Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Csúszik a Csornára tervezett napelemgyár építése

Egy nyári bejelentés szerint még ősszel megkezdődött volna az üzemcsarnok építése, ám a bankokkal zajló tárgyalások még nem zárultak le: a start későbbre várható.
Újabb napelemgyári beruházás indul hamarosan Magyarországon. A start már csak a hiteltárgyalások befejeződésétől függ. Az 50 millió eurós csornai gyártóbázis teljes kiépülése után 1500 munkahelyet generálhat közvetlenül, illetve a hazai beszállítóknál - írta a Világgazdaság.

Előzmények

Napelemgyár Csornán 160 új munkahellyel >>
Tucatnyi napelemgyár-beruházás előkészületei folynak jelenleg Magyarországon, melyek megvalósulásával hazánk kissé közelebb kerülhet a nyugat-európai élvonalhoz. Ebbe a sorba illeszkedik az EcoSolifer Kft. által Csornára tervezett, évi 50 megawatt névleges teljesítményű, vékonyrétegű napelemeket előállító bázis is.

A két lépcsőben megvalósuló, 50 millió eurós (több mint 13 milliárd forintos) beruházást részben saját forrásból, részben pedig a kilátásba helyezett 3,5 millió eurós állami támogatásból, illetve banki hitelből kívánja finanszírozni a svájci hátterű cég. Egy nyári bejelentés szerint még idén ősszel megkezdődött volna az üzemcsarnok építése, ám a bankokkal zajló tárgyalások még nem zárultak le, így a start későbbre várható. Az épület kialakítása és a komplett gépsor beszerelése után egy évvel indulhat meg a gyártás – tudtuk meg a cégnél. A beruházás beharangozásakor a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője úgy kalkulált, hogy a 935 millió forintnak megfelelő támogatás három éven belül megtérül.

A csornai ipari parkban 3,5 hektáron alakítják ki a gyártóbázist, ahol 1,6 négyzetméteres, úgynevezett vékonyrétegű napelemmodulokat készítenek majd. A csúcstechnológiát képviselő gyártósort az anyacég, a svájci EcoSolifer AG tervezte és állítja össze. A vékonyréteg-technológia előnyei közé sorolják a beruházók, hogy 1 wattnyi energia előállítása fele annyiba kerül, mint a ma még elterjedtebb kristályos modulos rendszer esetében. Ezenkívül a gyártáshoz szükséges alapanyagokat – üveg és technikai gázok – szinte teljes egészében hazai beszállítóktól vásárolják, s nem importból szerzik be.

