Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Dél-rábaközi települések: Ingázás, előre a munkába!

Két évvel ezelőtt nem állt jól a dél-rábaközi munkavállalók helyzete. Üzemek, gyárak zártak be, s több száz ember került az utcára. Egyes adatok szerint 2005-ben 15 százalék fölött volt a munkanélküliség a térségben. Mára változott a helyzet.
A kapuvári és a beledi gyárbezárások után (2005) nemcsak a két településen volt nem látott súlyos munkanélküliség, hanem a környező falvak kétkezi munkásai is az utcán találták magukat. Rábakecöl térségében 15 és 20 százalék közötti munkanélküliségről hallottunk. A kapuvári húsgyárban 950-ből négyszázan dolgoznak. A Rába gyárból 226 ember került utcára, a ruhaipari rt-ből 236. A beledi Savariából kétszáz munkásnak kötötték fel az útilaput. De többeket elküldtek a Rábakecöli Mgtsz-ből is. Kisebb leépítések pedig több helyen is akadtak.

Javulás 2005 után

Két évvel ezelőtt tizenkét dél-rábaközi település adatait hozta nyilvánosságra a Vasárnapi Kisalföld, s ezeket hasonlítottuk most össze a legfrissebb adatokkal. (Lásd: Változás című keretes írásunkat.) 2005-ben kitűnt a számokból, hogy a legmagasabb munkanélüliség (9,96 százalék) Vágon volt. Gyóróban 7,63, Vásárosfaluban hét százalék fölötti volt a munkanélküliségi ráta. Mára mindkét település javított a mutatókon.
A hivatalos adatok szerint a kapuvári kirendeltség körzetében 2005. júniusában 799 fő regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván, ami 6,9 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. Akkor egy konferencián elhangzott, hogy a térségben több mint 1100 ember vesztette el megélhetését. (Ebben az esetben a kapuvári munkanélküliség az országos átlagnak csaknem a duplája.) Ezeknek az adatoknak az ismeretében fogalmaztunk úgy, hogy országosan és megyei szinten is az egyik „legfertőzöttebb" terület lett a rábaközi város.

Csökkenés

„A Kapuvári kirendeltség körzetében csökkent az álláskeresők száma, amelynek okaként elsősorban a mobilitási készség növekedését említenénk" – tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától, a munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettesétől.
Az adatokból kitűnik, hogy valamennyi településen nagy változás történt: Beledben, Kisfaludon, Vágon és Rábakecölben a felére csökkent az álláskeresők száma. S még ennél is többen találtak munkát Gyóróban. A legkevesebb javulás Mihályiban mutatkozik, ahol a munkanélküliek száma (39) alig mérséklődött (31).

Ingázók

„Jelentős azoknak a munkavállalóknak a száma, akik a napi ingázást vállalják településük és a munkáltatók között" – jegyezte meg a főigazgató-helyettes. „A munkáltatók, bérelt buszokkal Sopronba és környékére szállítják a dolgozókat."
Az közvetítéseink nagyságrendjéből, az ügyfelek információiból, valamint az önkormányzati felmérésekből következtetve, a térség déli területéről mintegy 600-650 munkavállaló ingázik naponta. Jegyezzük meg azonban: az adatok valóban kedvezően alakulnak, de jónéhányan vannak, akik kényszernek tekintik az ingázást, és továbbra is szívesebben dolgoznának lakóhelyükön, megkímélve magukat a napi többórás utazástól.


Ivánkovics József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méhek az óvodában

Méhek az óvodában: Pénteken a késő délelőtti órákban a jobaházi óvodába riasztották a csornai… Tovább olvasom