Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csornán javult a felderítés

Tavaly ötvenhét büntetlen előéletű ember vált elkövetővé a Csornai Rendőrkapitányság illetékességi területén.
Eredményes évet zárt tavaly a Csornai Rendőrkapitányság. Kiss József alezredes, kapitányságvezető szerint e megállapítást – többek között – az is alátámasztja, hogy a nyomozási eredményesség a 2004-es 63,62-ről 67,32 százalékra, a felderítési 55,26-ról 60,66 százalékra emelkedett. Kiss alezredes elmondta: a kiemelt ügyeknél 30 százalék feletti a felderítési eredményesség.

Ugyanakkor az is tény, hogy az összes ismert bűncselekmény száma növekedett 429-ről 538-ra. A személy elleni bűncselekmények az összes gaztettek 5,9 százaléka, a gazdasági bűncselekmények aránya 2,04 százalék. A közrend elleni 14,8, a vagyon elleni 60,4 százalék. Tehát ez utóbbi a meghatározó a csornai rendőrök illetékességi területén. Lényegesen emelkedett: 12-ről 17-re a kábítószerrel való visszaélések száma. A járműlopásokat viszont sikerült visszaszorítani 14-ről 3-ra, miközben a gépkocsifeltörések száma jelentősen nőtt a gyakori figyelemfelhívás dacára is. A betöréses lopás 63-ról 43-ra csökkent, a felderítési eredményesség ebben a kategóriában meghaladja a 41 százalékot.

A kapitányság vezetője arról is beszámolt, hogy az ismertté vált bűnelkövetők száma 150-ről 197-re emelkedett. Közülük 57 büntetlen előéletű, 15 visszaeső és 22 fiatalkorú. A felderített elkövetők jelentős része nem a csornai kapitányság illetékességi területén él, ami azt jelzi, hogy nagy az átutazó bűnözők aránya. A közrendvédelmi osztály munkatársai több mint ezer személy ellen tettek feljelentést különböző szabálysértések elkövetése miatt.

Az elmúlt esztendőben 2004-hez képest 22-ről 38-ra növekedett az ittas vezetés vétségét elkövetők száma. A csornai kapitányság illetékességi területén a halálos balesetek száma 7-ről 4-re csökkent, súlyos sérüléssel járó karambol 24, könnyű sérülést okozó 18 volt tavaly. A Kapuvári Rendőrkapitányság illetékességi területén – ahol szintén a csornaiak végzik a baleseti helyszínelést – a halálos közlekedési balesetek száma 3-ról 4-re emelkedett.

Egy érdekes adat az igazgatásrendészeti osztályról, ahol a 2001. évi 793-mal szemben 2005-ben 1022 esetben indítottak szabálysértési eljárást.
A személyi és tárgyi feltételek kapcsán a kapitányságvezető megjegyezte: „Sajnos csökkent a közterületen eltöltött órák száma, mivel jelenleg is létszámhiánnyal küzdünk. Ellenben az kedvező változás, hogy az elmúlt év novemberében és decemberében hat új gépkocsi érkezett hozzánk."

Végezetül Kiss József beszélt arról is, hogy a rendőrség jó kapcsolatban áll az önkormányzatokkal, csakúgy, mint a Csornán, Kónyban és Szilban működő polgárőrségekkel.

A legnagyobb sebességgel egy motoros közlekedett Csorna belterületén a 85-ös főúton, aki az óránkénti 50 kilométeres sebesség helyett 136-tal száguldott. Lakott területen kívül a 86-os főúton egy személygépkocsit mértek be a rendőrök, amely 90 helyett óránként 162 kilométerrel közlekedett. Egy autóvezetőnek 2,72 ezrelék alkohol volt a vérében, ő a „listavezető". A gyalogosok közül pedig az a személy áll az élen, aki 2,66 ezrelék alkoholszintig jutott és balesetet okozott.

Személyi ügyek: A kapitányságvezetői feladatot Kiss József alezredes látja el, aki 2005. május 3-tól megbízott, december elsejétől kinevezett kapitányként tevékenykedik. Július elsejétől a közrendvédelmi osztály vezetője Széles László alezredes, a közlekedésrendészeti osztályt pedig Bibók István őrnagy irányítja. Augusztus elsejétől Völcsey András főhadnagy áll a vizsgálati alosztály élén, az igazgatásrendészetet tavaly január közepe óta Faludi Béla százados vezeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliót ígértek a sportcsarnokhoz

Egy vállalkozói csoport százmillió forintot ajánlott fel a városi sportcsarnok építéséhez. Tovább olvasom