Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Csütörtök óta ismét habzik a Rába

Rába mente - Megint habzik a Rába, a korábban felelőssé tett bőrgyár illetékese szerint azonban most nem miattuk. A magyar hatóságok vizsgálódnak.
Ismét habos szennyezés látható a Rábán, a szentgotthárdi duzzasztónál. Woki Zoltán, a Pro Natura St. Gotthard (PRONAS) környezetvédő civil szervezet elnöke a Kisalföldnek elmondta: legutóbb nyáron volt ilyen szörnyű állapotban a folyó.

– Csütörtök reggel horgászok észlelték először a habzást – tájékoztatta lapunkat Woki Zoltán. – Főként a gát alatt, a bal oldali szakaszon gyűlt meg a szennyeződés. Rögtön felhívtam az osztrák Boxmark bőrgyár környezetvédelmi mérnökét, de szerinte nem ők a felelősek. Náluk ugyanis nem történt olyan baleset vagy üzemzavar, ami az újbóli habzást okozhatja. Több más gyár is működik a Rába mentén, akármelyiktől származhat a szennyező anyag.

A szentgotthárdi duzzasztó alatt jól látható a habos szennyeződés a Rábán.

Woki Zoltán megjegyezte: az utóbbi hónapokban valóban megfelelő volt a folyó állapota. Néha egy-egy habfolt ugyan megjelent, de a korábbihoz, illetve a mostanihoz hasonló szennyeződést nem tapasztaltak. Véleményük szerint valahol nagyobb mennyiségű szennyező anyagot eresztettek a folyóba. Woki Zoltán úgy véli, mind a magyar, mind az osztrák szakaszon vannak olyan üzemek, amelyek a szennyezést okozhatták. A PRONAS tagjai értesítették a vízügyi hatóságokat és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot is.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója közölte: a habzás miatt azonnal felvették a kapcsolatot az osztrák vízügyi hatósággal. „Szakembereink figyelik azokat a helyeket, ahol habzás fordulhat elő, de egyelőre csak a szentgotthárdi duzzasztóműnél észleltük a jelenséget" – fogalmazott. A vízügyesek vízmintákat vesznek, amelyek elemzése után lehet majd megmondani, hogy mi okozhatja az újabb habzást.

Olvasóink írták

  • 2. ifj.Bedőcs Gyula 2008. május 06. 20:38
    „Jó lenne ha végre nem szennyeznék a Rába folyót.”
  • 1. titi 2008. január 27. 10:01
    „Na ennyire közömbös a lakosság.3 napja jelent meg a hír,és senki nem reagált a cikkre a hozzászólásokban.
    Sanos a legszomorúbb hogy a "messzeföldön ismert,fényestekintetű"
    kormányunk sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad a csatornaépítés Dénesfán

Dénesfa - Egyelőre elmarad a csatornaépítés Dénesfán. Helyette újabb ingatlanokat vásárol az… Tovább olvasom