Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Csornáról indult a világjáró kutató

Csorna–Budapest - Igaz, ami igaz, dr. Derényi Imre sokra vitte. A csornai Széchenyi-iskola egykori tanulója ma „A Magyar Tudományos Akadémia doktora" cím birtokosa. Gyerekként vonzódott a fizikához, felnőttként pedig állítja, hogy a munkája a hobbija is egyben.

Szerencsések, akik felnőttként maradéktalanul meg tudják valósítani gyermekkori álmaikat. Közéjük tartozik dr. Derényi Imre is, aki alig harmincnyolc évesen igencsak szép pályát futott be. Szinte a világ minden részén megfordult, tanult, új ismereteket szerzett, amelyeket mostanság idehaza kamatoztat tudományos munkája során. Mondhatni, hogy annak idején csornai általános iskolásként már tudatosan készült az életre, s a legkedveltebb tantárgyai a matematika és a fizika voltak. Így aztán családja – elsősorban pedagógus szülei – és ismerősei körében sem okozott meglepetést, amikor a győri Révai Miklós Gimnázium elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) fizikus szakán folytatta tanulmányait.

– A diplomát 1994-ben szereztem kiváló eredménnyel – idézte fel pályája kezdetét dr. Derényi Imre. – Doktori tanulmányaimat is az ELTE-n végeztem a fizikai program keretében. Három évvel később a PhD fokozat következett summa cum laude minősítéssel.

Dr. Derényi két évet töltött az Egyesült Államokban posztdoktori kutatóként a Chicagói Egyetemen. Ezt követően fél évre hazalátogatott a Collegium Budapestbe, majd egy elnyert Marie Curie-ösztöndíj keretében kétéves kutatómunka várta a párizsi Curie Intézetben.

– Hat éve, 2002-ben tértem haza az ELTE biológiai fizika tanszékére, ahol docensként végzek oktató- és kutatómunkát – tette hozzá Derényi doktor.

Dr. Derényi Imre


– Igazán nagy dilemmát okozott akkortájt, hogy hazajöjjek-e vagy maradjak odakinn, mivel más ajánlatokat is kaptam. Végül a hazatérés mellett döntöttem, amit így utólag nem bántam meg. Megjegyzem, hogy az anyagiakat nem számítva is megéri külföldre menni, tapasztalatokat szerezni, megismerni, hogy miként működik a tudomány szerte a világban. Sok olyan emberrel találkoztam, akik azt hangoztatják, hogy szívesen hazajönnének, ha itthon kapnának feladatot.

Dr. Derényi Imre vendégprofesszorként 2003-ban Párizsban, 2004-ben a kolozsvári Babes–Bolyai egyetemen oktatott biofizikát. Három éve habilitált, 2006-ban pedig megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. Akkor ő volt a legfiatalabb tudós, aki ezzel a címmel büszkélkedhetett. Egész sor előadás megtartására kapott felkérést nemzetközi konferenciákon, kutatóintézetekben és egyetemeken. Két esztendővel ezelőtt tagja lett a Magyar Tudományos Akadémia Biofizikai Bizottságának, az ELTE kari tanácsának, valamint az ELTE Fizikai Intézet Oktatási Bizottságának. Több mint negyven tudományos cikke jelent meg nemzetközi folyóiratokban, melyekre eddig mintegy ezer független hivatkozást kapott.

Több ösztöndíjat, EU-projektet nyert és számos elismerést kapott tevékenységéért. Munkájából adódóan bejárta a világot; Dél- és Észak-Amerikától kezdve Európán át a Távol-Keletig és Ausztráliáig.

– Napjaink egyik, világszerte nagy érdeklődésre számot tartó kutatási iránya a biológia és a fizika határterületére eső jelenségek vizsgálata – jegyezte meg. – Hogy a saját kutatásaimból említsek néhány példát, idesorolható az, hogy milyen elvek alapján működnek a transzportfolyamatok jelentős részét végző motorfehérjék, hogyan rendeződnek a lipidek különféle membránstruktúrákba, miként alakul ki a sejtváz és rendeződik át sejtmozgáskor, milyen mechanizmussal osztódnak a sejtek és szegregálódnak a megkettőződött kromoszómák a születendő leánysejtekbe, miként szerveződnek hálózatba a különböző molekuláris biológiai folyamatok.

Dr. Derényi Imre szerencsésnek mondhatja magát, mert a munkája a hobbija is egyben. Mindig vonzódott a kutatáshoz, az oktatáshoz és most ezen a területen dolgozhat. Mint fogalmazott, itt nincs munkaidő, az embernek szinte folyamatosan jár az agya. Azt is elismerte, hogy a hétköznapokon bizony kevés idő jut a családra, a középiskolai tanár feleségére és két gyermekére. Természetesen ezt a „hiányt" igyekeznek pótolni, a szűkös szabadidőt ésszerűen eltölteni.

Olvasóink írták

  • 2. Nagy Árpád 2008. február 29. 22:08
    „Nagy öröm, hogy megyénk tudós embereket is ád a hazának! Sok sikert, reméljük Jedlik Ányos Atyához hasonlatosan nagy lesz az életműve.”
  • 1. László 2008. február 29. 10:44
    „Ez igen! Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhárom év után megható ünnepségen vált meg a fakanáltól

Kapuvár - Kiss Józsefné Erzsi néni a Széchenyi-iskola főszakácsa ötvenhárom dolgos év után… Tovább olvasom