívánok Neked Péter!”
 • 2. érzőember 2010. március 10. 07:50
  „(Azzal kezdeném, hogy ismerem somorjai lévén a családot!)
  Ha így áll a dolog akkor az édesapjának nem két kézzel kéne lapátolni a pénzt a pókerba ill. autómatába! Oda kellene állni a gyerek meg a feleség mellé nem? Szegény nő még a férje adósságait is fizetheti örökké, nem elég a baja! Ráadásul volt rá már precedens, hogy fia betegségére hivatkozva nem fizet ki bizonyos dolgokat a kedves apuka! Ami oké is volna addig amíg nem a linkóciságról szólna a dolog!”
 • 1. Dávid1908 2010. március 09. 17:30
  „Kitartás Péternek és a családnak!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 86-oson: nem adta meg az elsőbbséget

Baleset történt a 86-os főút beledi leágazásánál: egy beledi nő sérült meg könnyebben. Félpályás… Tovább olvasom