Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Demonstrációt szerveznek a Rába folyóért

Az egész Rába völgyét érintő demonstrációra készül a Rába Szövetség. A szervezet elnöke azt mondja: a türelem elfogyott.
Az egész Rába völgyét érintő demonstrációra készül a Rába Szövetség. A szervezet elnöke azt mondja: a türelem elfogyott, és ahogy annak idején megakadályozták a balatoni vízpótlást, úgy vetnek véget az ausztriai folyószennyezéseknek is. Nemes László, a Rába Szövetség elnöke, sobori polgármester a folyót érintő aktuális kérdésekről beszélt a Kisalföldnek. Elöljáróban elmondta: örülnek, hogy a Balaton vízszintkérdése megoldódott.

– Talán most már a Rábát megcsapolni szándékozó „lángoslobbi" is ráébred arra, hogy a természet rendjébe nem szabad beavatkozni. Az ugyanis az embernél sokkal okosabban gyógyítja meg saját sebeit. Remélem, hogy a korábbi őrült ötletet végleg száműzték a fejekből – fogalmazott a szövetségi elnök. – Igaz, máshonnan is fenyegeti veszély folyónkat. Éppen a Kisalföldben olvastam, hogy állítólag ausztriai vitorlásversenyek megrendezése vált kétségessé a Fertő tó vízállása miatt. Vészforgatókönyvük szerint szóba jött a Rába is mint lehetséges vízpótló. Megint csak kijelentem: a Rába folyó vizét senkinek nem engedjük elvezetni, főleg nem jóléti, üzleti célokra, vitorlásversenyekre.

Ökológiai okai nincsenek az elképzeléseknek. A balatoni lobbi ellen sikerrel vettük fel a harcot, ha az osztrákok komolyan gondolják őrült ötletüket, velünk kerülnek szembe. Ráadásul az osztrákok az általuk szennyezett folyó vizét kérnék a Fertőbe, mivel a magyar és osztrák illetékesek még mindig nem értek el eredményt az Ausztriából származó habosodás és a geotermikus hőerőmű által okozott károkkal kapcsolatban.

Nemes László szerint a habosodásról négy éve „egyeztetgetnek, beszélnek" különböző fórumokon a kormánytól, a szakminisztériumtól kezdve a vízügyi hatóságokig, szervezetekig, de a mai napig eredménytelenül.

– Az osztrák bőrgyárak azóta is engedik a mérgező anyagokat a folyóba, ráadásul már az egyik geotermikus hőerőmű is szennyezi a Rábát a Lappincson keresztül – folytatta a Rába Szövetség elnöke. – Ennek véget kell vetni, ezért úgy döntöttünk, hogy ha az illetékesek nem tudtak hatékonyan fellépni, megtesszük mi. Nem akarunk senkit bántani, mi nem valakik ellen dolgozunk, hanem a Rábáért. Az összefogás ereje már most érzékelhető, sokan megkerestek mindhárom érintett megyéből, hogy támogatásukról biztosítsanak.

Átfogó nemzetközi tiltakozást, demonstrációt szervezünk, ahogyan tettük a Balaton miatt is. Az előkészületeket megtettük, a pontos időpontot is rövidesen kijelöljük. Most már nem kérjük, hanem követeljük, hogy rövid határidőn belül szüntessék meg a szennyezéseket és hagyják békén a Rábát.

A Rába Szövetség kérdéseket fogalmazott meg az üggyel kapcsolatban, melyek a következők: a kormány, a szakminisztériumok, illetékes hatóságok, szervezetek mit tettek a probléma megoldásáért? Mi lett az eredménye a lépéseknek? Mit kívánnak tenni a szennyezés gyors és hatékony megszüntetésének érdekében? Mikorra érik el az illetékesek a szennyezés megszüntetését?

– A kérdésekre sajnos mi is tudjuk a választ: érdemlegeset senki nem tett eddig, ezt a folyón is tapasztaljuk. Éppen ezért az egész Rába-völgy lakosait mozgósítjuk a tiltakozásban. Ígérem, roppant kitartóak leszünk és ha kell, minden fórumot megszólítunk, ha kell, Brüsszelig is elmegyünk – jelentette ki Nemes László.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázalékos temetkezési- és szemétdíjemelés

Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén döntött a távhő üzemeltetésére kiírt pályázatról, a… Tovább olvasom