Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Csornai művész köztéri alkotását leplezték le

Csornán a díszpolgári cím átadásával, az új kenyér megáldásával és egy köztéri térplasztika avatásával ünnepelték augusztus huszadikát. Idén rendhagyó módon az Andrássy utca és a Park utca kereszteződésénél rendezték a Szent István-napi ünnepséget.
Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát Csorna díszpolgára lett. A kitüntetést Papp József polgármester adta át.
A megemlékezés részeként ugyanis itt avatták fel a város új köztéri térplasztikáját, mely az Időtánc címet viseli. Átadták a díszpolgári címet és megáldották az újbúzából készült kenyeret is.
A Himnusz hangjait követően Papp József polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket és emlékezett az első magyar királyról, Szent Istvánról. Ünnepi szónoklatában fontosnak tartotta megemlíteni a kormány elmúlt időszakban elért eredményeit is.
A köszöntő után a Csorna Város Díszpolgára címet vehette át dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát. A csornai prépost prelátus – aki idén tartotta aranymiséjét – a premontrei rend újjászervezéséért, a műemlék rendház és templom felújításáért, művészetpártoló tevékenységéért kapta a megtisztelő elismerést.
Ezután a hagyományoknak megfelelően Tubán József evangélikus lelkész és Németh László plébános áldotta meg az újbúzából készült kenyeret.
Az ünnepség felemelő része a Csornáról elszármazott szobrászművész, Németh Pál Időtánc című térplasztikájának leleplezése volt.

– Az ember tér-időben való létének leképezését igyekezett megoldani a művész. Tömören kezelt tömeges, két álló nyújtott forma határozza meg elsődlegesen a látványt, mely organikus jegyeket visel magán – mondta avatóbeszédében Rétfalvi Sándor egyetemi tanár. A fiatal alkotó hangsúlyozta, mennyire fontos számára, hogy tehetett valamit Csornáért. Köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették abban, hogy az Időtánc szülővárosát díszítheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A képzetteket keresik Kapuváron

Kapuvár térségében – a megyei átlaghoz hasonlóan – a regisztrált munkanélküliek száma… Tovább olvasom