Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Csornai elkerülő: tempós munka kényszerű torlódással - fotók

Az ütemtervnek megfelelően építik a csornai elkerülőt. Állnak már a három vasúti felüljáró pillérei, rövidesen a gerendákat is beemelik. Naponta kétszázan dolgoznak a kivitelezésen.
A csornai elkerülő 13 kilométeres szakaszának nyomvonalán látványos munka folyik. Mindennap százhúsz darab nyerges, illetve négytengelyes teherautó szállítja az építkezéshez a töltésanyagot, további negyven pedig a munkaterületen belül osztja el. Naponta kétszáz ember dolgozik az elkerülőn.

Építkezés: 120 teherautó szállítja mindennap a töltésanyagot, további negyven pedig a munkaterületen belül osztja el. Naponta kétszáz ember dolgozik az elkerülőn.

Bejárásunkat a 86-os főút Csornától északra eső részén kezdtük. A termálfürdő közelében alakítják majd ki ugyanis azt a körforgalmat, melyen a Mosonmagyaróvár felől érkezők az elkerülőre hajthatnak. Ott kétszer egy sávos lesz az út, rövidesen aztán kétszer két sávosra bővül. A hegyeshalmi vasútvonalat felüljáróval keresztezik, a várost Barbaccsal összekötő szakaszon pedig már megépítették az ideiglenes terelőutat. Ez ahhoz kellett, hogy kialakíthassák a végleges barbacsi bekötőutat. A végleges megoldás szerint a mellékút az elkerülő felett vezet. Az M85-ös és M86-os gyorsforgalmi utak közös szakasza kétszer három sávos lesz, a déli szétválási csomópont után, Szombathely felé ismét kétszer két sávon halad a forgalom.

– Összesen négy felüljárót építünk az elkerülőn – tájékoztatott Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője.

Csornai elkerülő: tempós munka kényszerű torlódással


– Ezek pillérei elkészültek, a gerendák beemelése folyamatosan történik. Legközelebb szombaton Dörnél, a Győr–Sopron vonalon kell erre számítani. A vágányzár miatt vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Az elkerülő nyomvonalán negyvenkét közműkiváltás, illetve védelembe helyezés is történik, amiből harminckettővel már végeztek a kivitelezők, a műszaki átadások folyamatban vannak.

Utunkat tovább folytatva Dörhöz érünk, ahol a vasúti felüljárón dolgoznak az építők. Az elkerülő és a döri bekötőút is felülről keresztezi a vasútvonalat. Elkészültek már a pápai vasút feletti átjáró pillérei is. Az eredeti tervek szerint ott egyszerűen megszüntették volna a vonalat. 2010-ben döntöttek arról, hogy oda is felüljárót építenek.

Az elkerülő út déli részén, Szilsárkány közelében torlódásra számíthatnak a közlekedők. Jelzőlámpa irányítja a forgalmat.

– Az arra járók türelmét és megértését kérjük – jegyezte meg Loppert Dániel. – A régi és az új út közti csatlakozást építik ki jelenleg, amihez a régi burkolatot el kell bontani. Emiatt kényszerülnek a járművek várakozásra, de másként ezt a munkát nem lehet elvégezni.

Több olvasónk is jelezte szerkesztőségünknek, hogy az építkezés miatt többször állítják le a főutak forgalmát jelzőtáblás irányítók. Gyakran okoznak fennakadást, esetleg balesetveszélyes helyzetet teremtve. Sok panasz érkezik a szélvédőre pattanó kavicsok miatt is.

– A forgalomirányítók a megfelelő képzést megkapták, munkájukra szükség van, hogy a kivitelezés folyamatos lehessen. A 85-ös és 86-os főutakon sebességkorlátozó táblákat helyeztek ki. Ha azokat mindenki betartja, biztos vagyok benne, hogy elkerülhetőek a balesetek. A szélvédőre felverődő kavicsok által keletkezett kár miatt az okozó jármű tulajdonosát lehet felelősségre vonni. A panasszal Csornán, a Laky Döme utcában található irodát is megkereshetik a károsultak – tette hozzá Loppert Dániel.

A Kisalföld kérdésére Gyopáros Alpár a város kelet–nyugati elkerülőjével kapcsolatban elmondta: a beruházás előkészítése megkezdődött, folyamatban vannak a területszerzések, dolgoznak a leendő nyomvonalon a régészek. „Ez a fejlesztés attól függ, hogy a következő európai uniós ciklusban sikerül-e forrást szerezni" – fogalmazott a politikus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs több megtelt árok - Új ároktisztító Csornán

A gépek 7 méter mélységig tudnak ásni és 7 tonnányi súlyt képesek felemelni. Tovább olvasom