Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Csornai közlekedés = kényszerű városnézés

Csorna - Akár északról dél, vagy keletről nyugat felé haladunk át autóval Csornán, a túra közel negyed óráig tart. Hatalmas forgalom, kamionok lassítják a közlekedést. És ez így lesz, amíg nem épül meg a várost elkerülő út.
„Csornán a nagy forgalom elviselhetetlen, katasztrofális, tarthatatlan" – jellemzik a csornaiak a közúti állapotokat. Véleményükkel mindenki egyetért, aki csak egyszer is járt a településen. Ígéret mindig is volt a megoldásra, csak éppen a tettek maradtak el.

A Kisalföld online egyik, a csornai közlekedéssel foglalkozó írásához érkezett a hozzászólás: „Csornára egyetlen körforgalom kell csak. Igaz, annak a kis, középső kertje maga a város kell hogy legyen." Azaz, építsék meg végre a várost elkerülő utat.

A legutóbbi hírek szerint a közeljövőben erre nem számíthatnak a helybeliek.

Marad a régi rend és maradnak a régi állapotok.
A naponta több mint húszezer, belvároson áthaladó jármű, a várakozás, az üzemanyagbűz, a por. A Kisalföld most azt tesztelte, hogy mennyi ideig tart átszelni autóval a várost. Hétköznap, több időpontban vágtunk neki az útnak. Mint kiderült, napközben körülbelül tíz percig tart átvergődni Csornán. A szakasz három kilométer és háromszáznegyvennégy méter.

Csornán a közlekedés továbbra is katasztrofális, a helyiek megoldást, elkerülőt sürgetnének.
Csornán a közlekedés továbbra is katasztrofális, a helyiek megoldást, elkerülőt sürgetnének.


Reggel háromnegyed nyolckor Farád felől a kis-csornai szakaszon jól lehetett haladni, egészen a temetőig. A körforgalom egy kicsit megállítja a lendületet. A belvárosban az első közlekedési lámpa lassítja a forgalmat, aztán a második körforgalom bedugul, mire odaérünk. Sikerült egy mezőgazdasági gépet utolérni, ami hátráltatja az előrejutást. Így kilenc perc alatt érünk táblától tábláig.

Második túránk délben volt, nagy forgalom jellemezte ezt az időszakot. Az út valamivel több mint tíz percig tartott. Forgalmi akadályt képeztek mindkét körforgalomnál a 86-os főúton Bősárkány felől érkező kamionok. Konvojban jöttek, heten. Persze, ez mindennapos látvány Csornán, többek között miattuk is szükség lenne az elkerülőre. Aztán délután fél ötkor megint elindultunk, ezúttal Győr felől.

A körforgalomig nincs is semmi gond, de ott megint torlódás van. Látszik, hogy a belvárosi közlekedési lámpák több kamiont is megfognak. Szabad jelzésnél ürül ki a körforgalom is. A mezőgép előtti szakaszt egy perc alatt tesszük meg, a városban kétszer kell megállnunk a pirosnál. A temetői körforgalom ugyancsak lassít, főleg két, Sopron felé kanyarodó kamion miatt. Kis-Csornán aztán már mindenki jobban odalép a gázpedálra, mivel az egykori laktanyánál most a rendőrök sem mérnek. A közel három és fél kilométeres „kirándulás" ezúttal tizennégy percig tart.

Nincsenek jobb helyzetben azok sem, akik a 86-os főúton közlekednek. Akár Bősárkány, akár Szilsárkány felől jönnek, három kilométerre és nyolcszázharmincnégy méterre, illetve közel negyedórás túrára számítsanak. Ha pedig „szerencséjük" van, és a Bartók Béla úti vasúti átjáróban pirosat is kapnak, akár félórásra is sikerülhet a csornai kényszerű „városnézés".

A tapasztalatok tehát ezek, segíteni könnyen lehetne: csak egy „körforgalom" kellene, aminek középső „kiskertje" maga a város.

