Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Demokráciát tanultak a csornai gimnazisták

A közelmúltban rendezték meg a Demokráciajáték elnevezésű programot az országházban. A politikai döntéshozatalt bemutató játékban január közepén a csornai Hunyadi-gimnázium végzős diákjai is részt vettek.

A Demokráciajátékot két éve rendezi meg az Országgyűlés Hivatala, hogy a leendő választópolgárok jobban megismerjék a törvényhozás menetét és érdeklődjenek a közélet iránt. Az egész napos program során az ország négy középiskolájának csapatai egy-egy eltérő világnézetű párt „bőrébe bújva" modellezték a törvényalkotási munkát a javaslattól a bizottsági módosításokon keresztül a szavazásig. A feladat szerepjáték, ahol a diákoknak a megadott gondolkodásmóddal kell azonosulni és parlamenti vitában részt venni.


A csornai gimnázium diákjai konzervatív pártban képviselték a választókat.
A csornai gimnázium diákjai konzervatív pártban képviselték a választókat.

A program előzetes felkészülést és aktív hozzáállást igényelt. A sorsolás révén a csornai hunyadisok a konzervatív Ősz-ülők Társasága nevű ellenzéki párt képviselőiként vitáztak és érveltek. A parlament működéséhez hasonlóan elsőként bizottságokban egyeztettek a mobiltelefonok iskolai használatáról, majd a plenáris ülésen próbálták elfogadtatni indítványaikat. A vezérszónokok felszólalása, majd az észérveket is megmozgató vita után került sor a szavazásra, mely az ülésterem átépítése miatt a delegációs teremben zajlott. A csornai diákok érvei ellenére a celldömölki és esztergomi diákok által alkotott „kormánypártok" megszavazták a törvényjavaslatot. A szavazás után a részt vevő csoportok sajtótájékoztatót tartottak és véleményt nyilvánítottak a meghozott új törvényről. A program végén a csornai középiskolások idegenvezetéssel bejárták az ország házát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílzápor száz íjásztól

A Hanyi Táltoscsikók Íjász és Hagyományőrző Egyesület a minap ötödik alkalommal szervezte meg a már… Tovább olvasom