Részletek itt >>

Olvasóink írták

 • 11. Rigó 2011. október 12. 17:18
  „"Csornán majd akkor lesz napelem gyár, ha elkélszül a csornai elkerülő, és azon majd közlekednek a csornai munkanélküliek az euróban felvett segélyből vett napelemes kocsikal" Szellemes válasz, sajnos igaz. Mikor ébred már fel a gondolkodó Magyar Nép, hogy a semmittevő ígérgető ingyenélő politikusokat elzavarja az államilag támogatott pártrendszereikkel együtt?! Olvastam: "Viktor nem találja a gázpedált" Miért!? Keresi!? Talán előbb fék, majd R-ből 1-be kellene kapcsolni, a belső gazdaságot sürgősen beindítani, perszeanemakarásnaknyögésavége”
 • 10. Jerry 2011. október 08. 13:23
  „merzsebet,nem akarlak elkeseríteni, de az általd említett két úrnál nem ez lenne az első eset, hogy betartalan igéretet tett, vagy kampánycélból valótlant állított.Nagy vezérük kicsi tanitványai ők, nagy tettek helyett a nagyot mondásban jeleskednek.Egyébként ami meg a céget illeti, /utánna nézhetsz,/ magyar cég,amit svájcban jegeztek be, hogy igy ithon adómentességet élvezhessen.finoman szólva fidesz közeli cég,aminek tulajdonosai közt jó néhány fidesz párt tag és pártoló tag van.Nem véletlen, hogy éppen napelemgyártással foglakoznak.Erre ad pénzt az Eu is meg a kormány is.Persze a csúnya bankok nem adnak,mert ők szeretnék vissza is kapnia pénzüket, amig az állami támogatsát nem kell vissza adni,mert azt majd adóként kivetika népre,az majd vissza fizeti.Hát bizony, Csornán majd akkor lesz napelem gyár, ha elkélszül a csornai elkerülő, és azon majd közlekednek a csornai munkanélküliek az euróban felvett segélyből vett napelemes kocsikal”
 • 9. Köszörűs 2011. október 05. 18:09
  „Becsey már nem államtitkár,tehát senki sem kérheti rajta számon az ígéretét.
  Ádernak így is,úgy is örökös kenyere lesz a Fidesznél.
  Gyopáros? Legfeljebb hazamegy Szombathelyre polgármesternek.
  Nos?
  (...)”
 • 8. alekínyó 2011. október 05. 09:49
  „Soha nem fog elkészülni.”
 • 7. ferde 2011. október 05. 07:38
  „merzsebet- na ez az amitől tartottam! Ádernak lett volna tizenvalahány éve arra, hogy tegyen is valamit a munkahelyekért, de hát most csak egy offshore lovagot tudtak fogni! Az meg külön érdekes hogy ha ez az alibi cég mégsem csinál napelemgyárat, akkor már meg is van az ok: azok a gaz bankok szórakoznak! Elképesztő!”
 • 6. dorombolok 2011. október 04. 21:00
  „Ahogy Viktorék harci hevületükben nekirontottak a bankoknak , lehet hogy másra nem is lehet számítani?”
 • 5. gulyas 2011. október 04. 20:40
  „Hajrá csornai összefogás!!”
 • 4. merzsebet 2011. október 04. 19:24
  „"ferde" két ember adta hozzá a nevét/Áder János és Gyopáros Alpár/az nem lehet hogy légvár!

  "Goldman" azért a benzinkút beindítása és egy ekkora létesítmény építése között van árnyalatnyi különbség.
  Inkább az izgat miért szórakoznak a bankok?Nekik ez megéri nem ,és a cég külföldön van bejegyezve.Nem magyar.”
 • 3. ferde 2011. október 04. 17:11
  „Egy kft ami egy ügyvezetőből áll, és még egy szalmaszálat meg sem mozdított, az égadta világon semmi referenciája nincs, az majd csak úgy kap 50 millió eurót!? Hát aki elhiszi az csak várjon arra, hogy majd befejeződnek a banki tárgyalások! Szerintem egy nagy átverés, de nem baj mi ezt szeretjük nem? Imádunk bedőlni minden süket dumának... úgy látszik ez már lételemünkké vált. Fel kéne már egyszer ébredni!”
 • 2. Dwatson 2011. október 04. 13:41
  „A bankokat mostanában annyi támadás éri kormányzati részről hogy nem csoda ha nem ugranak egyből ha pénzt kérnek tőlük,ráadásul van amelyik a kivonulást,van amelyik csak a visszalépést fontolgatja.Először a bankadó aztán magánnyugdíjak,most a végtörlesztés,a hülye bejelentéseik miatti árfolyamok (300 Ft-os euró)és még csak másfél éve kontárkodnak,nem látni a jövőt,így hát én nem csodálkozom.”
 • 1. Goldman 2011. október 04. 12:33
  „Ezt már a legelején megmondták itt, hogy nem lesz meg őszre. Igazuk lett.
  Lassú víz partot mos...csak, hogy addigra a part is eltűnik.
  Tudom nem lehet a kettőt összekeverni, de: tudok olyan benzinkutat akinek a tulaja 3 (három) nap alatt összehozta az összes szükséges engedélyt. Hogyan? Úgy, hogy az elképzelésében mindenki partner volt és senki nem gáncsoskodott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedő a kapuvári könyvtárban - Galéria

Nézze meg fotós összeállításunkat a vetélkedőről! Tovább olvasom