Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Csornán általában jó az adómorál

Csornán az adózók többsége határidőre eleget tesz bejelentési, bevallási és fizetési kötelezettségének, de azért vannak úgynevezett hátralékosok is.
A csornai polgármesteri hivatal adócsoportja háromféle helyi adó beszedéséről gondoskodik. Ezek a magánszemélyek kommunális adója, a vállalkozók kommunális adója és a helyi iparűzési adó. Feladatuk ezenkívül a gépjárműadó és a termőföld bérbeadásából származó jövedelemadó beszedése is. Helyi adó címén éves szinten 260 millió, a két központi adóból 14 millió forint bevétele volt 2002-ben az önkormányzatnak.

– Az adózási morál általánosságban jónak értékelhető Csornán – tudtuk meg Jakab Gábornétól, az adócsoport vezetőjétől. – Az adózók nagy többsége határidőre eleget tesz bejelentési, bevallási és fizetési kötelezettségének. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek hátralékosok és nem kell behajtási intézkedéseket tenni. Egyes családok romló életkörülményei, súlyos megélhetési gondjai tükröződnek a helyi adó fizetésénél is. A hátralékok olyan adózók terén mutatkoznak, akik nem dolgoznak, vagy kisnyugdíjasok, akiknek a jövedelme a megélhetéshez is kevés, lefoglalható ingósággal sem rendelkeznek.

Jakabné szerint a fizetési nehézségek nemcsak magánszemélyeknél, hanem egyre több gazdálkodóegységnél is jelentkeznek. Vannak olyan hátralékok, amelyek behajthatatlanok. Ilyenek a csődbe ment vállalkozások, fizetésképtelen vagy ismeretlen helyen tartózkodó adózók hátralékai. 2002-ben az éves helyesbített adóelőírás 5 százaléka a kint lévő hátralék, ennek fele behajthatatlan, bár tavaly összesen 403 esetben tettek behajtási intézkedéseket, melynek során fizetési felszólítás küldtek, illetményletiltáshoz vagy azonnali beszedési megbízáshoz folyamodtak.
Lehetőség van szankciók alkalmazására is. Például az adó késedelmes megfizetése esetén az esedékesség napjától késedelmi pótlékot, adóhiány esetén adóbírságot kell fizetni. Mulasztási bírságot rónak ki a bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítése, valamint a helyi iparűzési adó feltöltési kötelezettség elmulasztása esetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatás nélkül nem megy

Csalódottan vették tudomásul a Hanság menti és tóközi falvak polgármesterei, hogy állítólag ezentúl… Tovább olvasom