Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Csornai kórház: kevés vizsgálószoba van két fontos osztályon?

Olvasóktól kapott információk szerint a Margit Kórház kardiológiáján nincs, míg a belgyógyászaton csak két vizsgálószoba áll a betegek rendelkezésére.


Több olvasónk is jelezte, hogy a csornai kórházban a kardiológiai osztályon nincs vizsgálószoba, vagyis ha szükséges egy beteg vizsgálata, akkor a harmadik emeleti belgyógyászati osztály vizsgálójában tudják "csupán" megnézni a pácienst az orvosok.

Minderről megkérdeztük dr. Számtartó Zoltánt háziorvost, aki közreműködőként kardiológiai járó szakrendeléseket és eseti ügyeleteket vállal.

"Mint ahogy egyre nehezebb megtartani a jó képességű belgyógyász szakorvosokat is"

"Sajnos, van igazság az említett panaszokban, két éve nincs a kardiológiai osztálynak vizsgálója, miközben belgyógyászaton is csupán két vizsgálószoba van, de ezek közül is az egyikben ambuláns rendelés folyik" – kezdte Számtartó doktor.dr. Számtartó Zoltán
Dr. Számtartó Zoltán


"Ezen kívül további gond a szóban forgó két osztályon, hogy a szobákban a szűk hely miatt nehéz az újjáélesztés is, mint ahogy egyre nehezebb megtartani a jó képességű belgyógyász szakorvosokat is" – folytatta dr. Számtartó Zoltán.

Hozzátette: jelenleg az osztályon dolgozó két szakorvos – akik a gastroenterológiai illetve diabetológiai ambulanciát is vezetik – nagy leterheltséggel gyógyítják a betegeket, s ez a betegellátás biztonságát veszélyezteti.

"Egy idő után az aktívellátás létjogosultságát is veszélyezteti majd a jövőben"

"A két osztállyal kapcsolatos bajok egy része egyébként akkor kezdődött, amikor takarékossági okból az aktív ellátást egy épületbe költöztették. Számottevő megtakarítást ugyan kétlem hogy elértek, a betegellátás színvonalát azonban jelentősen rontották.

Jelentős fontosságú osztályok kerültek ugyanis méltatlanul kishelyre, mely nem csupán a betegek érdekeit és kényelmét sérti, hanem véleményem szerint egy idő után az aktívellátás létjogosultságát is veszélyezteti majd a jövőben" – véli a csornai orvos.

Arra a felvetésünkre, hogy az újonnan átadott csornai Egészségháznak bizonyosan akadnak jó oldalai is – az Egészségház korábbi épületéből költöztették át a szóban forgó két osztályt is –, Számtartó doktor úgy felelt: "például a háziorvosi ügyelet sokkal jobbá vált – korábban ez gyógyításhoz méltatlan körülmények között működött –, mint ahogy valóban modernebbé, korszerűbbé váltak a felnőtt háziorvosi rendelők.

"Igaz, beszélő lift ott nem volt"

A gyerekgyógyászat helyzete összességében azonban romlott, a fogászat hasonlóan szép volt a korábbi helyén is, igaz, beszélő lift ott nem üzemelt.

Mindent összevetve mégis azt kell mondanom, hogy ezzel a projekttel végérvényesen megszűnt annak a lehetősége, hogy a belgyógyászat megfelelő szakmai körülmények közé kerüljön, s ismétlem: ez végső soron az aktív ellátás megszűnéséhez vezethet.

Ha ez az ára a szép, új, valóban 21. századi háziorvosi rendelőinknek, akkor véleményem szerint ez drága" – zárta szavait Számtartó doktor.


A csornai Egészségház

A csornai Egészségházat 2009. szeptemberében adták át hivatalosan.

Bekerülési értéke az önkormányzat könyveiben bruttó 54 millió 423 ezer forinton szerepel, amely Európai Uniós támogatásból valósult meg.

A csornai házi- és gyerekorvosok közül néhányan azonban kezdetektől fogva azt hangoztatják: nem sok értelme volt az új egészségházra elköltött közel 55 millió forintnak. 


"Mindent összevetve 30 százalékkal csökkent a kórház támogatása"

A felmerült anomáliák kapcsán megkérdeztük Dr. Boga Attilát, a Margit Kórház megbízott igazgató főorvosát.