Olvasóink írták

 • 10. Kingstom 2008. május 08. 17:29
  „Kérem szépen én Csornán lakok és nem a pénzel van a gond hanem a földművesekkel akik nem bírják jogi út nélkül oda adni a földük 1/3-át. és ez eléggé lelassítja a műveletet!!!!!!”
 • 9. bzh 2008. április 18. 18:37
  „Nem ertem, hogy mi all annak az utjaban, hogy Csornan egy kerulo utat/gyurut epitsenek ami a varoson kivul vinne a forgalmat. Hogy ilyen ut kellene arrol mar par eve beszelnek, beszelnek, beszelnek de ezen kivul mas nem tortenik. Nyilvanvalo nics a tetthez akarat, mert ahol akarat van ott megoldast is lehet talalni.”
 • 8. elkerulout 2008. április 17. 19:59
  „Iwiw-en megalapítottam a Csorna-Győr Csorna-Szombathely elkerülőút Clubot! Ha egyet értesz velünk nézd meg, és jelölj be!”
 • 7. slave72 2008. április 17. 03:40
  „Ugy tudom,hogy az orszagban Csorna a masodik legforgalmasabb varos,B.Pest utan.........mar ami az atmeno forgalmat erinti!!! Es ide nem kell elkerulo ut??? Hat akkor hova??? Magloca es Hansagliget kore????? Vagy hova??? Nyissuk fel mar a szemeket elvtarsak!!!!”
 • 6. HáTé 2008. április 16. 15:12
  „Én is naponta 2x haladok át Csornán. Ha a "belvárost" el akarom kerülni a buszpályaudvartól a vasút felé haladó "egérúton", ott meg bemér a rendőr, mert 30-as tábla van. A vasúti átjáró min. 15-20 perc. Én nem szívesen nézném meg, hogy a csornai kisgyerekek tüdejében mi van. Ha Csornán laknék, én sem tűrném egy percig sem ezt a mérhetetlen port, bűzt, veszélyt. Viszont az is igaz, hogy szar a harag hatalom nélkül. Nincs már út, nincs más lehetőség.”
 • 5. kK 2008. április 16. 14:20
  „Karel Gott! Te szeretnéd, ha keresztebe állítanám az autómat elötted? Szóljál, megteszem!VAGY keress másik útvonalat, vagy nem tudsz??”
 • 4. Karel Gott 2008. április 16. 14:08
  „Naponta átutazom Csornán, oda -vissza. Ritka birka nép lakja, én már régen keresztbe állítottam volna az autómat a sok idegen kamion ellen. A város élhetetlen, de úgy tűnik a lakói is!”
 • 3. csabi7105 2008. április 16. 09:43
  „Ezért kellene már régóta kemény útdíjat fizettetni a tranzit forgalommal. Rengeteg a Szlovén, Olasz, Lengyel, stb kamion. Állítom 10-ből 9 külföldi. Ezzel(is) kellene a "honatyáinknak" foglalkozni. Bezzeg a választási költségüket megemelik 1-ről 10 millára.”
 • 2. Lacikó 2008. április 16. 08:48
  „Az "ipari-parkot"Hasznosíthatnák!Lányok futtatásának remek platz.”
 • 1. Putyilov 2008. április 16. 07:29
  „Nahát! Idézve lettem!
  Milyen megható! Szem nem marad szárazon! :)
  De akkor is igazam van.
  A Szilsárkány felől érkezők péntek délután 4 körül pedig úgy 1 órás "városnézésre" számítsanak,mert a vasúti átjárónál olyankor katasztrófa van. Az almáskertig ér a sor.
  Vagy még tovább.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldték a varroda dolgozóit

Cirák - Kedden délután minden dolgozóját elküldte a ciráki varroda. Az alkalmazottak azt mondják:… Tovább olvasom