Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csornán bármilyen hévíz kinyerhető

Új termálkút fúrásáról, a fürdő fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak a csornai képviselők. A tájékoztatást adó szakemberek szerint Csornán adott, hogy új termálfüdrő és szálloda épülhessen.

A helyi termálfürdő lehetséges fejlesztéséről volt szó a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén. Szakemberek arról beszéltek, mennyibe kerülne egy új kút fúrása, illetve milyen lehetőségeket látnak a strandban. A terület jelenleg igencsak elhanyagolt állapotban van, de kiderült: akár 300 vendéges szálloda is épülhet.

A képviselő-testület korábban úgy határozott, az önkormányzat készíttessen tanulmányt új termálkút fúrásáról. Soóky Barna, az Aqua Fontana Bt. tervezője úgy tájékoztatta a képviselőket, hogy méterenként 70 ezer forintba kerül az új kút. A földtani adottságokat, a hévízkút építésének lehetőségeit, költségeit vizsgálták.

– Évekkel ezelőtt a Vilmos parkba terveztünk egy ezerkétszáz méteres termálkutat – fejtette ki. – Csorna olyan helyzetben van, hogy bármilyen hőfokú és minőségű hévíz nyerhető. A hasznosítás alapja az, hogy a víz mennyi ásványi sót tartalmaz. Minél többet, annál nehezebb a felhasználás. Ezért olyan mélységet javaslunk, amiből negyvenöt-ötven fokos, viszonylag alacsonyabb sótartalmú víz nyerhető. Ez fürdésre, wellnessre, fűtésre is használható és gyógyvízzé nyilvánítható. A Vilmos parki kút létesítésének engedélye még érvényben van. Ha nem a Vilmos parkot választják, akkor is bárhol megépíthető. A jogszabályok szerint csak energiahasznosításra termálvíz nem használható. Csak akkor, ha ugyanolyan mélységű nyelőkút is épül. A gyógyvízzé minősítés körülbelül egy évig tart, megfelelő orvosi háttér szükséges hozzá. A Vilmos parkból a víz átvezethető a kórházba is.

Soóky Barna elmondta: ha az önkormányzat a jelenlegi, a kertészet területén lévő kutat akarja megvásárolni, mindenképpen meg kell vizsgálni, milyen a műszaki állapota. A szakember hozzátette: Csornán nem célszerű több termálcentrumot kialakítani. A kút fúrása tehát méterenként 70 ezer forintba kerül, a kútfej kialakítása közel tízmillió forint.

A csornai termálfürdő jelenleg siralmas képet mutat. A tervezők szerint azonban tökéletes helyszíne lehet egy átgondolt fejlesztésnek.
A csornai termálfürdő jelenleg siralmas képet mutat. A tervezők szerint azonban tökéletes helyszíne lehet egy átgondolt fejlesztésnek.


– Arra, hogy a város hol fúrat kutat és hogyan hasznosítja a vizet, részletes projektet kell készíteni – jegyezte meg. Összegzésként a mostani fürdő fejlesztését javasolta, a termálkút megvételével.
A fejlesztés lehetséges irányairól Dancs Zoltán adott tájékoztatást a testületi ülésen. Szintén úgy vélte: a fürdő területe alkalmas a fejlesztésre. Szerinte ki lehetne használni a kiváló adottságokat.

– Olyan anyagot kell készíteni, amit lehet ajánlani a befektetőknek, bemutatva a lehetőségeket. A befektetők kopogtatnak – kezdte. – Az adottságok biztos hátteret adnak egy termál- és gyógyszállónak, fürdőnek, strandnak. Meggyőződésem, hogy termálfürdőt csak termálszállóval együtt érdemes megvalósítani. Ahhoz, hogy egész éven át gazdaságosan működjön, folyamatosan két-háromszáz vendégnek kell jelen lennie. Az emberek a legjobb fürdőket választják. A négycsillagos szállók mindig telt házzal működnek, a gyengébbek konganak az ürességtől.

