Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Déli harangszó Bogyoszlóról

A bogyoszlói templom harangjai hallhatók a hét minden napján délben, a Kossuth rádióban. Arról, hogy miként került az egyik harang a toronyba, egy legenda is fennmaradt.
A bogyoszlói templom harangjai emlékeztetnek a nándorfehérvári csatára ezen a héten mindennap a Kossuth rádió Déli krónika című műsora előtt. Az ötlet a Szent Kozma és Damján Alapítvány tagjainak fejében született meg és ők vették fel a kapcsolatot a rádió munkatársaival is, akik húsvét előtt jártak a faluban és rögzítették a harangszót.

A bogyoszlói templomtorony egyik harangja 1513-ból származik, a faluba kerüléséről egy legenda is fennmaradt. Eszerint a helybeli legények szénát kaszáltak a Hanyban, amikor egyikük kaszája nagy csendüléssel beleütközött valamibe. Közelebbről is megnézték, majd mikor látták, mi is hátráltatja őket a munkában, hazavitték a harangot, de nem szóltak róla senkinek. Később aztán a templomtoronyba került. Német nyelvű felirata így szól: „Halljátok, nők és férfiak: ha adom a hangomat, menjenek a nővérek imádkozni és a káplán kezdje meg a szent hivatalt. 1513." A harangot a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védetté nyilvánította. A torony másik két harangja 1924-ben készült, az első világháborúban elhurcoltak helyébe.

A Szent Kozma és Damján Alapítványt a templom belső felújítására hozták létre. Számlájukon már gyűlik is a pénz, amit különböző pályázatokkal is igyekeznek kiegészíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás Csornán

A csornai önkormányzat lomtalanítási akciót szervez május 22-én és 23-án, a város 85-ös főúttól… Tovább olvasom