Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csornán több az ingyen tankoló

Havonta átlagosan négy-öt sofőr távozik fizetés nélkül a rábaközi üzemanyagtöltő állomásokról. A kezelők szerint többségük hanyagságból hajt el, de előfordulnak szándékos csalások is. Összeállításunk szerint a csornai kutaktól több az angolosan távozó autós.
A kutakon kihelyezett kamerák képe alapján azonosíthatók a nem fizető autósok.
A napokban az egyik rábaközi benzinkútnál fizetés nélkül távozott a vendég. A töltőállomások vezetői elmondták: néha céges autók esetében is előfordul ilyen probléma. A hanyag vezetők, ahogy a kezelők mondják, már a töltésre sem figyelnek oda, gondolataik máshol járnak, a tanksapka lezárása után elhagyják az állomást. Velük igazán még ilyenkor sincs probléma, utolérve őket azonnal kiegyenlítik a számlát. Nagyobb gondot okoznak azok az autóvezetők, akik szándékosan „felejtik el" a fizetést.

Kamerák és figyelők

A töltőállomásokon a lopások kiszűrésére alkalmazzák a kamerarendszereket. Ezeken szinte azonnal visszanézhetők az elkövetők gépkocsijainak rendszámai. A kútkezelők is figyelik az autósokat, nagyon sok nem fizetőt már helyben figyelmeztetnek. Természetesen megesik az is, amikor elhajtanak az ingyen tankolók. Ebben az esetben a kutasok igénybe vehetik a rendőrség segítségét is, akik a leolvasott rendszám alapján leállítják a renitenseket, de sokuknak a kútkezelők autóznak utána. Ezzel együtt, minden technikai és személyi figyelem mellett is a kutasok egyes jogszabályok változtatását sürgetik. Így többek között javasolják a szabálysértési határ csökkentését.

Kapuváron két-három eset évente

Az egyik kúthálózat kapuvári egységének üzemeltetője, Árpási Zsolt elmondta: évente legfeljebb két-három nem fizető vendégük van. Már közel tíz éve dolgozik az állomáson, s ez a statisztika évek óta. Az esetek felében vélhető szándékosság, de többségében megkerül és fizet is az elkövető. A biztonságra nyolc kamera vigyáz, de munkatársai is figyelik a tankolókat. Véleménye szerint már a viselkedésükkel kiszűrhetők azok, akik figyelmetlenek vagy nem akarnak fizetni. Az elmúlt években nem vettek igénybe rendőri segítséget, bár lehetőségük van rá. A kapuvári kút vezetője üzemeltet egy állomást Sopronban is.

Elmondása szerint ott több a probléma, a határátkelő közelsége miatt is. A kifelé tartó, fizetés nélkül távozók adatait leadják a határőröknek, akik aztán megállítják az autósokat. Árpási Zsolt szerint Sopronban havonta két-három eset fordul elő.

Harasztdombi Attila, egy másik kapuvári állomás vezetője elmondta: az utóbbi egy év alatt két esetük volt. Az egyik csalót elkapták, viszont a másik autósnak a zsebében maradt a tankolási pénz. A sikeres ügyben ők igénybe vettek rendőri segítséget. Védekezésként Harasztdombi Attila is a kamerarendszerre és a kútkezelők figyelmére támaszkodik.

Csornán több a nem fizető

A csornai kutasok többet panaszkodnak. Statisztikájuk messze megelőzi a másik rábaközi kisvárosét. Az egyik nagyobb kút vezetője elmondta, havonta kettő-négy esetet regisztrálnak. Bár részleteket biztonságtechnikai okokból nem árulhatott el, védelmi rendszerüket egyre inkább fejlesztik az esetek csökkentése érdekében. Véleménye szerint az esetszám a főútvonalak csornai találkozása miatt magasabb, mint a szomszéd városban. Csornán talán több az átutazó, akik bátrabban kerülik ki a pénztárat a töltés után. A távozók nagy részét saját maguk fogják meg, olykor rendőri segítséggel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc nemzetiség ünnepe

A megyei közgyűlés negyedik alkalommal megrendezett nemzetiségi napját idén Kapuváron tartották. A… Tovább olvasom