Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csornai értéktár - Az értékek listája soha nem lesz teljes

Épületek, hagyományőrzők, sportolók, egyéni alkotók kerültek be Csorna települési értéktárába.
Csorna értékeivel foglalkozott legutóbbi ülésén a város képviselő-testülete. A tavasszal megalakított Települési Értéktár Bizottság beszámolójáról tárgyalt a plénum, amiben olvasható volt a lista is arról, mit tartanak a szakemberek megbecsülendő értéknek Csornán. A sor természetesen nem volt teljes.

Szalayné Galambosi Tímea, a Városi Művelődési Központ igazgatója, aki a bizottságnak is tagja, elmondta: ősszel tettek közzé felhívást, melyben kérték a helyiek javaslatait. Szép számmal érkeztek ötletek, most a bizottság feldolgozza, rendszerezi azokat. Munkájukról január 31-ig számolnak be ismét.

Ángyán Csilla népi iparművész a csornai fazekashagyományok őrzésével, továbbadásával került be az értéktárba.
Ángyán Csilla népi iparművész a csornai fazekashagyományok őrzésével, továbbadásával került be az értéktárba.


Mint kiderült, még nyáron egy közel 200 tételt tartalmazó csornai értéktárat állítottak össze. A város épített örökségét, a kiállítóhelyeket, civil szervezeteket, hagyományőrző csoportokat, egyéni alkotókat, zenekarokat, híres szülötteket sorolták fel. Augusztusban aztán a bizottság egy szűkebb listával kapcsolatban hozott határozatot. Az épített örökségek között szerepel többek között a premontrei rendház és templom, a Jézus Szíve-templom, Fónyi Géza mozaikjai a Csukás-iskola kollégiumának homlokzatán, a Palota sor, Salló István faragásai a Széchenyi-iskolában, Wyss császári tábornok síremléke a Szent Antal-temetőben, Kmety György mellszobra, Laky Döme emléktáblája, illetve a Ráth-kastély emléke.

A város épített örökségét, a kiállítóhelyeket, civil szervezeteket, hagyományőrző csoportokat, egyéni alkotókat, zenekarokat, híres szülötteket sorolták fel.

Kiállítóhelyként a Csornai Múzeum és a Városi Művelődési Központban látható, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkot bemutató kiállítás került a listára. A civil szervezetek között olvasható a Bárdos Kórus és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulatának neve, a hagyományőrzőknél pedig a Kugler mézeskalács, a rábaközi perec, a csornai viselet, a rábaközi hímzés, a Pántlika néptáncegyüttes és a Garabonciás együttes.

A premontrei rendház méltán Csorna legszebb épített értéke.
A premontrei rendház méltán Csorna legszebb épített értéke.


Egyéni alkotóként szerepel az értéktárban Ángyán Csilla fazekasmester, Horváth Róbert amatőr szobrász, Némethné Andorka Klára tűzzománcos alkotó, Szilágyi Jánosné képzőművész. A város híres szülöttei, akik helyet kaphatnak az értéktárban: Gestetner Dávid, a stencilgép feltalálója, Hermán Mihály Medárd premontrei pap, Farkasné Babos Rita atléta, Gódorné Nagy Marianna kézilabdázó, Kocsis István labdarúgó. Ugyancsak az értéktárba való, megbecsülendő csornai sajátosság a termálkút, a cserépgyár és a Csornai Ipartestület és zászlaja.

A testületi ülésen elhangzott: a lista soha nem lesz teljes, mindig kiegészülhet, ha érdemes javaslat érkezik a bizottsághoz.

Ángyán Csilla népi iparművész, fazekas a Kisalföld érdeklődésére úgy nyilatkozott, hogy megtiszteltetés e rangos sorba tartozni. „Arra törekszem, hogy a helyi fazekashagyományokat őrizzem és továbbadjam. Emiatt szívesen teszek eleget a különböző rendezvények meghívásának, decemberben például a csornai adventi vásárokon találkozhatom az érdeklődőkkel" – fogalmazott Ángyán Csilla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végi ajándék, a gyermekeknek is Farádon

Remélhetőleg még idén befejeződik Farád új rendezvényhelyszínének felújítása. A könyvtárnak is… Tovább olvasom