Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Csornai fiatalok lehetőségei

A csornai huszonévesek úgy látják, nincs elég mozgás, lehetőség és dinamizmus szülővárosukban.

Mészáros Gábor
Munkát találni senkinek sem egyszerű manapság. Nem véletlen tehát, hogy a tanulmányaik vége felé járók körében gyakori a dilemma: találok-e, és ha igen, hol, munkahelyet? Ezúttal a csornai fiatalok véleményét tudakoltuk e témában.

„ Mindenki azt várja, hogy megszülessen az első lépés, ami elindít egy folyamatot. A helyzet régóta várt elmozdulását talán egy bátrabb, fiatal generáció hozhatja meg. Csak az a baj, mire ezt a kort elérik, már nem itt élnek."

Mészáros Gábor Budapesten tanul közgazdaságtant és marketinget a Nemzetközi Üzleti Főiskolán – a képzés angol nyelven folyik. Jelenleg harmadéves, és gyakorlati idejét tölti egy hazai távközlési cégnél. Jövőre, tanulmányai végeztével oxfordi diplomát kap. Bízik abban, hogy EU-s csatlakozásunknak köszönhetően egyre több külföldi cég jön hazánkba, melyeknél az iskola hírneve és az ott elsajátított tudás segít majd elhelyezkedni. Elmondta: nem tervezi, hogy Csornán marad, a nagyobb városokban – Győr, Budapest – több lehetőséget lát, de azt sem tartja kizártnak, hogy az Egyesült Államokban próbál szerencsét, ahol korábban két évig tanult. Úgy érzi, Csorna a ’90-es években lefelé indult a lejtőn, és nagyon nehéz lesz ezt a folyamatot megállítani.


– Olyan üzemek, létesítmények szűnnek meg, melyeknek korábban központi szerepük volt. A helyiek jelentős része a környező kisebb-nagyobb településekre jár dolgozni, ami aztán maga után hozza, hogy a megkeresett pénzt sem itt költik el. Persze szeretek hazajönni Csornára, mert itt nőttem fel, a megélhetés szempontjából azonban olyan város az ideális, ahol van mozgás, ahova új cégek települnek, hiszen ott van a pénz – vélekedett Gábor.

Turi Zsuzsa érettségije után most fodrásznak tanul, májusban végez, és valamivel pozitívabban látja a helyzetét. Csornán, a belvárosban szeretne önálló vállalkozásba fogni, bár tisztában van vele, hogy a kezdés nagyon nehéz: sok pénz és fantázia kell az üzlet beindításához, hiszen a városban jó pár hasonló vállalkozás működik. Ezért igyekszik olyan többletet, szakmai újdonságokat megtanulni, amiket – tudomása szerint – mások még nem csinálnak a városban. A vendégkör kialakításához már most, a gyakorlati évek alatt hozzálátott, hiszen ez elengedhetetlen feltétele az indulásnak. Elmondta, szerinte a diplomásoknak nem sok esélyük van arra, hogy itt munkát találjanak, bár ő is sokáig gondolkodott, hogy érettségi után tovább tanuljon-e valamilyen főiskolán.

– Az átlagom meglett volna hozzá, hogy felvegyenek, de úgy gondoltam, hogy egy jó szakmával talán többre fogom vinni, többet tudok keresni, mintha elvégzek egy olyan főiskolát, ami nem is érdekel, és kapok egy diplomát, ami lehet, hogy nem ér semmit.

Osztotics Attila a Veszprémi Egyetem közgazdász gazdálkodási szakán tanul, másodéves. P sem tartja valószínűnek, hogy a városban fog elhelyezkedni: „Pillanatnyilag Csorna nem olyan kaliberű város, amely alkalmas lenne az itt szép számmal gyarapodó diplomás fiatalok marasztalására" – magyarázza. Szerinte leginkább a tradicionális szakmák képviselőinek van jövője a városban, „viszont ez hosszú távon nem tartható fenn, és az sem megoldás, hogy az egy főre eső boltok számában akarjuk átvenni a listavezető szerepet". Sajnálatosnak tartja, hogy a település fejlesztésével kapcsolatos tervek még mindig csak papíron élnek, s hiányzik a „munkagépek zaja". – A Vilmos park ugyan szép, de nem sértődnének meg a helyiek, ha az ominózus élményfürdő elrontaná a látványt.

Véleménye szerint mindenért a vezetőket sem lehet hibáztatni, de önvizsgálatot mindenkinek tartania kellene, és el kellene gondolkodni azon, hogy az elmúlt évek tervei miért foszlottak szét, miközben két városi politikusuk is helyet foglal az Országgyűlésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben százöt munkás állása

A Kapuvári Ruhaipari Rt.-ből kivonul a Triumph. A cég Romániába telepíti itthoni gyártását a drága magyar munkaerőe hivatkozva. Kapuváron százöt munkahely került veszélybe, de tárgyalnak a dolgozók megtartásának lehetőségeiről. A dolgozóikat már értesítették az osztrákok szándékairól. A százöt embernek egyelőre megpróbálnak munkalehetőséget szerezni. Tovább olvasom