Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csornai tanakodás az Áder-korszak után

Csorna - Az Európai Parlamentbe készülő országgyűlési képviselő, Áder János utódjának személyéről még nem döntött a Fidesz csornai szervezete.
A mandátumáról lemondott önkormányzati képviselő helyére viszont megtalálták a jelöltet. Más pártok, egyesületek még nem határoztak.
A csornaiak a nyár folyamán két, számukra meglepő hírrel szembesültek. Az egyik: Áder János, a város országgyűlési képviselője bejelentette, hogy 2009 után európai parlamenti képviselőként kíván politizálni. Lapunk június 19-i számában a Fidesz elnökével való kapcsolatát, illetve döntése hátterét firtató kérdésünkre egyebek mellett azt válaszolta, hogy az elmúlt tizenkilenc évben, amióta ismerik egymást Orbán Viktorral, voltak vitáik, s ezt sohasem titkolta. Szerinte az lett volna természetellenes, ha ilyen viták nincsenek. Majd ekképpen fogalmazott: „A döntésem meghozatalához inkább a 2006-os parlamenti választási vereség járult hozzá, ami után elgondolkoztam, hogy tartogat-e számomra újabb kihívásokat a magyar belpolitika. Végül úgy láttam, hogy ilyen kihívásokat nem tartogat."

Összeférhetetlenség miatt mondott le dr. Bóna

A másik: korábban megírtuk, lemondott mandátumáról dr. Bóna Norbert, Csorna 5. számú választókörzetének Fidesz–KDNP színekben megválasztott önkormányzati képviselője, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke.

„Döntésem oka, hogy kaptam egy álláslehetőséget, amit elfogadtam és azért nem lehetek képviselő, mert a kettő összeférhetetlen. Az állásra vonatkozó jogszabályok szerint ugyanis mellette nem lehet más kereső tevékenységet folytatni. Mivel az önkormányzati képviselőségért tiszteletdíjat kapok, ezért áll fenn az összeférhetetlenség, s emiatt kellett lemondanom a képviselői mandátumról" – nyilatkozta dr. Bóna Norbert.

Áder Brüsszelből sem szakad el a régiótól

Gyopáros Alpár helyi Fidesz-elnök szerint Áder János azután sem szakad el a térségtől, ha nem országgyűlési, hanem európai parlamenti képviselő lesz, hisz ebben a pozícióban is ezt a térséget képviseli. Ha meghívják – idejétől függően –, ugyanúgy részt vesz a rendezvényeken, mint azt megelőzően, a választópolgárok, a települési vezetők felkereshetik ügyes-bajos dolgaikkal. Gyopáros Alpár közölte: arról még nem döntöttek, ki lesz Áder János helyett a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje.

– Sajnáljuk dr. Bóna Norbert lemondását, miközben emberileg megértjük az elhatározását – mondta a Fidesz helyi elnöke. – Fiatal házas, két gyermekkel, a döntést saját és családja jövőjének érdekében hozta. Dr. Bóna képviselő jogi szakmai munkájával nagyban segítette a városvezetést és tudását kamatoztatta a Fidesz mellett is. Mindemellett aktívan képviselte a választókörzetben lakók érdekeit.
Gyopáros Alpár a Kisalföldnek elmondta: megszületett a döntés, hogy az időközi választáson

Kenesei Gáborné vállalkozó lesz a Fidesz önkormányzati képviselőjelöltje az 5. számú választókörzetben.
– Kenesei Gáborné háromgyermekes családanya, ismert polgára a városnak. Sok közösségi program kezdeményezője, lebonyolítója volt az elmúlt időszakban. Biztos vagyok benne, hogy megválasztása esetén képviselőként is közmegelégedésre végzi munkáját – tette hozzá az elnök.

A többi párt egyelőre még bizonytalan

Az Áder utáni időszakról szólva Papp József, az MSZP Rábaközi Szervezetének elnöke a Kisalföldnek elmondta, hogy országgyűlési képviselőjelölt személyéről akkor határoznak majd, ha a jelenlegi elképzelések szerint alakul a helyzet és időszerű lesz a döntés. Az önkormányzati képviselőjelöltet viszont várhatóan két héten belül megnevezik.

„A KDNP csornai szervezete a Fidesz jelöltjét támogatja" – közölte Háncs Károly elnök. „Az SZDSZ-nél még nem született döntés" – tudatta Abdai Imre, a helyi vezető. A Vidékért Egyesületnél – Maurer János elnök tájékoztatása alapján – most alakítják ki az álláspontjukat. A Szülőföldünkért Egyesület elnöke, Molnár Ferenc megkeresésünkre azt válaszolta, hogy egyelőre nem rendelkeznek a szükséges információval az ügyben.

Választás novemberben

Borsodi András, a helyi választási bizottság elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: Csorna 5. számú egyéni választókerületében 2007. november 11-re, vasárnapra tűzték ki az időközi választást. A jelölteket legkésőbb 2007. október 19-én 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságnak.


Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hagymatermés negyede az átlagnak

Acsalag - A felvásárlási ár jó, a mennyiség nem annyira: röviden ez jellemzi idén a hagymapiacot. A nyári időjárás nem kedvezett a vetéseknek, 600 mázsa helyett mindössze 150-et takarítottak be Acsalagon is. Tovább olvasom