Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

Csúszó pénzek, árletörő multik

Bajban vannak a Rábaközben a zöldség-gyümölcs termelők is. Földeken maradt, bő termés.
A zöldség-gyümölcs piacot idén két tényező befolyásolta. Az egyik a nagyon jó termés, a másik az EU-s csatlakozás, ezzel együtt a behozatali vámok eltörlése. Ez azt jelenti, hogy a külföldi, uniós termék olcsóbban kerülhet be az országba.

Családi János, a Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítési Szövetkezet (TÉSZ) elnöke szerint a nyugati vetélytársak felkészülten vártak az új lehetőségekre, ezért a hazai termelők rossz helyzetbe kerültek. A jövő az értékesítési szövetkezés lehet.

– Az uniós termelők mindent megtettek azért, hogy a bővülés után új piacokat szerezzenek, arra is hajlandóak voltak, hogy minimális áron értékesítsék árujukat – mondta Családi János. – E tényezők katasztrofális helyzetbe hozták a hazai termelőket, talán egyetlen növény volt kivétel, a paprika, amiből kevesebb termett, így az ára is jobb volt. A történet azonban már nem is a felvásárlási árról szól, hiszen az az önköltség alatt van minden területen, akár a krumplit, hagymát vagy a káposztaféléket említjük. Az igazi problémát az értékesítés jelenti, ami az országba bekerült külföldi áru miatt jelentkezik.

Tizenhárom forintért krumplit?

Családi János megemlítette a nemrégiben megjelent új áruházlánc „viselkedését" is, ami szintén rossz hatással volt a piacra, lefelé nyomva az árakat. Ott ugyanis már öt forintért káposztát, tizenkettőért hagymát, tizenháromért egy kilogramm krumplit lehetett vásárolni.
– Ha a termelő kapna ennyit az áruért, már akkor is ráfizetéses a termelés, nem beszélve arról, hogy idén a gyümölcsök közül is sok maradt leszedetlen a Rábaközben is. Például az alma- és a ribizliültetvényeken, vagy a zöldségek közül a hagyma, a káposzta.

Ez kényszermegoldás volt, hiszen nem erre számítottunk, és megfelelő tárolókapacitással sem rendelkezünk még, hogy felvehessük a versenyt. Korábban azt gondoltuk, hogy az uniós csatlakozással szervezettebb és pontosabb lesz a mezőgazdaság irányítása, támogatása, de egyelőre nem ezt tapasztaljuk.

A csatlakozás előtt a TÉSZ-ek támogatása, alakítása lendületes és rendben volt, időközben megszületett az uniós rendelet a végleges TÉSZ-ek működéséről, de a magyar kiegészítő rendelet, ami az előzetesen elismert szervezetek támogatását taglalná, még mindig hiányzik. Ez azért lenne fontos, mivel az országban csupán nyolc TÉSZ rendelkezik végleges elismertséggel, a többi hetven-nyo lcvan még nem. Egye- lőre csupán szóbeli ígéreteink vannak.

A termelői értékesítési szövetkezetek elvileg kétféle támogatásban részesülnek. Az egyik szerint az éves árbevétel öt százalékát kapják meg, a másik a már elfogadott elismerési tervben foglalt célok támogatása, például tároló építése, kisgépek, csomagolók beszerzése. Ez utóbbiakhoz az Európai Unió adna ötven százalékot, amit az állam még huszonöt százalékkal egészítene ki. Döntés azonban még erről sem született, ahogy Családi János fogalmazott, „lógnak a levegőben".

A tervezettnek csak a fele az idei bevétel

– Mindezek ellenére azt mondom, a jövő a szövetkezeti formáé lesz, mivel a piac gyorsabban alakul át, mint amire számítottunk. A jóslatok ugyanis arról szóltak, hogy 2010-re a zöldség-gyümölcs forgalom hetven százalékát a nagy áruházláncokban bonyolítják. A valóság viszont ezzel szemben az, hogy 2006-ra elérjük ezt a szintet, a multikkal viszont csak akkor kerülhetünk kapcsolatba, ha összefogunk. Úgy látom, hogy a már megalakult TÉSZ-eknek is az egyesülésen, de legalábbis az együttműködésen kell gondolkodniuk. Számításaim szerint egy-egy TÉSZ-nél az egymilliárd forintos forgalom lenne az, ami elfogadható, ekkor tárgyalóképes a szövetkezet.

A Hanság–Fertőmenti Szövetkezet ehhez képest 2004-re kétszázötvenmillió forintos bevétellel számolt, de a már említett tényezők miatt ezt az összeget nem érték el.

Családi János arról is tájékoztatott, hogy a környezetvédelmi programhoz kapcsolódó integrált termesztési pályázat kiírása is csúszott. Eredetileg idén március volt a határidő, de csak novemberben jelentek meg a feltételek, azaz a termelők hat hónapos finanszírozást veszítettek. Ugyanígy késik az áfa-visszafizetés is, pedig abból egy SAPARD-pályázat önerejét szerették volna biztosítani, így a tervezett targoncabeszerzést más módon kell megoldaniuk.

„Reális árakon, a tavalyiakat húsz-huszonöt százalékkal csökkentve számoltunk, de a tények nem bennünket igazoltak, hiszen a felvásárlási árak hatvan-hetven százalékkal estek vissza, ezért a tervezett árbevételünknek csupán a felét érjük el. A TÉSZ egészét érintő gondok mellett a tagjaink is panaszkodnak, hiszen hetven százalékuk a többi gazdához hasonlóan még nem kapta meg a területalapú uniós támogatást. Nálunk is jellemző, hogy a nagyobb termelőket nem fizették ki eddig."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új iskolafenntartó társulás nélkül?

Befejezi tevékenységét egy régi és szerveződik egy új iskolafenntartó társulás a Rábaközben, amit nem mások kárára, hanem a maguk javára hoznak létre az alapítók. A tanév befejeztével véglegesen be zárják a magyarkeresztúri általános is kolát. Tovább olvasom