Háncs Károly (Fidesz–KDNP) a hallottakhoz hozzáfűzte: Csornának olyan fejlesztésre kell törekednie, ami még nincs a környéken. Úgy vélekedett a képviselő, hogy a mostani kút gyógyító erejét nem szabad elvesztegetni, ezért ne gondolkodjanak ennél gyengébb víz használatában.

A szakértők végül arról is beszéltek, hogy a termál fejlesztésével a gyógyturizmust is lehet erősíteni. Például a Margit Kórház közreműködésével.

Olvasóink írták

 • 12. merzsebet 2011. március 30. 07:45
  „értetlenke.persze nem olvasol újságot 7/FIDESZ-KDNP-MSZP/legyen közvetítés ennyi pénzért 5 KORONA új pályázat és kevesebbért /de inkább ne legyen/a zárójelben tett az én véleményem”
 • 11. értetlenke 2011. március 28. 21:14
  „Ha jól tudom, a tisztelt képviselő testület csütörtökön szavaz újra a tv közvetítésről, itt a lehetőség hölgyek, urak a mindjárt meg is takaríthatnák az induló összeget. Kíváncsi leszek, hogy tetteikkel is az ügy mellett vannak vagy ismét csak könnyelműen ötletelnek. Amennyiben ide már meg van a pénz, lenne ötlet más felhasználásra is, az utak felújítása, munkahelyteremtés, kórház, és még mennyi mindent lehetne sorolni ...”
 • 10. Mátyásfeketeserege 2011. március 28. 20:35
  „A tehenészet már megszünt a TSZ-ben:) ugyhogy a szagok már kilőve.
  Ha jóltudom a TSZ és a Lakóház közötti szántóval lessz valami(megveszik) azért lett kirakva a közvilágítás is és a tábla is a termálhoz.

  amugy szerintem ha kint beindulna az élet és esetleg lenne is nagy beruházás utánna mennének ám arra boltaok és egyéb létesítmények a nagy üzlet reményében.
  egy uj furat 84 millába kerül.. ha Háncs és társai nem bohockodnák el a TV re akkor már legalább fele meglenne.

