Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Csorna térsége tarolt a falunapi pályázaton

Rábaköz - Tíz Csorna vonzáskörzetéhez tartozó település nyert európai uniós támogatást idei falunapja megrendezéséhez. Kapuvár térségéből senki nem kapott ilyen segítséget.

Március 10-ig nyújthattak be pályázatot az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz azok a vidéki önkormányzatok, civil szervezetek, amelyek idén május 15. és december 31. között falunapot, tájjellegű fesztivált, gasztronómiai eseményt vagy vásárt kívánnak szervezni. Az agrártárca nemrégiben tette közzé a 492 nyertes nevét.

A megyében 21-en jártak sikerrel: Árpás, Bakonyszentlászló, Bodonhely, Darnózseli, Dunakiliti, Écs, Enese, Győrsövényház, Hédervár, Károlyháza, Kóny, Kunsziget, Maglóca, Rábapordány, Rábaszentmiklós, Szilsárkány, Tápszentmiklós, Tárnokréti, Tényő, Vámosszabadi és Zsira. Feltűnő, hogy a Csorna vonzáskörzetéhez tartozó – az egykori Csornai járás területén lévő – települések milyen jól szerepeltek, hiszen a listán tíz község is ilyen. A Kapuvári kistérségből ellenben senkinek nem sikerült támogatást szerezni.

Ebből a forrásból tavaly országosan másfél-másfél milliós segítséget kaptak a szerencsések, igaz, csupán 150-en, nem pedig majd félezren, mint most.

A nagyobb merítésnek az volt az ára, hogy az idei támogatás kevesebb, 500 ezer forint plusz áfa. Ugyanakkor ez az összeg is nagy segítséget jelent.

Mesterházy József enesei polgármester a Kisalföldnek elmondta, hogy a pénz a költségek hozzávetőlegesen 40 százalékát fedezi. A községben augusztus 20-án rendezik a falunapot, amelyen Josh és Jutta, valamint Kaczor Feri lesz a sztárvendég. Az elöljáró hozzátette, hogy az idén egy kicsit szerényebben költekeznek, de nem annyira a gazdasági válság miatt, hanem azért, mert egy győri cég július 18-án Tósziget Fesztivált tart Enesén, amelyen egymást érik az ismert előadók, így például Dukai Regina, Bódi Guszti, a Kistehén Tánczenekar és az Ámokfutók.

A közeli Győrsövényházon hagyományosan augusztus utolsó szombatján van a falunap. Hokstok Imre polgármester arról tájékoztatott, hogy a szervezést több mint egy évtizede az önkormányzat és az Egyesület Győrsövényházért végzi. A kiadások meghaladják az egymillió forintot. A pályázati támogatás a technikai feltételek biztosításához és a fellépők tiszteletdíjához nyújt segítséget. A községben tavaly Csepregi Éva és Végvári Ádám adott nagy sikerű koncertet, idén a Pa-Dö-Dőre vár ez a feladat. „Sokan összehasonlítják a búcsút és a falunapot, mondván, hogy az utóbbi már jóval népszerűbb. Én ezt nem tartom szerencsésnek, hiszen más jellegű a két esemény. A falunapon a szórakoztatáson van a hangsúly, ezért az kétségtelenül látványosabb" – fogalmazott Hokstok Imre.

Az alig több mint kétszáz lakosú, Rábca-parti Tárnokréti első embere, Jankovits Ferencné kérdésünkre azt mondta, hogy náluk szerényebb a költségvetés, így igazán nagy nevekre még a támogatással sem futja. Idei falunapjukat június utolsó szombatján az apák napjával kötik össze. Az utóbbit Rábcakapival, Cakóházával és Markotabödögével közösen rendezik, és évről évre más településen tartják. A programból feltehetően a főzőverseny számíthat a legnagyobb érdeklődésre.

Olvasóink írták

  • 2. kiseto 2009. május 27. 08:54
    „Igy van , komolyabb dolgokra kellene a pénzt fordítani nem ilyen szánalmas tátogatókra!!!”
  • 1. Reális 2009. május 26. 20:29
    „Dukai regina,bódiguszti,ámokfutók!Szegény ember az,ki ennek örül!Másra kéne fordítani ilyen pénzeket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel ezer gyermek táncolt

Szombaton Kapuváron a Rábaközi Művelődési Központban rendezték meg az ˝Örökség˝ megyei és régiós… Tovább olvasom