Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Csornán még nem volt szükség teraszrendeletre

A csornai önkormányzatnak nincs vendéglői „teraszrendelete”, igaz, eddig szükség sem volt rá.
Csornán egyelőre nem okoznak problémát a vendéglátóhelyek előtt kialakított teraszok. A vendégek kulturáltan viselkednek és a vendéglősök sem lépik túl a működési engedélyben meghatározott nyitvatartási időt. Talán a kedvező tapasztalat is oka annak, hogy az önkormányzatnak nincs úgynevezett helyi „teraszrendelete". Eddig ugyanis nem volt szükség szabályozásra, szankciókra.

Dr. Egresiné dr. Kiss Máriától, a város aljegyzőjétől megtudtuk: az idei szezonban csupán egyetlen lakossági bejelentés érkezett vendéglői terasz miatt. Az is a labdarúgó-világbajnokság ideje alatt, mivel a mérkőzések miatt a vendéglős is „hosszabbított". Az ügyet megoldották figyelmeztetéssel és a vállalkozó megígérte, hogy ezután nem zavarják a környékbeliek nyugalmát.

A Boros kávézóban megtudtuk: a csornaiak kedvelik a „kerthelyiséget", de csak késő délután, amikor nincs már nagy meleg. „Addig inkább a klimatizált belső helyiségben tartózkodnak a vendégek" – jegyezte meg Boros László tulajdonos.

Luksik Zoltán, az Árkád presszó vezetője érdeklődésünkre elmondta: elsősorban fiatalok használják ki a fedett, napfénytől védett terasz előnyeit. Különösen a focivébé idején ültek ki sokan, mivel kivetítőn követhették az eseményeket. „Igyekszünk ügyelni a rendre, a hangoskodókat figyelmeztetjük, ezért kirívó esemény, rendbontás nem is történt nálunk. Betartjuk a működési engedélyben elfogadott nyitvatartási időt, vendégeink kulturáltan szórakoznak" – tette hozzá a vendéglátós.
Remete László vendéglője előtt néhány évvel ezelőtt alakított ki kerthelyiséget. Nádtetővel fedte, tujákkal kerítette körbe. Mint mondta, vendégei jelezték igényüket a teraszra és ő igyekezett eleget tenni a kérésnek. A szomszédok nem panaszkodnak a „kiülőkre". Igaz, esténként népesül be inkább a helyiség, amikor a törzsvendégek beszélgetnek, zajongás nélkül.

Kozma Csaba két belvárosi étterme közül a Premontrei étterem és kávéház elé helyezett ki asztalokat, székeket, napernyőket. Mint mondta, a délelőtti órákban inkább a kávézókkal telik meg a terasz, míg késő délután, estefelé a fiatalok veszik át helyüket. A vállalkozó annak idején mint pincér dolgozott a legendás, azóta lebontott Koronában is. Emlékei szerint azokban az években voltak igazán népszerűek a kerthelyiségek.
– Az 1970-es, ’80-as években az emberek jobban kimozdultak otthonról. A középkorúak és az idősek is este hét óra körül elindultak a városba, felkeresték az éttermeket. Nagyobb volt a mozgás Csornán, mint most. A Korona söröző teraszán a fiatalok nézelődtek, beszélgettek, a belső teraszon pedig a vacsorázók foglaltak helyet – fogalmazott Kozma Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornarendszert kevesebb hibával

Csornán tervezik a szennyvíztisztító telep fejlesztését. Bár az évek során több technológiai… Tovább olvasom