Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Diákmunka: korlátozott lehetőségek a Rábaközben

Kevés a munkalehetőség a diákoknak a Rábaközben. A nagyobb városok felvevőpiaca vonzó lehetőség, de számos fiatal megy feketén dolgozni a szomszédos Ausztriába is.

A diákmunka-közvetítéssel foglalkozó cégek és maguk a tanulók is a kevés diákmunka-lehetőségre panaszkodnak a Rábaközben. Egyéb lehetőségek híján a szomszédos Ausztriában keresnek akár feketemunkát is a diákok, ami mellett a csornai bevásárlóközpontok keresnek időszaki árufeltöltői munkára nyári szünetet töltő diákokat. Információink szerint azonban a folyamatos pénzkeresés érdekében Győrben vagy más nagyobb városban kell keresni feladatokat.

Kapuváron két nagyobb cég, a Cserpes Sajtműhely és a Kapuvári Hús Zrt. foglalkoztat folyamatosan diákokat. A sajtüzem illetékesétől megtudtuk, túlnyomó részben nyáron keresik a tanulókat, általában a szabadságolásokat váltják ki ezzel. Átlagosan 35–40 diákot tudnak foglalkoztatni évente. A jelentkezés nem munkaközvetítőn keresztül folyik, hanem személyesen, időrend alapján. A húsgyár 18 éven felüli fiatalokat keres nyaranta, a jelentkezés iskolaszövetkezeten keresztül lehetséges. A Rábaköz más településein működő cégek, így például az enesei Kaco is elsősorban saját dolgozóinak hozzátartozóit foglalkoztatja.
A feketemunka aránya viszont elég nagy ebben a szegmensben, a diákok könnyebben szereznek ilyen módon munkát, mint iskolaszövetkezeten keresztül. Természetesen így a végzett munka bruttó árát megkapják, a cégeknek nem kell közterheket fizetniük.

Akad azonban, aki Ausztriába megy mezőgazdasági munkát végezni, a hazai bérek sokszorosát megkeresve ezzel.

A diákmunka vállalásának nehézségeiről Jakab Edina csornai diák beszélt a Kisalföldnek. – Sajnos kevés helyen lehet elhelyezkedni a környéken, a kisvállalkozások már nyár elején vesznek fel diákmunkásokat, leginkább hozzátartozók, dolgozók gyermekeit, de hallgatóként nekem akkor még tart a vizsgaidőszak – mondta. Júliustól van igazából először mód a folyamatos munkavállalásra, de ekkor már erősen csökkennek a lehetőségek. – Iskolaszövetkezet megkeresésével először várólistára kerülök, hiszen sokan szeretnének rajtam kívül még dolgozni – taglalta a körülményeket a csornai lány. A kapuvári térség kiesik a lehetséges körzetéből, inkább szívesebben menne Győrbe szórólapozni. Ahogy elmondta, a diákmunka-közvetítőkkel az a gond, hogy a bevált embereket részesítik előnyben, ezért sokszor kell hozzájuk telefonálni, mire a jelentkezőt kiküldik valahová. – Jelenleg is munkát keresek, hátha összejön még valami nyárra, a bevételből a későbbi nyaralásomat finanszíroznám – tette hozzá Jakab Edina.

A diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Meló-Diák azt tanácsolja, hogy ha mindenképpen a Rábaközben szeretnének dolgozni a fiatalok, akkor azt szülőkön, hozzátartozókon keresztül tegyék, vagy utazzanak a régiónál messzebb, például Győrbe vagy Sopronba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítésnek csapódott a Mazda, meghalt a sofőr

Halálos baleset történt a 86-os főúton Páliban vasárnap reggel.
Tovább olvasom