Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 25°C Még több cikk.

Csornai vasdiplomás tanítók

Vasdiplomát kapott a napokban két csornai tanítónő. Király Lászlóné és Élő Amália hatvanöt évvel ezelőtt vették át oklevelüket Pápán.
Két elismert és gazdag életutat maga mögött tudó pedagógust köszöntöttek a minap Csornán. Király Lászlóné és Élő Amália tanítónők vehették át vasdiplomájukat. Az emlékoklevél azoknak jár, akik 65 évvel ezelőtt fejezték be felsőfokú tanulmányaikat. Ők még igazi néptanítóként dolgozhattak.

Király Lászlóné az elemi iskolát Rábacsanakon végezte, Pápán tanult középiskolában és ugyanott, a Katolikus Népiskolai Tanítóképző Intézetben szerzett oklevelet 1948-ban. Tanított Szilban, aztán a csornai leányiskolába helyezték. Nyugdíjazásáig ott, illetve a jogutód intézményben dolgozott. Tevékenykedett kollégiumi nevelőtanárként, kipróbált új módszereket, volt munkaközösség-vezető. Húsz éven keresztül a győri tanítóképző gyakorlatvezetője is volt. Iskolai munkája mellett közösségi feladatokat is vállalt.

Élő Amália csornai származású, ő is Pápán szerzett tanítói végzettséget 1948-ban és szintén a csornai leányiskolában, a mai katolikus közoktatási központban tanított végig. Az évek alatt előbb elvégezte az ének-zene, majd a rajztanári szakot. Vezetett énekkart, úttörőzenekart, kamarakórusokat.

– Amikor 1998-ban az aranydiplomát vettük át, még hatan voltunk. Aztán tíz évvel később a gyémántoklevelet négyünknek oszthatták ki. Most viszont már csak ketten ülhetünk itt – emlékezett meg kortársairól Király Lászlóné.

Hozzátette: – Hálás szívvel gondolunk vissza iskolánk vezetőire és a kollégákra. A szülőknek pedig köszönetet mondunk, hogy ránk bízták legféltettebb kincseiket, gyermekeiket. Aztán saját családunknak is, akik megértették, hogy nekünk két otthonunk van.

Nelli néni büszkén említette meg, hogy szűk családjában tizenkilenc pedagógus volt, hiszen három testvére és azok gyerekei is tanárok lettek. Fiatal kollégáinak Sík Sándor szavaival üzent: „Ki tanítani szegődik, százszor gondolja meg. / Lelket formálni acélnál ezerszer nehezebb. / De, oly szép és nemes, / Hogy érte elégni, akár naponta érdemes."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haydn-hangok határon innen és túl

Gazdag és változatos évet tudhat maga mögött a kapuvári Haydn kórus, mely a szép kapuvári ének hírét… Tovább olvasom