Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Csornai szobor a kapuvári származású tudósnak

Az UNESCO 2012-t Szentágothai János-emlékévnek nyilvánította. A Kossuth-díjas anatómus a csornai amatőr szobrászt, Horváth Róbertet is megihlette. Agyagszoborba faragta.
– Szentágothai János a magyar tudomány világszerte elismert jeles alakja. Ha nemzetközi szinten is ünneplik és emlékeznek rá, talán nekem is megengedhető, hogy szerény eszközeimmel emléket állítsak a professzornak – fogalmazta meg gondolatait Horváth Róbert. – Hónapig tanulmányoztam arcvonásait, több portréját is megkerestem, míg végül hozzáfogtam a munkához. Méltó rá, hogy ne felejtsük el. Én így tudom őt bemutatni.

A csornai szobrász korábban megmintázta már Madách Imrét, Petőfi Sándort, Móricz Zsigmondot, Kmety Györgyöt, Munkácsy Mihályt és a Kossuth-szakiskola falán elhelyezett Kossuth-dombormű is az ő munkája.

Az elkészült alkotások otthonát díszítik, esetleg alkalmi kiállításokon mutatja be. Lehet, kevesen tudják, de Szentágothai Jánosnak rábaközi kötődése is van. Egyik anyai dédnagyapja ugyanis a kapuvári születésű dr. Lumniczer Sándor, akinek nevét a város kórháza ma is viseli.
Horváth Róbert művei előtt és Szentágothai János szobra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári Bográcsos Egyesület: egykor hazatért katonát köszöntöttek - fotók

A Kapuvári Bográcsos Egyesület hétvégi rendezvényén a Don-kanyarnál harcoló Tarr Jánost… Tovább olvasom