Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Diákmunka: ingáznak vagy kockáztatnak Csornán

Csornai járásban kevés a lehetőség, sokan Ausztriában dolgoznak feketén.
A diákok szívesen dolgoznának a szün- időben, de a Csornai járásban erre kevés lehetőségük van. Így sokan keresik meg Ausztriában a nyaralásra valót, feketén.

Néhány állás egy-egy üzemben vagy üzletközpontban vár csupán a tanulókra a városban és környékén. Ezt a tapasztalatot erősítette meg lapunk érdeklődésére a Fürge Diák Iskolaszövetkezet nyugat-dunántúli régióvezetője, Horváth Imre is. A szakember elmondta: iskolaidőben szinte egyáltalán nincs diákmunkára lehetőség a szűkebb térségben, de nyáron sem tolonganak a munkaadók. Hozzátette: szövetkezetük győri központjában 800–900 tanuló regisztrál, azaz keres alkalmi állást, ennél viszont kevesebb az igény a foglalkoztatók részéről. Régiós irodájuk közel 600 diáknak tud munkát közvetíteni.

– Legnépszerűbbek az irodai feladatok, például az adatrögzítés, ami olyan betanított munka, melyet a fiatalok gyorsan megtanulnak és elvégeznek – tájékoztatott Horváth Imre. – Általában is jellemző persze, hogy betanított munkára keresnek a cégek középiskolásokat szalag mellé vagy csomagolásra. Van lehetőség újságkihordásra, szórólapozásra, de mezőgazdasági munkára is.

A keresetről a régióvezető hozzátette: a minimális óradíj, mely a diákoknak jár, bruttó 584 forint. Az összeg emelkedhet, ha szakmunkára vagy éppen speciális ismeretre, például nyelvtudásra van szükség.
A Kisalföld megnézte több, diákmunka-közvetítéssel foglalkozó szervezet honlapját is. Nem találtunk csornai állást. A potyondi Pozsgai Dóra, a Hunyadi-gimnázium tanulója éppen a Fürge Diák segítségével talált magának tavaly is és idén is egy nagyáruházban.

– Jó lehetőség a nyári munka a diákoknak, ha van. Sajnos a mi környékünkön erre kevés a lehetőség. Én árufeltöltőként dolgoztam több héten át – mondta a Kisalföldnek. – A kereset persze nem sok, de arra mindenképpen elég, hogy a kisebb kiadásaimat fedezzem és még egy nyaralásra is futotta belőle. Jól éreztem magam egyébként, mert jó a társaság, elfogadják a tanulókat az idősebb kollégák és segítenek is. Jövőre is szeretnék majd elhelyezkedni.

Pozsgai Dóra tavaly és idén is egy csornai nagyáruházban dolgozott a nyáron. A keresete egy részét nyaralásra fordítja.
Pozsgai Dóra tavaly és idén is egy csornai nagyáruházban dolgozott a nyáron. A keresete egy részét nyaralásra fordítja.


Németh Mónika Kónyban él, Győrben tanul és Enesén dolgozik. Második éve vállal munkát a szünetben.

– Egy cégnél könnyű fizikai munkát végzek. Úgy tervezem, hogy augusztus végéig leszek ott. A pénzt igyekszem félretenni későbbi kiadásokra, idén például nyaralni sem megyek. Azt hiszem, minden diáknak jól jön ez a zsebpénz – fogalmazott Németh Mónika.

Az itthon munkát vállaló társaiknál anyagilag jobb helyzetben vannak az Ausztriában dolgozók. Nekik ugyan vállalniuk kell a kockázatot, hiszen többnyire feketén foglalkoztatják őket. Leginkább a mezőgazdaságban veszik hasznát a szorgalmas magyar fiataloknak. Kukoricát címereznek, szőlőben, gyümölcsösökben dolgoznak, fóliákban, kertészetekben szorgoskodnak. Mindezért öt euró körüli órabért kapnak.

– Az a tapasztalat, hogy a magyarokat szívesen látják az osztrák gazdát. Tudják, hogy lehet dolgoztatni őket, hiszen az itthonihoz képest komoly bért kapnak. Ezerötszáz forint óránként csaknem háromszorosa a hazai diákfizetésnek. Kockázat is van, hiszen feketén, nem bejelentve dolgoznak, de úgy véli mindenki, hogy ilyen fizetésért megéri – mondta el a Kisalföldnek egy, a helyzetet ismerő, de neve elhallgatását kérő fiatal.
Diákmunkások

A Csornai járásban nincs olyan nyilvántartás, mely a diákmunkásokkal foglalkozna. Az iskolákban érdeklődtünk, ahol a munkavégzéshez szükséges iskolalátogatási igazolást kapják meg a tanulók. A Csukás-szakközépiskolában megtudtuk: idén nagyon kevesen kértek ilyen dokumentumot, tavaly sokkal többen voltak. A Hunyadi-gimnáziumban a diákok jó része viszont igazoltatta tanulói jogviszonyát, ahogy a Kossuth-szakiskolában is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári búcsú mulatós fesztivállal

Jön Bódi Guszti és a Fekete Szemek, de fellép az Ocho Macho és a Lord is. Tovább olvasom