"Ha nem gond, szeretném kicsit messzebbről kezdeni ezt az ügyet. Én negyven évig dolgoztam a Petz-kórházban sebészként, s amikor három éve ide kerültem Csornára, minden túlzás nélkül állíthatom: egy kisebb ékszerdobozba csöppentem.


Dr. Boga Attila. Fotók: Cseh Róbert.
Dr. Boga Attila. Fotók: Cseh Róbert.


Az öröm azonban nem tartott sokáig: az akkori kormány jelentős finanszírozási pénzeket vont el a csornai kórháztól. Hogy csak egy példát említsek: 175 aktív ágyról 80-ra kellett lemennünk. Mindent összevetve 30 százalékkal csökkent a kórház támogatása a korábbiakhoz képest, melynek hatására 2006 végétől összesen 56 fő státuszt kellett megszüntetnünk" – tudatta az igazgató.

"Az osztályokat valóban át kellett szerveznünk"

"Ezen kényszerű lépések következtében a 380 millió forintos adósságunkat sikerült 220 millióra csökkentenünk. Hatvan millió forintot magunk dolgoztunk le, míg 100 millió forintot a csornai önkormányzat fizetett ki.

Utóbbi önkormányzati támogatásba bele kell érteni azt a 9 millió 498 ezer forintos összeget is, amelyet a csornai és a város környéki települések polgárai közadakozásból gyűjtöttek össze.

Ez mindenképpen azt mutatja, hogy a térségben élő emberek fontosnak és a magukénak érzik a kórház ügyét, a csornai Margit Kórház további fenntartását" – tette hozzá az igazgató.

"Az osztályokat valóban át kellett szerveznünk, s azt elismerem, hogy a kényelmi színvonal nem biztos hogy olyan egyes osztályokon, mint pár éve, de a gyógyítás minőségén ez semmit sem változtatott, a kollégáim ugyanúgy szívvel-lélekkel, legjobb tudásuk szerint végzik a munkájukat, mint eddig.

Meglátásom szerint jól felszerelt és elegendő két vizsgálószoba a betegek fogadására a belgyógyászati osztályon" – magyarázta dr. Boga Attila.

"Nehéz lesz pótolni őket, de meg kell oldanunk a kialakult helyzetet"

Arra a kérdésünkre, hogy valóban küzdenek-e a kórházát elhagyó orvosok egyre súlyosabb hiányával, dr. Boga Attila nem kertelt: a humánerőforrás biztosítása jelentős gondot okoz.

"Azt hiszem, mint mindennek, itt is két oldala van az éremnek. Egyrészt valahol nagy siker, hogy itt gyógyító kollégák közül az utóbbi időben Svédországba és Németországba is távoztak ketten, s ez egyértelműen bizonyítja a csornai orvosok szakértelmét, magas tudását. Másrészt azonban persze nehéz lesz pótolni őket, de meg kell oldanunk a kialakult helyzetet" – mondta zárszóként dr. Boga Attilától.Írásunkban szívesen közöltük volna Turi György csornai polgármester észrevételeit, melyeket elküldött a kisalfold.hu-nak, ám később jelezte, sajtótájékoztatón kíván reagálni az új csornai Egészségház kapcsán felmerült kérdésekre.   
 


