Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Dél-rábaközi élet a grófok után

Nagy eredménynek tartják, hogy megmaradt a posta, működhet az iskola és az óvoda is. Azt viszont sajnálják, hogy kevés a fiatal.

Épített dénesfai emlékek

Dénesfa, a dél-rábaközi kisközség és az ott élők sorsát évszázadokon keresztül határozta meg a gróf Cziráky család. A faluban ma is állnak azok az épületek, amelyeket az arisztokrata família tagjai építtettek. Ilyenben működik például a polgármesteri hivatal, az óvoda, az iskola.
A helybeliek nyugodtan készülődtek az önkormányzati választásra, hiszen egyetlen polgármesterjelöltjük volt. A dénesfaiak úgy látják, fejlődik a falu a szűkös anyagi lehetőségek ellenére is. Épült sportpálya, alakítottak ki konditermet, önkormányzati szállót, van játszótér, internetes terem, megmaradt a posta, az iskola és az óvoda is. A község megkapta az egykori szeméttelep-anyaggödör tulajdonjogát is, ahova szabadidőparkot terveznek. Rendezettek a közterületek, új a buszmegálló épülete.

Kevés a fiatal

Győrvári Kálmánné január óta éli a nyugdíjasok életét, előtte a kastélyban működő rehabilitációs intézményben dolgozott. Nagy családja, négy gyermeke van, akik az unokákkal együtt gyakran látogatják.
– Csendes község a miénk, mindenki éli a saját életét – mondja az asszony. – Én reggel ötkor kelek, ahogy azt megszoktam a sok-sok év alatt. Napközben aztán a ház körül és a kertben dolgozom, csak magunknak termelünk. Kell is, hiszen nagy a család. Régebben uborkáztunk is, de ma már nem éri meg, évekkel ezelőtt abbahagytuk. A dénesfaiak közül sokan eljárnak dolgozni, helyben nincs munka. A fiatal korosztály hiányzik is, pedig lenne elfoglaltságuk, hiszen van konditerem és focipálya is.

„Csak a legszükségesebb"

És van bolt is Dénesfán, több is. Az egyikben Kovács Gábor várja a vásárlókat. Mint mondja, sokan csak a legszükségesebbeket tudják megvenni.
– Sok az idős, nyugdíjas a településen, ők arra panaszkodnak, hogy kevés a nyugdíj, nehéz belőle kijönni. A fiatalabb szülők most az iskolakezdés miatt költekeztek ki, pedig igénye lenne a falusi embernek is a kényelmesebb életre. Ennek ellenére azt mondhatom, hogy Dénesfa a környékbeli községekhez képest jobban fejlődik. Látványosabb a változás nálunk. Egyedül a munkahelyek hiányoznak, de a befektetők a nagyobb településeket is elkerülik. A helyiek Répcelakra, Kapuvárra járnak dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkorrekció csak jövőre

Az előzővel szemben olcsóbban fűt az új kapuvári szolgáltató. A cégvezető szerint az augusztusi gázáremelés hatásait csak a jövő évtől érvényesítik. Novemberig elfogadják a rendszer rekonstrukciójáról szóló ütemtervet. – A helyi önkormányzat és cégünk ígéretéhez híven október 15-től megkezdjük a fűtést mondta Tóth Zoltán helyi fűtésszolgáltató Greenergy Kft. vezérigazgatója. Tovább olvasom