Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Csornai kórház: Új igazgatói pályázatot írtak ki

Csorna - Konszolidálási programmal stabilizálja a kórház működését a csornai önkormányzat. Az igazgatójelölt viszont túl sokat kért, ezért új pályázatot írnak ki.

A csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén elfogadta a Margit kórház konszolidálási programját, melyet az Integra Consulting Zrt. készített. Igazgatót azonban nem választottak az intézmény élére. Turi György polgármester a cselekvési terv részleteiről és az elhalasztott igazgatóválasztás hátteréről beszélt a Kisalföldnek.

Hátrányos szerződések

– A megbízott cég által készített program egyik fő célja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) származó forrásokat maximálisan igénybe vehesse a kórház – kezdte Turi György. – Felvetődött, hogy az intézményben közel harminc krónikus ágy kihasználatlan. Megoldást kell találnunk, hogy az üres ágyakat „feltöltsük", hiszen ez bevételt jelent a kórháznak. Át kell gondolnunk a neurológiai osztály működtetését is, hiszen fejlesztése, a szükséges eszközök beszerzése több tízmillió forintba kerülne. Erre most nem tudunk fordítani.

Eligazító tábla: Keresik a kiutat a csornai Margit kórház nehéz helyzetéből.

Az intézkedési tervben szerepel, hogy a kórház számára hátrányos szerződéseket felülvizsgálják. Ilyen megállapodások vannak például a járóbeteg-ellátásnál, melyek a szerződő orvosok számára biztosítanak aránytalanul kedvező feltételeket.

– Ez azt jelenti, hogy az OEP-bevételek az orvosokhoz kerülnek. Ráadásul a megállapított bérleti díjak még a rezsiköltségeket sem fedezik – fogalmazott a polgármester. – Új ügyeleti rendszer kialakítását is javasolja a konszolidációs program. Ezzel havonta 1–1,5 millió forintot tudunk megtakarítani. A kórházi átszervezéssel épületek szabadultak fel.

Ezeket hasznosítani kell. Több ötlet is felvetődött, például gyógyszertár kialakítása vagy fizetős ápolási osztály létrehozása. Ez utóbbi mindenképpen kedvező lehet, hiszen azoknak, akik igénybe veszik, egyszerre az egészségügyi ellátásuk is biztosítva lenne a kórház által.

A két osztály még mindig hiányt termel

Az intézkedési terv része a Margit kórház adósságállományának rendezése is. Erről a Kisalföld január 25-i számában tájékoztatott Turi György. A program foglalkozik a sebészeti és nőgyógyászati osztályok helyzetével is. A két osztály működése még mindig veszteséges.
– Minden intézkedés ellenére hiányt termel a szülészet-nőgyógyászat és a sebészet is. Ennek oka az állami finanszírozás csökkenésében keresendő, azaz nem az intézmény a felelős.

Abban egyeztünk meg, hogy a veszteséget a pluszforrásokból pótoljuk. A két osztályra szükség van, ezt az adatok is alátámasztják. 2007-ben például közel négyszáz baba született. A másik indok, hogy Kapuváron megszűnt az aktív ellátás és a város körzetéből is több mint tízezer lakos Csornához került – tette hozzá a városvezető.

Turi Györgynek felvetettük: hallani olyan véleményeket, hogy a Margit kórházra már felesleges költeni. Csőd, bezárás előtt áll az intézmény. A polgármester határozottan reagált:
– Foggal-körömmel ragaszkodunk az intézményhez, mert a városban élőknek és a környékbelieknek szükségük van rá – jelentette ki. – A lakosság a Rábaközben is öregszik, egyre többen és többször igénylik az egészségügyi ellátást. Például a Dél-Rábaközből a mai közlekedési viszonyok között Csornára sem könnyű bejutni, hát még Győrbe vagy Sopronba. Ott halhat meg a beteg a mentőben az időveszteség miatt.
Ezért kell mindent megtennünk a kórházért és meg is teszünk. A kórházi struktúra nem változott, csak az ágyszám csökkent annak idején a miniszteri intézkedés miatt. A konszolidációs terv egyes részeinek megvalósítása folyamatban van, a végső határidő március 31.

Túl sokat kért a jelölt

A kórház igazgatóválasztásáról Turi György elmondta: miután a poszt megüresedett, az önkormányzat pályázatot írt ki. Ketten jelentkeztek, közülük a pályázatokat elbíráló bizottság egyhangúlag támogatta az egyiket. Ő kapott meghívást a testületi ülésre is. Ott azonban, amikor az illetmény tárgyalására került a sor, nem tudtak megegyezni.
– A jelentkező magasabb bért kért, mint amennyire gondoltunk. Szünetet rendeltem el, és a képviselőkkel megbeszéltük a kérdést. Egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy a kért összeget nem tudjuk megadni, ezért új pályázatot írunk ki az igazgatói tisztségre. Amúgy is vannak feszültségek a kórházban, és ezt nem akartuk még jobban fokozni – jegyezte meg Turi György.

Mégsem 640 millió a kamat
A Kisalföld január 25-i számában Turi György csornai polgármester beszélt a város által kibocsátott kötvény kamatterheiről. A cikk megjelenése után a polgármesteri hivatal osztályvezetője hívta szerkesztőségünket azzal, hogy rossz összeget közöltek a Kisalfölddel. A húszéves futamidő alatt nem 1 milliárd 640 millió forintot, hanem lényegesebben kevesebbet, 1 milliárd 414 millió forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az óvodavezetőt lopták meg az álszülők

Enese - Irodájából lopták el az óvoda vezetőjének pénztárcáját. A gyanúsítottak egy beíratásról… Tovább olvasom