  De a pozitiv dolog hogy legalább beszélnek róla..”
 • 9. merzsebet 2011. március 28. 19:27
  „Még pénz is lenne hozzá /mármint a tervekre/ez a cég meg is csinálná,ha nem hülyülnék el a TV közvetítésre.”
 • 8. merzsebet 2011. március 28. 19:25
  „Elolvastad a cikket befektető lenne. Ez a víz a harmadik legjobb az országban.Csak kút kell meg a kertészet a telek miatt.Kút állapotának felmérése.Szerintem a trágyadomb a legkevesebb azt ugyan is el lehet takarítani.Csak nem kéne totojázni.Mert mindeni a ere kattan akinek van hévize.”
 • 7. Capr 2011. március 28. 19:08
  „merzsebet! Az, hogy a gyógyvíz elengedhetetlen követelmény egy thermálszálloda beruházáshoz evidens. Azt is megértem, hogy a meglévő kutaknak meg van a minősítése és alapvetően erre építenek a szakértők. Az viszont mindenképp megfontolandó, hogy a minden fontosabb intézménytől, belvárostól távol lévő helyen megéri-e ekkora mértékű beruházást elkészíteni. Gondolom, hogy nem a város fogja önerőből kivitelezni a projektet. A befektetők pedig szigorúan megtérülés-alapon fognak gondolkodni. Többször is leírtam, hogy a város vegye meg a kutat, de legyen már egy épkézláb elképzelés a hasznosításra. Mert ez jelenleg nincs. Rendezési terv??? Projektterv??? Pályázati terv???? Ezekkel mi van? Szakértői vélemény van csak semmi több. A fürdő üzemletetéshez kell a kút, de ez édeskevés ahhoz, hogy turizmusra építsünk. Persze most lehet felhördülni, hogy a sorrendet tartsuk be, de a termál ügye már számos önkormányzati választási kampány központi kérdése volt, előremozdulás meg semmi. Annak lehet örülni, hogy most legalább elindult valamerre a folyamat.
  Az utolsó mondathoz: Az lehet, hogy tehén nincs a termállal szemben, bevallom őszintén nem tudom, de hogy trágyatároló van az biztos, mert látom az útról is.”
 • 6. kukszi 2011. március 28. 17:38
  „Sajnos a süket dumán kívül nem történik semmi.
  Minden Polgármester ezzel etette a népet.
  Egy meglévő létesítményt olcsóbb tovább fejleszteni,mint mindent kezdeni elölről.
  Hol van itt pénz, egy zöldmezős termál beruházásra???”
 • 5. merzsebet 2011. március 28. 17:09
  „Mindenki.A gyógyvíz elengedhetetlen követelmény .A két kútnak meg van a minősítése.Ez mélyebb fúrású mint amit lehetne fúrni vagy javasolnak.Avval kell gondolkodni ami meg van.Ez biztos bevizsgált és jó a pikkelysömöre erről beszélt a képviselő.Máshol ez nincs.Az új fúrás nem garantált hogy olyan lesz főleg mert nem javasolnak olyan mélységű fúrást.Legyen ez meg és majd gondolkodhatunk másról ha meg van a pénz.Először bevizsgált és elenörzőtt megvett kút kell utána lehet dolgozni.Sorrend!A szakértők a jelenlegi helyett tartják alkalmasnak.A szakosítóba meg nincs tehén!!!”
 • 4. thermál 2011. március 28. 16:13
  „Feltételezem, hogy az eddig elkészített tervek dokumentációi rendelkezésre állnak. Ne tegyenek úgy, mintha nem tudnák, már legalább háromszor MAJDNEM elkezdődött a csornai termál fejlesztése. A sok mellébeszélés helyett mondják ki: lesz- e még termálfüdő Csornán , vagy nem ? A továbbiakban már senki ne használja fel a termált választási, és egyéb népbutításra. Üdvözlettel : thermál”
 • 3. miro132 2011. március 28. 16:04
  „Azt nem értem hogy ha bármilyen viz kinyerhető akkor miért nem veszik fel a kapcsolatot a MOL lal és ajánljanak területet egy geotermikus erőműhöz? Az erőmű mellé lehetne a termált és ujraépiteni. Szerintem a meglévő termál viszonylag jó helyen van mivel a tehenészet nincs benne az uralkozó széljárásban. ternmészetesen a szaéélodát azért még a camping mögé tenném hogy a távolság meglegyen..”
 • 2. Capr 2011. március 28. 14:39
  „A jelenlegi fürdő fejlesztése kézenfekvőnek tűnik, de szerintem nem ez a járható út. A komplex tervezés elengedhetetlen abból a szempontból, hogy megfelelő infrastruktúrát ki kell alakítani. A fürdő jelenlegi helyén feltétlen el kell gondolkodni a TSZ telepről, mert 4 *-os szálloda és tehéntelep nem fér meg egymás szomszédságában. Tervezni kell azt is, hogy egy ekkora beruházás foglalja magába a városfejlesztést is. Turisztikai szempontból a jelenlegi termál messze van a városközponttól, a kórháztól, az intézményhálózattól. Összességében szerintem a Vilmos parki beruházás jobb ötlet. Nem azt mondom, hogy a jelenlegi termált ne lehetne egy jól átgondolt városrendezési tervvel a település vérkeringésébe integrálni, de ez csak nagyfokú összefogással lehetséges, amely most még nincs meg. Örvendetes, hogy végre történik valami, de a fejekben még mindig rendetlenség van. Összefogás nélkül nem lesz siker.
  Még valami: Háncs Úrnak igaza van abban, hogy olyan beruházás kell, amely még a környéken nincs. Épp ezért mondom azt, hogy a Vilmos park fürdővel, minőségi szállodával, parkkal, zöld területtel megfelelőbbnek tűnik, mint a város szélén, mezőgazdasági területekkel körbevett, lepusztult termál toldozgatása. Pénzügyileg a Vilmos parki beruházás drágább lesz, de megtérülésben és marketing szempontból biztos, hogy kifizetődőbb.”
 • 1. miro132 2011. március 28. 10:04
  „végre történt valami ..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a csornai kórházzal?

Továbbra is gazdaságtalanul működik a csornai kórház, a biztos azonnali struktúraváltást javasol. Tovább olvasom