Olvasóink írták

 • 6. Dávid1908 2009. november 27. 16:02
  „Putyilov: EGYETÉRTEK!!!
  Ki kapott számlát magánrendelésen? Szegény orvosoknak csak havi 200.000Ft a fizetésük? Nagyon bátran elteszik a pénzt,amit az ellátásért kapnak. Egy nap csak egy ember 10.000Ft-jával számolva mindjárt megugrik a fizetésük. Nem is lenne baj, ha azt mondaná, hogy azt a hálapénzt odaadja az ápolónőknek (akik 70-80.000Ft-ot visznek haza- és a munka nagy részét ők végzik)
  Ha vállalkozó lennék, én is bemehetnék a kórházba és nekem is INGYEN biztosítanának egy termet, ahol árulhatnám a holmiaimat?”
 • 5. Putyilov 2009. november 26. 20:35
  „Szerintem meg szedjenek reális bérleti díjat a magánrendelésüket a Kórházban folytató orvosoktól.
  Ez tartalmazza a hely bérleti díját,az energiaköltséget,a műszerek bérletét és az ok fertőtlenítési költségét,aztán lesz itt rögtön pénz.”
 • 4. mikoka 2009. november 26. 19:53
  „Nemakarok senkit bántani de a CSorna-i korházba sokszor tényleg kiszolgáltatott a beteg. Volt szerencsém 12 napot a kardiologián (inteziven) feküdnöm sajna, az ellátással semmi gond de a vizsgálat tényleg a 3 emeleten . Ez az osztály többet érdemelne sajnos sok az infarktusos ember ,ügyesek az orvosok csak kevés,és az a kevés is elmegy jobban kellene az ápolokra és az orvosokra is odafigyelni meg fogni és nem elengedni őket mert ha igy haladunk hiába az adomány pedig beteg bárki lehet ez a város érdeke is hogy ne menjenek el a tényleg profi orvosok ápolók.”
 • 3. qeu 2009. november 26. 14:04
  „Nem tudom miért bántjátok Számtartó doktort?
  Sajna amit ír az igaz, újra éleszteni az ágyak közt nem lehet, mert nem tudják betolni oda a gépet, mit akartok még mit írjon le? Ezt már korábban is megmondták, csak senki nem foglalkozott ezzel komolyan, csak az ott dolgozók.
  Tényleg sok orvos megy el és ha rossz orvosok lennének, nem mennének küldföldre dolgozni, mert nem hívnák őket. Ez is tény.
  A háziorvosi ügyelet tényleg jóhelyre került, de a többinél nem vagyok biztos én sem. Sok-sok milliót - ca 25-26 mHUF - költött szerintem el a város jelen beruházással talán fököslegesen. Egyedül a volt fogorvosi rendelő épületét tudták kiüríteni és kész. A volt körzetiorvosi rendelő emeletén semmi nem változott, hozzáteszem nehezen tudom elképzelni, hogy onnan mondjuk a Mammográfiát simán el lehet költöztetni. Ezen épületnek pedig pont a felső szintje van gyalázatos állapotban. A régi SZTK épületéről meg ne is beszéljünk, mert az meg katasztrófális állapotban van, na onnan kellett volna átköltöztetni szerintem mindent és mindenkit. Erre az épületre is ráférne 50-60 mHUF helyből, hogy alkalmas legyen a benne folyó munka alapjainak megteremtésében.
  Hát ezek az igazságok és igazak, ha ki meri mondani valai orvos, benfettes, stb ha nem. Hozzáteszem jelentős része ezeknem nem a csornai Kórházat és az Önkormányzatot minősíti, hanem "állambácsit"!”
 • 2. felsoszeri 2009. november 26. 10:16
  „Amin a kormány gőzerővel dolgozik, arra a Kisalföld, <moderálva> még rátesz egy komoly lapáttal: ilyen médiapropaganda mellett nem kell majd csodálkozni, ha tényleg bezárják a csornai kórházat. Majd köszönjék meg a betegek a Kisalföld főszerkesztőjének, meg Szeghalmi Balázs újságíró úrnak, és nem utolsósorban Dr. Számtartó Zoltánnak, akitől különösen elegáns húzás ez a nyilatkozat, hogy Sopronba meg Győrbe kell majd járni a gyógyulást keresve. Köszönje meg különösen az a rengeteg ember, aki nem kis áldozatot vállalva hozzájárult a kórház adósságának csökkentéséhez. Csak gratulálni tudok Számtartó Úr, de azt hiszem erre mondják azt, hogy oda sz..ik, ahonnan eszik.

  Köszönjük, Doktor Úr!”
 • 1. Csillagtáncos 2009. november 26. 09:17
  „Az egészségházról: elég gázos az a helyzet, ami a csecsemő tanácsadáson van. Vetkőztessük le a gyereket a védőnőnél, majd egy szál pelenkában menjünk ki a folyosóra és várjunk gyerekkel az ölünkben, hogy bekerüljünk az orvoshoz is. A pelenkázó kevés, a gyerekkel a széken kell ücsörögni. Azért ezt kicsit jobban is meggondolhatták volna. A régi helyen sokkal-sokkal jobb körülmények voltak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átvette megbízólevelét Gyopáros Alpár

Szerda délelőtt a csornai Városházán átvette megbízólevelét Gyopáros Alpár, az 5-ös körzet új… Tovább olvasom