Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Csornáról az emirátusokon át az Újvilág felé

Bognár Kristóf az abu-dzabi luxusegyetemen tanul tovább. A Révai-gimnázium végzős diákjának a fizika lesz a fő tantárgya.

Előbb az Egyesült Államokban, majd Európában szeretne dolgozni a csornai Bognár Kristóf. Ehhez az alapokat az abu-dzabi luxusegyetemen szerezheti meg, ahol szeptemberben kezdi meg tanulmányait. A fizika lesz a fő tantárgya.

Idén szeptembertől a csornai Bognár Kristóf (is) az abu-dzabi luxusegyetem hallgatója lesz. A Révai-gimnázium végzőse fizikát tanul majd. Úgy tervezi, az egyetem után néhány évig az Egyesült Államokban szerez gyakorlatot, aztán hazajön. Ha nem is Magyarországra, de
Európába mindenképpen.

A New York University tavaly indította el a képzést Abu-Dzabiban. A világ legjobb tanulóit „szedik össze", hazánkból már heten tanulnak az arab emírségben. Ősszel Bognár Kristóf is csatlakozik hozzájuk. A csornai fiatalember sokoldalú: sportol, játszik hangszereken, érdekli a történelem, de leginkább a matekot és a fizikát szereti. Odakint is ez utóbbi lesz a fő tantárgya. A világ legjobb szakembereitől hallgathat előadásokat. Február elején járt már az intézményben, tapasztalatai jók. A felvételin is sikeresen túljutott, a napokban érkezett meg az értesítés, felvételt nyert az egyetemre. Úgy érzi, nem lesz gond a beilleszkedéssel.

Bognár Kristóf úgy döntött, él a lehetőséggel és az abu-dzabi luxusegyetem hallgatója lesz.
Bognár Kristóf úgy döntött, él a lehetőséggel és az abu-dzabi luxusegyetem hallgatója lesz.


– Megismertük az egyetemet, hallgattunk előadásokat, körbenéztünk a városban. Volt egy rövid felvételi beszélgetés és esszéírás, de ott-tartózkodásunkkor leginkább ők mutatkoztak be nekünk. Azt egyébként el is mondták, hogy ránk bízzák a döntést, jó-e és megfelel-e számunkra az intézmény. Rövidesen aztán kiderült, felvettek engem is. Ilyen ajánlaton az ember természetesen nem gondolkodik sokat, így én is az utazás mellett döntöttem.

Kristóf első benyomásai jók. A körülmények adottak ahhoz, hogy a diákok csak a tanulásra koncentrálhassanak. Mint egy nagy család, úgy élnek ott a hallgatók.

– Százötven diák van jelenleg, tehát mindenki ismer mindenkit. A tanárok is nagyon közvetlenek, nem nagy csoportoknak, hanem tíz-tizenöt tanulónak adnak elő egyszerre. Abban biztos vagyok, hogy minőségi oktatást kapunk. Hogy a jövőm hogy alakul aztán, még nem tudom. Az egyetem nem kötelez bennünket semmire. Én úgy tervezem, az Egyesült Államokban töltök néhány évet és szerzek tapasztalatokat a fizikai kutatások területén. Érdekel az asztrofizika, a kvantumfizika, az elméleti fizika is. Később aztán szeretnék közelebb jönni, legalább Európában munkát találni.

A Bognár szülők büszkék fiukra és örülnek a lehetőségnek. Még akkor is, ha évente csak kétszer találkozhatnak személyesen. Karácsonykor és a nyári szünetben. A kapcsolatot telefonon és az interneten keresztül tartják majd. Tudják, hogy Kristóf az abu-dzabi egyetemmel örökre elszakad szülővárosától és lehet, hazájától is. Így lett volna ez azonban akkor is – gondolják –, ha Budapesten, a Műszaki Egyetemen tanul tovább. A révais diák nagyon várja már az indulást, vele együtt három győri kezdi meg a tanulást Abu-Dzabiban.
Kristóf fontosnak tartotta megemlíteni: köszönettel tartozik Tóth Csilla és Tenkné Tóth Klára tanárnőknek, akik sokat segítettek abban, hogy élhessen e ritka és sokat ígérő lehetőséggel.

Olvasóink írták

 • 3. merzsebet 2011. március 27. 20:17
  „Gratulálok Kristófnak ,sok sikert kívánok neki.”
 • 2. sivatag66 2011. március 23. 03:05
  „Azt akaták tudni .........
  akaták ???????????????????????????????????????????
  elemér,és ezt ne fogd a billentyűzetre !!!!!!!
  Ennyit tudsz...........
  Kommentáld az "amerika"-i barátaidat..............”
 • 1. elemér 2011. március 21. 10:27
  „John Sexton NYU elnöke, az Abu-dzabi luxusegyetem létrehozója ad interjut Charlie-nak. Ezt ajánlom Bognár Kristófnak. Azt akaták tudni az arabok, hogy lehet egy város sikeres világhirü. Egyszerü volt a válasz, kell egy jó egyetem és utána várni kell 200 évet.

  http://www.charlierose.com/view/interview/11134”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három másik település gyermekeinek is őrzik az iskolát

Rábatamási - A helyi általános iskolában tartott legutóbbi lakossági fórumon a megjelentek (és… Tovább olvasom